Всичко за този вид строителство.
Neposlushko - напреднал
вт юли 09, 2019 7:06 pmAndri01 написа:
Приказки ,теория! Изпълнение??? Попитах как практически ще го изпълниш:уплътнението на двата т.н."колектора"/гора и долу/,прехода от тези колектори към тръбите и помпата? Управлението на помпата-постоянно ли ще върти,по разлика в температурите ли ще работи? Поликарбонат и рамката трябва имат еднакво температурно разширение!!! това са дребните камъчета,които обръщат колата!! Но за съжаление са много съществени!!!
Моля, моля... М И С Л И се по въпроса. Проекта още НЕ Е завършен идейно. Когато и ако го завърша и реша тези теоретични въпроси ще създам и прототип и ще пусна тук снимките.
Дотогава ще помисля.
Помпата може да работи с датчик-терморегулатор отчитащ топлината на флуида. Или само с обикновено реле за време (таймер). Самата помпа може да се замени и с по-ефективната термопомпа, НО тя е скъпа. Поликарбоната и рамката може да са от еднакъв материал (по-широк поликарбонат!) или да са залепени с гъвкаво съединение - здрав силикон, поемащ топлинните разширения. Когато говорим за тръби, говорим по-скоро за маркучи, а не за тръби. Аз тръби засега нямам намерение да поставям. Скъпи са и са трудни за криволичене и монтаж - трябват муфи, колена и всякакви дивотии. Затова - маркучи със скоби.
Описал съм по-горе изпълнението, но пак ще се повторя:
Прозрачен поликарбонатен панел, ориентиран с каналите вертикално. В двата му края отгоре ВЪРХУ ВСИЧКИ канали се залепва с помощта на гъвкаво/твърдо лепило или здрав силикон П-образен или С-образен профил от срязана тръба или може и изрязан канал от по-широк поликарбон. В краищата на този обединяващ всички канали профил (или тръба) се залепва пак с помощта на ПВЦ лепило или черен силикон тръбичка с малък диаметър (спрете да мислите за тръби и фитинги с 1/2 или 3/4!) около 1 см например. Към нея ще се направи съединение с маркуч и регулируема скоба с винт (лесно и просто!). Маркуча първоначално смятам да се потопи в бидон с вода за да се тества системата, а накрая на проекта ще се прокара до серпентината в бойлера. Но това е накрая.
iliya_i - майстор
вт юли 09, 2019 7:21 pmNeposlushko написа:
….. (спрете да мислите за тръби и фитинги с 1/2 или 3/4!) около 1 см например....
Ако вземеш да си изясниш 1/2" колко см е можеш да напреднеш доста по темата! :-D
(Жокер: ако имаш рулетка - погледни я.)
Neposlushko - напреднал
вт юли 09, 2019 8:01 pmiliya_i написа:
вт юли 09, 2019 7:21 pmNeposlushko написа:
….. (спрете да мислите за тръби и фитинги с 1/2 или 3/4!) около 1 см например....
Ако вземеш да си изясниш 1/2" колко см е можеш да напреднеш доста по темата! :-D
(Жокер: ако имаш рулетка - погледни я.)
Извинявам се. Грешката е моя. Само исках да подчертая, че ще се използват компактни елементи с малък диаметър. Малък и вътрешно и външно. Не желая скъпи, дебели, тежки и груби маркучи или чак пък тръби. Максимума ще е 1 см. Даже може да е и по-малък. Ще помисля.
Това исках да кажа.
tsenkov - специалист
Само да попитам- как ще осигуриш равномерно отнемане на топлината по тая схема?
шоп - майстор
вт юли 09, 2019 7:21 pmNeposlushko написа:
Самата помпа може да се замени и с по-ефективната термопомпа, НО тя е скъпа.
Скъпа, скъпа, колко да е скъпа 2000-20000лева средно. Обаче ако има ТП, защо изобщо говорим за поликарбонати, колхоз и маркучи. Май някой бърка циркулационна помпа с цирк. помпа с ел. управление и функция ауто адапт :idea:

вт юли 09, 2019 7:21 pmNeposlushko написа:
Когато говорим за тръби, говорим по-скоро за маркучи, а не за тръби. Аз тръби засега нямам намерение да поставям. Скъпи са и са трудни за криволичене и монтаж - трябват муфи, колена и всякакви дивотии. Затова - маркучи със скоби.
Успехи в начинанието. Да не съм лош пророк, но с маркучи и скобички се полива градина. При система за БГВ загравана от слънцето се ползват медни и неръждаеми тръби. Може и ППР и с ал. вложка при бюджетно решение на ДБ система или система осигурена с автономно ел. захранване.
С маркучи ще си гарантирате теч и ремонт на Вашия и имота под Вашия.
Успехи на всички фенове на безплатната енергия!
lov - майстор
Намери си няколко малки парчета поликарбонат и ги залепи здраво така, че да получиш херметична ваничка налей я с гореща вода и като успееш да не тече тогава мисли как към поликарбоната ще го заустиш и му сложиш щуцери към които да си вържеш маркучите. Щото след този набран вече опит ще трябва да направиш нещо херметично но и да работи под налягане и топлина. Сега да не почнеш да разпитваш какво лепило ще ти свърши работа. ще ти кажа никакво известно до сега. Не че няма но не са сигурни и по вероятно в един момент да се наводниш. И другото ако течността е прозрачна то тя не поглъща топлина. И ще трябва да живееш като в бункер на тъмно и едва ли някой ще те изтърпи за това.
А ако беше се поразровил в нета щеше да видиш че тази твоя идея не е новост но никъде не е реализирана по понятни причини.
Lutchezar - специалист
Убивате мерка на човека ей! :-D
Може пък той да е този, който успее да открие проста и евтина прозрачна течност която се нагрява от слънчева топлина например.
Направи ми впечатление в статията от линк публикуван по-горе че са експериментирали със силиконова форма с изляти канали върху стъкло с размер 4 на 4 инча, грубо 10 на 10 см, като обемът течност е половин кен сода, т.е. Около 150-160 мл. Което ме кара да си мисля за дълбоки канали.
От друга гледна точка идеята за вертикални канали ако се основава на тезата за това че топлото се движи нагоре важи само за големи диаметри. Опираме до термодинамика на флуидите, което е далеч от моите знания.
Но е налице завиден оптимизъм, и предполагам че след няколко опитни постановки ще има резултати. Това свързването към външната инсталация е чак във втора фаза на проекта :partyman:
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - специалист
Заигравам се и аз по темата самоделен колектор за топла вода.
Има място за подобрения много, ама за момента ми стига май.
Хем да стоплиш водата в прозореца хем да охлаждаш е малко как да кажа - пресилено.
Ако стоплиш водата над 30-35гр. значи тоя прозорец ще топли стаята - няма да я охлажда.
Метнал съм няколко шишета на едно и също място, под един и същ ъгъл спрямо слънцето. Прозрачно с вода, зелено с вода, зелено боядисано с черно само в долната половина спрямо слънцето, прозрачно с пепси вътре.
Прозрачното с вода е най-студено, почти нищо не взема от слънцето - цял ден при външна 37-38гр., я стане 40гр., я не. Зеленото шише от Каменица е поне 5-6гр. по-топло. А боядисаното черно отдолу и прозрачното с Пепси вътре са още 5-6 градуса нагоре от зеленото.
Колектора ми е от зелени шишета боядисани отдолу в черно и достигат 55-60гр. по 3 пъти на ден.
Мисълта ми е: колкото е по-прозрачно толкова по-нищо не правиш.
Това което отразява инфрачервените лъчи е стъкло 4 сезона и свети през него пък не топли.
Значи ги отразява, т.е. отвън може да се сложи колектора и колкото поеме е файда.
Hursa - майстор
вт юли 09, 2019 1:54 pmNeposlushko написа:
Имам остъклена тераса, която е с южно изложение и през лятото на нея става много горещо, въпреки тройния ми стъклопакет. Искам да създам прозрачна преграда за инфрачервените лъчи на слънцето, която едновременно ще ги спира (абсорбира) и едновременно няма да ме лишава от естествената слънчева светлина и няма да ми затъмнява терасата и стаята, както ще стане ако сложа например щори или завеси. Също така искам ако е възможно да оползотворя тази налична слънчева инфрачервена топлинна енергия и да я използвам.
Може би трябва да се разгледа по-подробно теоретично въпроса още преди да започнете с експериментите. И да се сравни с алтернативен вариант, който може да се окаже значително по-ефективен, по-евтин и много по-лесен за реализация.
Neposlushko - напреднал
вт юли 09, 2019 8:57 pmtsenkov написа:
Само да попитам- как ще осигуриш равномерно отнемане на топлината по тая схема?
Здравейте! Ами мисля по въпроса. Според мен, при положение, че панела покрива изцяло прозореца и е съвсем близо до него, то топлия въздух, който се образува вследствие на конвекцията отвън-навътре и преминаването на инфрачервените лъчи ДОРИ и през аргона между стъклата и ДОРИ и през четирисезонното външно стъкло, ще се охлади заради протичащата в панела по-студена вода. Мислил съм по въпроса, че може да се вкара вода и от кладенец примерно, но аз не съм в къща, а в апартамент. Живеещите в къща могат да си направят земен топлообменник или ако имат кладенец могат да пуснат студена вода от него. Тогава инсталацията ще има особено добър ефект.
Засега искам само да тествам различни варианти. Мисля и за отворените прозорци и създаването на охлаждаща завеса от стичаща се по някакъв пропусклив за въздуха материал (нещо като тънка вата или друго) вода. Може да се направи и там прозрачен воден панел, но според мен ще трябва да се създаде допълнителна трета преграда, която да е близо до водната камера и чрез малък вентилатор (или без) да насочва въздуха надолу към оставен широк процеп в долния край, където да го изпуска и да навлиза вече охладен в стаята. Ще видим. Идеи много.

Тема "Охлаждащ колекторен прозорец с течност - идея за иновация" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: