Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
kuger - майстор
За асмите и ябълките разбирам, ама домата нали береш? Поне аз имам външен, готов за бране.
На фона на нищо неставане тая година, пипера се отчита доволно /преди два дена набрах над 20 бр. добър за печене/. Днес гледам полегнали стебла от много добри пиперки. Сефте си правихме паниран и залят с доматен сос /от домашни домати/.
Пипера го купих за черна капия, излезе смес от такава, от бяла и от сиврия.

От краставици жената е решила да прави "ермя", вероятно турцизъм, но така я знаем по село, лятна туршия от едро нарязани краставици и само сол и вода, че в хладилника се насъбраха бая.

пп: Смокиновите листа за какво ги ползваш? За зимни туршии?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
вт авг 06, 2019 10:29 pmkuger написа:

пп: Смокиновите листа за какво ги ползваш? За зимни туршии?
Страхотен, ароматен чай
Ермя, армя значи саламура. Ама отде иде, не знам. Речникът мълчи
Svetoslavoff1 - майстор
вт авг 06, 2019 10:29 pmkuger написа:
...От краставици жената е решила да прави "ермя", вероятно турцизъм, но така я знаем по село, лятна туршия от едро нарязани краставици и само сол и вода, че в хладилника се насъбраха бая...
Ако имаш място във фризера, можеш да настържеш на дози в торбички за таратор зимата. Пробвахме лани и не е зле.
ср авг 07, 2019 8:09 amSvetoslavoff1 написа:
... можеш да настържеш на дози в торбички за таратор зимата. Пробвахме лани и не е зле.
И аз опитах, малко гумени, ама не ми пречи. С мастичка са прекарват някак.
kuger - майстор
Правихме си зелен лук, нарязан и в торбички, също и нарязана капия, ами не ни допадна. Предполагам и с краставицата ще е същото.
Капия изтърбушена и замразена /за пълнене/, получи се.
Подправки зелени, като магданоз, кервиз, копър най-редовно поддържам в замразено състояние.
Svetoslavoff1 - майстор
Е, то замразеното няма как да е вкусно като прясното. А от нарязана и замразена капия жената прави вкусен миш-маш. Не като от камбите, но бива.
kr1100 - майстор
@ " За асмите и ябълките разбирам, ама домата нали береш? "

-oбрах готовите и пръсках с Конфидор - 3 дни кар. срок.

@ "Смокиновите листа за какво ги ползваш? За зимни туршии?"
- за чай , а и ще правя сироп / за него има наблизо една дива смокиня/.

https://gotvach.bg/n5-64560-%D0%9C%D0%B ... 0%BC%D0%B0
lov - майстор
ср авг 07, 2019 12:52 pmkuger написа:
Правихме си зелен лук, нарязан и в торбички, също и нарязана капия, ами не ни допадна. Предполагам и с краставицата ще е същото.
Капия изтърбушена и замразена /за пълнене/, получи се.
Подправки зелени, като магданоз, кервиз, копър най-редовно поддържам в замразено състояние.
Сега е момента след голямата лятна ''коледа'' да довършиш процедурата с капията. :lol: Пълниш с плънка и обратно във фризера. 4-5 месеца изкарват без да се усеща промяна на вкуса. После само редиш в тавата заливаш с вода или смлени домати пак от фризера. Около половин час във фурната и манджата готова.
Имам много голям фризер и отдавна съм спрял за някои неща да се разправям да ги слагам в буркани. Смятам че вкуса е по добър а и цената за ел.енергия необходима за фризера е съпоставима на разправиите с буркани капачки и варенето им.
Ето кое съм установил че става:

-Печени чушки. Може белени но може и с люспата. Последните с една идея по вкусни и не личи че са замразявани.
- Изварени домати или доматено пюре. Съхранени в найлонови пликчета подредени в пластмасови кофи от сирене. Количество колкото за едно готвене.
- Разни разядки с люти чушлета и доматено пюре. Класическите рецепти за разни лютики. пак в пликчета колкото за еднократна консумация.
- Бланширани зелен боб,грах и гъби. Гъбите особено ако са манатарки са си готови както за добавяне в някоя манджа така и като готово мезе. Само им трябва малко олио и чесън. :-D
Гъбите може и директно да се замразят но срока за съхранение е по малък. Не че се развялят но тотално им се променя вкуса. Примерно сърнелите преко сили 3 месеца и после почват даже да горчат.
-От подправките всичките изброени по горе. Не знам защо не ти е харесал зеления лук. Но по принцип трябва да се в добре завързани пликове или херметични кутии иначе поемат миризма от другите продукти.
preslav - майстор
ср авг 07, 2019 2:22 pmlov написа:
Гъбите особено ако са манатарки са си готови както за добавяне в някоя манджа така и като готово мезе. Само им трябва малко олио и чесън. :-D
Жинъта, ако та чуй, жив шъ тъ обезчести - манатарка да са цапа с манджа... НИКОГДА!
Между другото, онзи ден си правих тиквички, ама не дочакаха до снега. Нарязах тиквичките на шайби (4-5 мм. са ОК, ама на повече може би е по-добре), сложих ги в тенджера (пожелателно е да е чиста) и добавих 2-3 мм. олио, пържене/задушаване до златисто, после тиквичките в буркан с един пръст оцет на дъното и 1 ч.л. сол. На всяка порция тиквички, добавям 2-3 скилиди чесън през смачквалото. За един буркан "Омния" са достатъчни 3-4 тиквички, които се пържат на три пъти. След края на плесканията тиквичките се заливат с олиото, в което са пържени, а след изстиване са готови за консумация или на стелажа за по-добри времена. Вкусът на непрепържената тиквичка е почти като на манатарката пънчето, ама и без подобни сравнения, тиквичката си става за консервиране по този начин.
Същото правя и с лютите чушки, но там добавям и 1 с.л. захар (може и без нея, ама ако носите на люто).
Зеленият боб го пари бабата (нали и тя трябва да е ангажирана), после в килограмови опаковки с капак и във фризера - не съм му фен на боба, ама не намирам разлика с пресния.
Бамята също се пари и съхранява във фризера, но то няма кой знае колко за съхранение.
Проблемът ми е само с ракията, че има още 30-40 литра от 2017 г. от 2018 г. не е пипвана, а сега имам заложени още 6 бидона (един казан), след гроздобера може да има и още един.
lov - майстор
Тя и мойта тъй разправяше докато един път не докарах едно ремарке с манатарки. :lol: Иначе като настане сезона обикалям по горите и посъбирвам тъй че и за следващата да има на воля ако е калпава или не намеря време. :)
А относно патладжана и тиквичките. Нарязани на кубчета и пържени във фритюрника. В кутийки от готовите салати само леко посолени пак във фризера да си чакат реда. Но най ми харесва печен патладжан. После пасиран с миксера и малко майонеза. Може и да не се бели преди да се замрази. А и щях да забравя заедно с тиквичките и патладжана пържа и прибирам заедно по някоя чушка от баберките. Те така или иначе вече са тънки и не могат да печат и белят а и мезелъка да има цвят. :lol:

Тема "Привет начинаещи градинари" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: