съб авг 17, 2019 2:49 pmfilmatoplo написа: Та тези двамата с пружините се почистват до една степен по лесно ,и по дълго време изкарват преди основно чистене.Под основно чистене имам предвид ,че освен тръбите с пружините има и риза като топлообменник ,част под тръбите където се събира прахоляка от почистването с пружините и др места и ъгълчета в котела и димоотвода .Грейкото с пружините се чисти перфектно. На месец веднъж под пружините защото пепеляка е там всичкия. Иначе почти всеки ден с ръчката или по няколко пъти на ден събота и неделя когато съм в къщи и имам работа в мазето се чистят тръбите където е основния топлообмен. Аз ги ползвам три сезона. Миналата зима се изхалосвах извадих ги да шомполирам тръбите с четка ама нямаше нужда така че в близките години ще си бутам ръчката и ще чистя под тръбите. Малко пепел остава и над тръбите ама тя не пречи на топлообмена.Малко самоирония-и моята камина седи с пепелта от май месец
![]()
![]()
Пък моя котел и той стои с пепелта, палих го веднъж това лято утре сутринта ще го припаля пак да вдигне 50 градуса да развърти помпите, почистването след месец като застудее ако застудее.