• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 20
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
ср сеп 25, 2019 2:12 pmLazarGanev написа:
А не да препоръчвам чугунени котли и горелки за въглища вместо пелетни, та хората да си ги сменят по няколко пъти, щот са ме послушали. :cool:
И преди и сега препоръчвам универсална горелка за въглища пред пелетна. В пъти е по-евтино и си стоя зад думите. Имам такава. Обаче препоръчвам ТП вода вода пред горелка на въглища. Имам и такава ТП

Не се занимавам профи с тези неща и не печеля пари, за разлика от други, които препоръчват пелетни горелки пък те самите се топлят с ТП самоделни въздух-вода:-)
Но се отдалечихме от темата. Който е луд да дава 800-1000 лв за "марка" да ги дава. Умните и за 400 лв ще свършат същата работа. Слънцето е безплатно и за всички.
LazarGanev - "Велик майстор"
ср сеп 25, 2019 2:33 pmшоп написа:
Не се занимавам профи с тези неща и не печеля пари, за разлика от други, които препоръчват пелетни горелки пък те самите се топлят с ТП самоделни въздух-вода:-)
А, благодаря, това е за мен! Да, топля се с ТП, щото мога, с подово съм, но котелът си работи и топли още 3-4 жилища и офис, които са с радиатори. Тази година съм заредил 7 тона слънчогледови пелети по 200лв, поръчал съм и още 2т дървесни по 250лв да ги пробвам, тъй че котелът изобщо няма да почива. Не всеки може да ползва Термопомпа заради съществуваща инсталация с радиатори, не всеки има привилегията да живее в газифициран район, тъй че пелетите и особено агропелетите ще са основно отопление дълги години, за разлика от въглищата, които са мръсно и неекологично гориво и естествено отиват към забрана.
Пък по темата за слънцето - да, има за всички. Както и пътищата и винетките са еднакви за всички - и за Мерцедеси, и за Москвичи :cool:
tihar - специалист
пет сеп 13, 2019 11:27 amHursa написа:
... трябва да се покаже, че диаметъра на тръбите има определен оптимум...
А има ли от къде да прочета как се определя този диаметър. Търся от известно време, но нищо не откривам.
Hursa - майстор
Сравнително лесно е да се "докаже", че тръбите в системата "е желателно" да са с оптимален диаметър. Но е много по-трудно да се намери този оптимум. Използват се различни методики с различна степен на сложност и приближение, в зависимост от това - до колко е важно за ефективността и и до колко е важно да се "изтиска" максимума от ефективността и.
Разгледайте тук (но е на руски и доста нашироко).
tihar - специалист
Сега разбирам, че цитираният текст е бил за тръбите по системата, а не конкретно за стъклените колекторни тръби, а аз точно за тях се чудя понеже навсякъде ги има в два размера (58мм и 47мм). Мисля си , че предвид отношението на повърхнината на тръбата към обема, то по-тънката тръба ще има доста по-малък обем (в случая 47мм е с 19% по-малка повърхнина и 35% по-малък обем). Значи при "мокра тръба" би трябвало водата да се загрява значително по-бързо. Та се чудя дали не пропускам нещо понеже много очевидно ми изглежда да избера 47мм?
Evgeniy - майстор
Ти гледай общата площ на всички тръби в колектора как е като цена за квадрат...
Все пак не е тенджера, че да вземеш по-малка или по-голяма. Тя водата дето се стопля не стои в тръбите, топлата се избутва от студената, и колко по-бързо ще се топли зависи от дебита, а не от обема.
Обемът има отношение към това какво количество вода (Топлина) се акумулира в колектора, и колко време след огряването ще достигне температура за включване на помпата.
Съответно ако е изключил на 80 градуса примерно, като се окъпе някой и бойлера падне, ще вкара разликата и вечерта, когато няма слънце.
шоп - майстор
ср окт 02, 2019 2:41 pmtihar написа:
Та се чудя дали не пропускам нещо понеже много очевидно ми изглежда да избера 47мм?
Очевидно пропускаш много неща.
не случайно има ф47х1500 за юани
има и ф58х1800 за левове
има и ф60х2000 за евро

Има и тръби с ф100 там цената е...

Извинявам се за примера с валутите, но в края на краишата има една приказка: плащаш нищо-получаваш нищо.

Ако някой не е разбрал мога да обясня и по подробно.
tihar - специалист
ср окт 02, 2019 3:41 pmшоп написа:

Ако някой не е разбрал мога да обясня и по подробно.
Ахам ... изобщо ... та ако може да разясниш беза да се налага да мислим дали има от същите размери и в други валути ...

Относно цената на квадрат, то обикновено тръбите (поне по обявите така изглежда) са на една цена и в двата размера, което ще рече, че при 47 мм получавам 19% по-малко квадратура срещу тези на 58 мм. Но пък ако взема от най-дългите тръби (по над 2м), то пак си става повече площ. Но пък понеже акумулирането на топлина в тази част на системата "слабо ме топли", то смятам, че по-високата температура е за предпочитане.

Като цяло предполагам, че разнообразието от дължини на тръбите е само заради различните места където някой може да сложи само къси, а друг има място за дълги. А може и друго значение да има, но не се сещам какво.
Но не мога да схвана точно има ли съществена разлика между 58мм и 47мм тръби (освен това, което написах по-горе). Ако е за 150мм - там е ясно, но между 47 и 58 не виждам точно кое е. И затова питам. И ако някой има разбираемо обяснение (с по-малко валути или други объркващи детайли) ще съм благодарен да чуя :)
шоп - майстор
ср окт 02, 2019 5:33 pmtihar написа:
ако може да разясниш беза да се налага да мислим дали има от същите размери и в други валути ...

Ти ако се хвана за валутите мога да ти го сметна и в бутански нглултруми или в мозамбикски метикаи.

Тръбата се разглежда като елемент, който събира сл. енергия. Тя е с вакуумна изолация и можем да я разглеждаме като елемент в който имаме минимални топлозагуби.
Колектора е пасивен елемент, без който обаче не можем. В него има топлозагуби.

Ние се стремим да добием енергия и логично е да имаме повече колекторна вакуумно изолирана площ с минимален колектор. Тук номер едно са двустранните хоризонтални колектори. Те пък си имат друг недостатък и т.н.

В идеалният случай ще имаме тръби с максимално Ф и максимална дължина + малък колектор.

Да ама тръби с голям диаметър и голяма дължина се произвеждат скъпо. Технологията на този момент е такава

Затова ф47х1500 са тръби за бедняци ( с извинение за метафората) Да няма засегнали се.
ф58х1800 са тръби масовки

и нагоре Ф и L за перфекционисти и богаташи:-)
Hursa - майстор
ср окт 02, 2019 5:33 pmtihar написа:
Относно цената на квадрат, то обикновено тръбите (поне по обявите така изглежда) са на една цена и в двата размера, което ще рече, че при 47 мм получавам 19% по-малко квадратура срещу тези на 58 мм.
Това не е ли достатъчно основание да изберете тези с по-голям диаметър?
Погледнете колектор набран от тръби с по-малък диаметър и такъв със същата площ от тръби с по-голям диаметър (при една и съща дължина). Между тръбите трябва да оставите поне някакво разстояние. Външната повърхност на тръбата ("външната тръба") има минимална дебелина, под която не може да се падне. Разстоянието между външната и вътрешната част под определено разстояние не може да се получи. Така, че полезната абсорбираща повърхност на колектора от тръбите с по-голям диаметър ще бъде сумарно по-голяма. (В идеала - една тръба с диаметър ширината на колектора - стига да можеше да се изработи на приемлива цена и от не прекалено дебел прозрачен материал).
А защо смятате, че обема на вътрешната част е непременно недостатък? И има начини да се ограничи запълването на този обем с вода (топлоносител).
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 20

Тема "Помощ за изграждане на соларна система за топла вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: