Най - вълнуващия въпрос зимно време.
AndrianDimitrov1986 - помощник
ср сеп 25, 2019 10:25 pmtorbalan написа:
Преди да почнеш да преправяш инсталацията, опитай да регулираш с крановете на радиаторите.

Затваряш всички, освен най-студения.

После почваш да пускаш един по един, като започнеш от най-близкия до най-студения...
Но не го пускаш на 100 процента, а слушаш внимателно. Развиваш, докато чуеш че протече стабилно.

И така един по един....
Последния студения е отворен на 100 процента а останалите 4 преди него са притворени.Първия които е на кръга е отворен на топла вода половин оборот.Следващия на цял оборот,и така всеки следващ съм отварял по този начин докато стигна последния който е отворен напълно.
gnt69 - майстор
ср сеп 25, 2019 10:21 pmAndrianDimitrov1986 написа:
Трипътен винтил няма помпата работи нон стоп дори и на загаснало котле.Което на мен никак не ми допада заради кондеза.Когато го паля аз понпата я спирам и когато котлето дигне 55-60 градуса я включвам.И значи съм прав,че консуматорите са повече от колкото трябва да са.А и самата инсталация е направена на два кръга.На единия кръг 5 радиятора на другия бойлер които е само монтиран и никога ползван и още два радиятора.Обмислям на ново да наравя инсталацията по система Техелман.Screenshot_20190925-221656.pngScreenshot_20190925-221603.png

Първата снимка е един вид сегашната ни инсталация а аз искам да я направя по втората.
Сложи един такъв ТАКЪВ контактен термостат, нагласи го да тръгва на 50-55 градуса, слагай повече кюмюр и няма да има конденз. За дебита аз ако съм бих сложил секретни вентили да регулирам дебита на радиаторите, бих удължил тръбите за топла вода и да я вкарам отгоре на радиаторите с термоглави за да е равномерно затоплянето на всички стаи. Аз си мисля че с тези козметични ремонти би се балансирала системата, да няма конденз и да е равномерно затоплянето. :partyman:

Гледам че и ти си писал, ако имаше термоглава на претоплената стая тя би затворила и топлината би отишла в студената стая. Ако пък са електронни програмируеми можеш да гласиш спалните където няма никой да поддържат някаква топлина през деня а само вечер да се топлят.
ср сеп 25, 2019 10:47 pmgnt69 написа:
ср сеп 25, 2019 10:21 pmAndrianDimitrov1986 написа:
Трипътен винтил няма помпата работи нон стоп дори и на загаснало котле.Което на мен никак не ми допада заради кондеза.Когато го паля аз понпата я спирам и когато котлето дигне 55-60 градуса я включвам.И значи съм прав,че консуматорите са повече от колкото трябва да са.А и самата инсталация е направена на два кръга.На единия кръг 5 радиятора на другия бойлер които е само монтиран и никога ползван и още два радиятора.Обмислям на ново да наравя инсталацията по система Техелман.Screenshot_20190925-221656.pngScreenshot_20190925-221603.png

Първата снимка е един вид сегашната ни инсталация а аз искам да я направя по втората.
Сложи един такъв ТАКЪВ контактен термостат, нагласи го да тръгва на 50-55 градуса, слагай повече кюмюр и няма да има конденз. За дебита аз ако съм бих сложил секретни вентили да регулирам дебита на радиаторите, бих удължил тръбите за топла вода и да я вкарам отгоре на радиаторите с термоглави за да е равномерно затоплянето на всички стаи. Аз си мисля че с тези козметични ремонти би се балансирала системата, да няма конденз и да е равномерно затоплянето. :partyman:

Гледам че и ти си писал, ако имаше термоглава на претоплената стая тя би затворила и топлината би отишла в студената стая. Ако пък са електронни програмируеми можеш да гласиш спалните където няма никой да поддържат някаква топлина през деня а само вечер да се топлят.

И за вентили мисля да слагам на радияторите но каквото и да се прави по парното ще е на година сега няма.Радияторите с сяързани на диагонал всички.Подведох ви със снимките за което се извинявам много.Но до колкото знам термо винтили не може да се сложат на всички радиятори.Защото затворат ли ваички и котлето ще заври,а ние сме със затворена система.За балансирането немога да го догодя с крановете и се чува въздух в тях.Ще пробам на по малка скорост на помпата да вида дали ще се получи.
torbalan - Дървен философ
ср сеп 25, 2019 11:06 pmAndrianDimitrov1986 написа:
...За балансирането немога да го догодя с крановете и се чува въздух в тях....

Не трябва да се чува въздух, а как тече водата... Въздух не трябва да има!
ср сеп 25, 2019 11:09 pmtorbalan написа:
ср сеп 25, 2019 11:06 pmAndrianDimitrov1986 написа:
...За балансирането немога да го догодя с крановете и се чува въздух в тях....

Не трябва да се чува въздух, а как тече водата... Въздух не трябва да има!
Обезвъздушавам от всички радиятори от обезвъздушитела но явно нестава.В какъв смисъл как тече водата ?Като пусна вода да обезвъздушвам въздух не изкарва само вода си тече.
torbalan - Дървен философ
Ами когато не тече вода - няма шум.
Когато отваряш вентила по малко, в един момент почва да шуми леко и да се засилва шума, докато отваряш вентила...
Това е шума, който се чува от течащата вода.

Иначе въздух не трябва да има. Първо трябва да започнеш с обезвъздушаване.
andy_forresite - майстор
Така описаните радиатори НЕ са много за котел 20-23 kw. Котелът може да ги постигне тези 23 с подходящо гориво като количество и качество плюс тяга и приток на въздух.
На по-малка скорост помпата няма да прибута повече топло в последния радиатор.
Не слагай термостатични глави на повече от два радиатора. Един в спалнята и един където искаш (без последния разбира се).
Сложете антикондензен вентил.
Купи термостат по съвета на gnt69.
Свържете и бойлер. Най-добре с отделна тръба от малкия кръг с отделна помпа и термостат с капилярка да спира циркулацията при достигане на 60, 65 или повече градуси (по ваше усмотрение). Така няма да се изостря проблема с недостатъчен поток през някой радиатор.
ср сеп 25, 2019 10:09 pmandy_forresite написа:

За финал, панелните едва ли са с чак толкова киловати. Според мен са малко над 3 кв за 600 на 1400 и 3.7 за 600 на 1600.
Първият е ок 2, вторият 2.3, при 75/55/20. При 90/70/20 са 2.6 и 3 киловата.
Трябва да добави, за да се постопли.
шоп - майстор
чет сеп 26, 2019 12:38 amandy_forresite написа:

Сложете антикондензен вентил.
Това е решението и няма да имаш конденз в котела.
чет сеп 26, 2019 7:40 amТрифон П.Трифонов написа:
ср сеп 25, 2019 10:09 pmandy_forresite написа:

За финал, панелните едва ли са с чак толкова киловати. Според мен са малко над 3 кв за 600 на 1400 и 3.7 за 600 на 1600.
Първият е ок 2, вторият 2.3, при 75/55/20. При 90/70/20 са 2.6 и 3 киловата.
Трябва да добави, за да се постопли.
Трябва да добавя още един в стаята за да се стопли така ли или да го сменя с по-голям радиятор ясе пак е 600Х1400 и ми се вижда малък за стаята.Без това трябва да слагаме в коридора още един радиятор,може тоя да иде там а на негово място по-голям.

Тема "Запитване за киловати на котле" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: