• 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Е, случил си и на съседи.
Какво мислиш по отношение мощността на котела към квадратурата- така нареченото преоразмеряване?
Вероятно те устройва, в предвид цикличното ползване.
С тоя разход, някои ще позеленеят сега, хахаааа.
Лично аз, топля по малко квадрати, харча двойно, ама знам що е така.
filmatoplo - майстор
:wink: Подразнения ,браво -приличен разход ,с припалване по 15 кг на 24 часа.
stridata - специалист
чет окт 03, 2019 6:54 ampowerhead написа:
ОК, аз съм "лека категория" ползвател, просто ме подразниха мненията по- горе.
Топля 100m2 частично саниран апартамент, последен етаж, три от стени му са външни. Парното работи (грубо) от 15:00 до 23:00 делнични дни и от 08:00 до 23:00 уикенд и празници.
Това някакъв офис ли е? Аз такова отопление на семейството ми никога не бих причинил! На -10 градус от 15-23ч. демек от 24 часа ти топлиш само 6 часа с частично изолиран апартамент? Това не е отопление, а пародия? Да не живеееш в Гърция? Според мене ако махнеш закачалките и седиш с якето, и си купиш електрически юрган ще ти е по-икономично. Хахахаха. това е шега разбирасе! Може ли в темата за разхода да ни дадеш малко по-детайлно какво, къде и защо топлиш така? :partyman:
чет окт 03, 2019 9:34 amstridata написа:
...
Споделям само факти. Не рекламирам начина си на топлене :)
През деня няма никой в апартамента, съответно не го топля. Като се приберем е топло, ходя по къс ръкав и бос. -10 не съм виждал от доста време, съвсем умишлено не спим на включено парно и причината не е икономия на енергия. Досега никой не е измрънкал, а смея да кажа че и бележките от доктора са по- малко :)
По отношение на преоразмеряване(то) цък. В топли дни го ограничавам отгоре, в противен случай заради термоглавите може да направи on/off (въпреки че не знам дали това е непременно зле). Примерът може да не е много удачен, но такава снимка имам.
andy_forresite - майстор
Какво има да се умува при топъл апартамент? Нищо.
От форума мога да дам 2 примера с може би подобни на този. Единият е камина бърнит - вода 29 градуса, въздух 25, сутрин 22 градуса (зимата!) и камината се пАли #-o отново да гони 29°. На водата. Да не помисли някой на въздуха.
Вторият е италианска, не помня каква беше... Запалва, достига 50-55 гр на водата и минава в гасене. След час пак - запалва, 55° и веднага в гасене. Резултат - топлина, уют, комфорт ... Абе идилия.
Такива жилища с каквито и начини да ги топлиш, ако ще и на нафта и печки Елва, парАта накрая ще е малка.
Аз 1 зима изкарах с такъв комплект. Беше 2016-та година, навън имаше -15-20°С в поредица 12 дена. Тези 248 кг, дето тук са изгорени от нач. на сезона до празника на банкерите и студентите, ги бях омел за няколко дни.
Оттогава имам подобрения - ТИ отвън на една пристройка + джам на най-студената стая (която сега е най-топлата, нищо че до радиаторът ѝ достига най-малко топла вода, сложих малко ЕПС на едно таванче, ГК и вата на северна стена. Но съм с друг комплект след подобренията. Зимите обаче си ги бива при мен :) и градежът е ледник. Пиша "ледник", тъй като за 48 часа вътр. температура в къщичката става колкото среднодневната външна за тези часове. Тоест трябва Отопление. Палил съм печка с ВР на дърва в същия режим (6 часа на вечер) и единственото място, където успявах да се стопля беше под душа. А, и в колата също :lol: .
чет окт 03, 2019 11:50 amandy_forresite написа:
Какво има да се умува при топъл апартамент? Нищо.
... :lol: .
Точно.
Живял съм с малко, живея и с много.

.........................разход бе, хахаааа, та не споря, че е възможно.
stridata - специалист
Стига бе. На последния етаж? Съседите да не са си мотирали подовото на тавана? За мене в тоя дом е студено, затопля само въздуха, а стените са ЛЕД. Човека му е комфортно и това е най-важното. Аз лично 22 градуса не мога да ги подържам ако го паля в такъв цикъл?
чет окт 03, 2019 12:15 pmstridata написа:
Стига бе. На последния етаж? Съседите да не са си мотирали подовото на тавана? За мене в тоя дом е студено, затопля само въздуха, а стените са ЛЕД. Човека му е комфортно и това е най-важното. Аз лично 22 градуса не мога да ги подържам ако го паля в такъв цикъл?
Страдивари, за втори път, специално за теб и другите, които имате право да не вярвате.
Живях, някога като ерген, в едни приказни времена, кога Квт/ч бе стотинка-2, имаше вестник Работническо дело, който се купуваше като топъл хляб (кой ли купуваше тоалетна хартия?).
Първата година, нямах 19, но с мустак, нямах и на идея, че ми трябва отопление. Току що зел си хляба в ръцете, искам да кажа, отделен от Мама и тати. Температурата в апартамента не падна под 14 градуса уа брат.
Колко кила киловати са ми трябвали, та да стигна нормалните 22-24?
Калорифер Диана, с 3 киловата тяга, правеше без усилие 25 градуса, без да е постоянно включен. Нали са сещаш, че зелените униформи отсъстваха по минимум 9 часа в денонощието? Или си малък, за да помниш такива неща?!!
Получавах почти 300 пари, а за отопление давах максимално 12.5есе. Тва до 89та. После си цензура ламбадата.
k_garchev - специалист
Бях забравил за темата и да споделя за избора на котел.Сега поне мога да дам точно мнение какво и как се случи през изминалата зима.
В крайна сметка се спрях на котел Easypell 20kw.Доста се чудех дали ще ме сгрее,но ме убедихте и не сгреших.Изключително съм доволен от избора си,макар,че струва не малко пари.Направих го с три помпени групи,една за моята къща,една за другата къща и една за бойлера.Две от помпените групи се управляват със стайни термостати.
Малко и равносметка за разхода.Сгряване на къща 130 квадрата през зимата с котел Dakon 24kw и пелетна горелка Burn it Pell 30kw-6 тона чамови пелети.Тази зима сграяване на същата къща + още една(65 квадрата) отдалечена на няколко метра от тази + бойлер -с котел Easypell 20kw-5 тона чамови пелети +още 10 торби.
Всеки може сам да си направи сметките.Аз съм доволен.
nokoniko - специалист
Доста изчетох, но колкото повече чета започнах да се чудя какво да купя. Два етажа на къща по 60 квадрата/общо 120/. Какъв котел да купя до около 5000лв. Къщата ще се изолира с 10см. изолация и хубава дограма. Кухня, хол, спалня и лира в банята. На двата етажа еднакво разположение. По това, което четох 18-20 киловата мисля, че ще са достатъчни. дали да е Грейко експерт 20 или PELLETHERM V.4 LONG TIME 18 киловата. Кой котел е по-добър. Приемам и други съвети и предложения. :? И двете горелки ли се самопочистват?.....Сега видях и котел “Pelletherm MARATHON”. Някой ако го използва да сподели.
  • 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15

Тема "Избор на пелетен котел." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: