Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
EDI - майстор
Нара по-мек няма да стане, втвърдява се кората.
kr1100 - майстор
ср окт 02, 2019 6:50 pmТрифон П.Трифонов написа:
В трета служба, на варненската пожарна, пак ни цъфнаха китките.
ОФФ А ходи ли да гасиш пожара край с. Каменар? Това информативно.
Чорапотерапията е перфектна - нито един накълван грозд 8-9тикви са за прибиране - с напълно сух ластун. Боба цъфти още , както и някои чушки - дали, ама надалио. Навън краставиците са оскубани. има още 5-6 бами ,ама зреят. Домати груба сметка около 20 корена , но има зелени леко зачервени. Вчера скъсах 4 ч. цвекла - стават- едното към 12 см диаметър. Салатките нещо ги мързи да поникват , пак тр. да пресявам.
Офф днес съм в болнични - някое хлапе от неделния плаж ми е хвърлило бацил. 2-3 дни се боря с гърло, ама днес почна хрема и втрисане. Ударих 2 упсарина и сега съм уж като нов.
чет окт 03, 2019 5:26 pmkr1100 написа:
ОФФ А ходи ли да гасиш пожара край с. Каменар?
Естествено, даже бях в почивка и ме повикаха тревожно.
Аз пък обрах половината асма. Изненада ме със средна захар 23. Втрещен съм и още потресен. Досега не е стигало 20. То от слънцето ше е тая година. Нещо зе да заоблачава, та утрешната половина ще е малко надолу. Гроздето е добруджанско неизвестно. Дядо му викаше зайбер, ас са надявах да е липа, че бая ароматно, колеги казват- контел....

Охоооо, то зе да превалява.
preslav - майстор
чет окт 03, 2019 11:50 amТрифон П.Трифонов написа:
чет окт 03, 2019 6:02 ampreslav написа:
Какъв активатор ползваш?

Бах се притеснил, че бялото ми не ще да заври, след като умишлено сулфитирах с доза и половина. Две денонощия, след заквасването, имам бурна ферментация. Значи е започнала ок три денонощия след сулфитирането и денонощие и половина след посяването на дрождите. Добавил съм стартер за дрожди Dinastart и DAF- диамониев фосфат, понеже в ширата няма азот.
Следвъщият път скачам на още по високо ниво. Студена мацерация и ЯМКФ.
Залетите, с 20% захарен сироп джибри и обща захар 20,3 са едни гърди пред ширата.

Неска почнах да бера дивачката. Изненада ме с 21 захар. Чудя се дали да добавям, че едната година коригирах до 25, а купешките дрожди не оставиха прашинка захар непреработена. Много силно вино. Две чаши и мисълта друг.

Успешни ферментации!
Активаторът е ВАНКОВ 2004, ама той само го опаковал. Съставът му е Диамониев фосфат, Амониев сулфат, Тиамин (Vit.B1). Иначе за бялото вино всичко ти е ОК - трудно тръгват, по-точно не се забелязва старта на ферментацията.
чет окт 03, 2019 8:07 pmpreslav написа:
...Иначе за бялото вино всичко ти е ОК - трудно тръгват, по-точно не се забелязва старта на ферментацията.
Преслииии, пропускааааш.
-Сулфитирах с доза и половина
Те тва го направих от тъпо презастраховане. Супер здраво грозде, едно гнило зрънце не видях. Просто исках контрол над ферментацията. Пълен контрол.
Демек, тя да тръгне с кОлтурните дрожди. Затуй почна късно. Щеше и сама да тръгне, без дрождите, но щеше да е след още ден-два, докато си се "култивират" аксаковски.
Сгреших изначално технологията за бяло вино. Колегата ме изненада, с гроздето, късно вечерта и просто го метнах. Трябваше веднага да точа, но нямах подготовка да охлаждам, а и време. Сутринта на бач, а никога не си позволявам да отида на работа парцал.
Другата година. До тогас туй ши гу испийми!
nautilus33 - майстор
пон май 20, 2019 4:35 pmpreslav написа:
Зимно време я вадя от водата, почиствам коренището от треви и водорасли, слагам в кофа със съвсем малко вода и покривам с тъмен найлон - държи се на хладно, но защитено от замръзване място, най-добре мазе (при мен е в неотоплявано антре). Пролетно време листата вече са тръгнали, поставям коренището в касетка с песъчлива почва, тор ОСМОКОТ и всичко това потапям във ваната.
Да те питам- по кое време я зазимяваш и кога изкарваш навън? При мен от седмица и нещо листата почват да пожълтяват, но ми се вижда рано да я прибирам?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
чет окт 03, 2019 10:33 pmnautilus33 написа:
...
Да те питам- по кое време я зазимяваш и кога изкарваш навън? При мен от седмица и нещо листата почват да пожълтяват, но ми се вижда рано да я прибирам?
За конкретното не знам, но принципно, листата, зелените, с хлорофила папкат слънчева светлина. Пожълтеят ли, вече не ползват слънчевата светлина и няма нужда да са навън
preslav - майстор
чет окт 03, 2019 10:33 pmnautilus33 написа:
пон май 20, 2019 4:35 pmpreslav написа:
Зимно време я вадя от водата, почиствам коренището от треви и водорасли, слагам в кофа със съвсем малко вода и покривам с тъмен найлон - държи се на хладно, но защитено от замръзване място, най-добре мазе (при мен е в неотоплявано антре). Пролетно време листата вече са тръгнали, поставям коренището в касетка с песъчлива почва, тор ОСМОКОТ и всичко това потапям във ваната.
Можеш вече да я прибираш щом листата са пожълтели - въпросът е да не замръзва самото коренище, иначе съм я оставял и по цяла зима навън в нейния си басейн, но тогава коренището беше обрасло с водни треви и пак трябваше да я вадя за почистване. Пролетта е същата работа - щом няма опасност от замръзване на водата, вадиш.
preslav - майстор
чет окт 03, 2019 10:09 pmТрифон П.Трифонов написа:
чет окт 03, 2019 8:07 pmpreslav написа:
...Иначе за бялото вино всичко ти е ОК - трудно тръгват, по-точно не се забелязва старта на ферментацията.
Преслииии, пропускааааш.
-Сулфитирах с доза и половина
Те тва го направих от тъпо презастраховане. Супер здраво грозде, едно гнило зрънце не видях. Просто исках контрол над ферментацията. Пълен контрол.
Демек, тя да тръгне с кОлтурните дрожди. Затуй почна късно. Щеше и сама да тръгне, без дрождите, но щеше да е след още ден-два, докато си се "култивират" аксаковски.
Сгреших изначално технологията за бяло вино. Колегата ме изненада, с гроздето, късно вечерта и просто го метнах. Трябваше веднага да точа, но нямах подготовка да охлаждам, а и време. Сутринта на бач, а никога не си позволявам да отида на работа парцал.
Другата година. До тогас туй ши гу испийми!
Не съм го пропуснал това с дозата, но не мисля, че е проблем - ще си стане виното и още как, сега важното е да го откалиш навреме.
При мен равносметката е 180 л. шира, можеше и повече, но не исках да препълвам буретата, пък и за ракията да остане някой и друг аромат. Джибрите също съм пуснал да ферментират, ама сега думата ми е за виното.
По една сметачка от "Ракията.ком" (http://www.rakiyata.com/sprawki/podslaz ... ?page=calc) добавих захар до 23 захарни градуса. Днес ще се застраховам и с активатора, че не искам миризма на развалени яйца в буретата. Очакванията ми са до края на месеца бурната ферментация да е преминала и веднага след това откалявам, демек източвам бурето в един бидон, изхвърлям калта, изплаквам и връщам делиборанчето обратно. Вероятно на този етап ще добавя още активатор по минималните дози.
muhala - майстор
Здравейте,

Знаете ли как се казват тези храси ? Не съм виждал цветовете им, но връзват нещо като бели топчета.
Искам да ги посгъстя малко. Какво мога да направя ? Трябва ли да ги подррязвам ?

ИзображениеИзображение

Тема "Привет начинаещи градинари" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: