• 1
  • 2
От мобилни телефони до цифрови камери
vencil - специалист
Искам да си направя челника Petzl - TIKKA 200 Lumens с една Li-Ion 18650
Изображение
Понеже ще използвам батерии без защита (такива имам) трябва да монтирам един контролер взех си ТОЗИ който е 3 ампера но не знам дали ще е достатъчно.
Колко ампера трябва да е контролера за да свети нормално (максимално силно) челника :?: . Мислих да го направя без защита защото така или иначе когато батерията падне до 3V челника вече ще свети слабо или направо ще се е включил аварийният му режим (не знам при колко волта се включва) демек вече ще е станала за зареждане обаче дали си струва да рискувам :? .
shadow__01 - майстор
Само ти трябва един държач за батерията да може да се сваля за зареждане.
vencil - специалист
Пробвах с защитата и без нея и не забелязах разлика, така че ще я монтирам на държача. Обаче може и да си внушавам де :lol: като че ли с акумулаторните батерии светеше по-силно, възможно ли е това :?: .
petromaniq66 - специалист
Измери какво е напрежението в/у диодите и с двата захранващи вида и няма за какво да си въобразяваш. Пък и хората са ти писали за алкални батерии които са 4.5V не 3.7. Провери за гасящ резистор и ако да го оразмери за литиевата, освен ако върши това електронен ключ, или лед драйвер - ако ги има.
vencil - специалист
Изображение

Изображение

Прилично стана, даже батерията е в херметическа кутийка въпреки че челникът не е :lol: . Кутийката е от суправит естествено я скъсих и за по-търговски вид я облякох с термошлаух прикрепена е с 3 см. широка ластика. Опитах да си намеря от онзи къдравият кабел където оригинално го използват (заради търговският вид) ама не успях.
Бонус е че теглото на батериите се премести от зад и така стана много балансирано теглото му, за това пък хич не се бях сетил в началото.

Имам и една къмпинг лампичка на Black Diamond доста прилично светеща м/у другото че и нея направих. Изпробвах колко време свети на максимум над 12ч., което си е супер + една резервна батерия ще имаме една седмица осветление в гората :cool: .

Изображение

Изображение


Изображение
petromaniq66 - специалист
БЛАГОДАРЯ! хубави снимки, но нищо не казват като вътрешност. Ако не си пещерняк, сменями 18650 не ти трябват - ще получиш мускулна треска на врата, не стига че тежат, капацитета им тип итайски(поне една 0 махай)
dikata1975 - специалист
https://www.aliexpress.com/item/3281543 ... b201603_53

Това може би е по-добро ,като решение.Зареждаш без да вадиш батерията и изхода е 5v плюс защита от преразреждане на батерията.Има и избор за колко броя батерии да е.
Lisko - майстор
вт окт 08, 2019 7:32 pmpetromaniq66 написа:
БЛАГОДАРЯ! хубави снимки, но нищо не казват като вътрешност. Ако не си пещерняк, сменями 18650 не ти трябват - ще получиш мускулна треска на врата, не стига че тежат, капацитета им тип итайски(поне една 0 махай)
- Е, какво искаш да видиш във вътрешността ? Кутийка и в нея батерия.
- Перфектно е станало, човека обяснява че баланса е по-добре така, ти напираш да му обясниш че се е минал (типично за всеки български форум де)
- Не знаеш какъв му е капацитета на батериите. Може да си купи каквито си иска батерии.


Един съвет от мен - фенерчета с ААА батерии са за будали (или мацки да си светнат за няколко секунди като търсят ключалката). Качественият фенер има една или повече 18650 (или дори по-дебели). Без значение дали е челник, за колело и т.н.
Мойта мацка съм я обзавел с мини фенер 120 лумена с батерия 16340, счетох че това е минимума.
vencil - специалист
Ето кутията

Изображение

Изображение

Lisko Няма как да се съглася с теб (направо се засегнах :lol: ) за фенерчетата с ААА батерии. Petzl притежават изключително качествена светлина а в интерес на истината последните им модели светят и изключително силно благодарение на Black Diamond че разбутаха нещата, за качество и надеждност няма да коментирам. Можеш да сигурен че това не е рекламен трик https://www.petzl.com/INT/en/Sport/Beam ... ht-running . За доста народ знам които от други марки минаха на Petzl но за обратната не се сещам, естествено аз не познавам всичките хора на земята но все пак.... :cool: . От чисто любопитство би ли споделил с какво си оборудвал твоята мацка.

М/у другото като стана дума за тегло ако махна държача и използвам тази кутийка която е съвсем малко по-голяма от една 18650, ще получа тегло само с 12г. повече от теглото на 3 ААА (играх си да го смятам) :) .
Изображение
Имам я в къщи и ще го направя (само да се наканя) и то не защото ще получа мускулна треска на врата а защото ще изглежда още по-добре.
Lisko - майстор
И защо не може да се съгласиш че фенерчета с ААА батерии са за балами? Защото две уважавани фирми за катерачни аксесоари продават фенерчета с ААА батерии които са ти харесали?
Лошо няма, въпрос на вкус. Добре айде - да си светиш вътре в палатката - става.
Но факт е че на тия две фирми фенерчетата НЕ СА основен продукт.
При все че не е добре човек да робува на марки, ако търсиш фенер от световно ниво - гледай например за следните производители: Fenix, Jetbeam, Nitecore, Zebralight - това са няколко. Има още няколко и се изчерпва световното ниво. Почти изцяло онлайн. По нормални магазини е почти невъзможно да ги видиш. Това което е по нормалните магазини е далеч по-ниско ниво.
виж напр.
http://www.fenixlight.com
https://nitecore.com/
Там ще видиш и варианти с АА и дори с ААА. Даже и много красиви и подходящи за подаръци.
Въобще продуктите на тия водещи производители имат перфектен вид. И предимствата не са само във вида но и в много по-качествените драйвери, много по-качествено охлаждане, много по-качествено проектирани и изработени рефлектори и т.н. и т.н.

Но факт е че батерия ААА не може да даде ток достатъчен за по-сериозна светлина.

Тия лумени които виждаш по сайтовете на тези производители са истински. За ширпотреба може да видиш 10 пъти по-евтино и 5 пъти по-силно светещо. Ама другия път.
  • 1
  • 2

Тема "Челник от 3 ААА към една Li-Ion 18650" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: