Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
trevora - специалист
Здравейте.От както стана студено имам проблем и незнам как да го реша.Живея в нова кооперация на една година.Сградата има сертификат за топло,шумо и незнам-какво си изолиране.Но аз имам проблем с мухъл на една от външните стени.Конденза от бита сме го решили като купихме влагоуловител и смея да твърдя,че определено има ефект.Нямам конденз по прозорците.Обърнах се за помощ към техническия ръководител на сградата/до нас точно същата фирма строй друга сграда/.Господина дойде в къщи ,погледна и ми каза:А ми да госпожо-това е така ,защото имате много добра външна изолация и влагата от стените няма къде да излезе :? Та се питам,аз ли нещо съвсем не разбирам :| Мухъла който ми избива на външната стена има подозиращо оцветяване на цвета на фасадата.Мухъл имам само на една от всичките ми стени/никъде другаде/Към кого да се обърна за помощ .ако проблема не е във мен.Сградата има 10 год гаранция,но на какво :? Ако е в мен проблема как трябва да го отстраня,защото ми е адски неприятно,точно в детската е?Апартамента е застрахован,мога ли чрез застрахователите да накарам фирмата изпълнител да си поправи проблема,ако разбира се проблема е в тях?И последно говорила съм с комшиите над нас и под нас,те нямат проблем.

Прикачен файл

111.JPG
111.JPG (12.23 KиБ) Видяна 5986 пъти

Прикачен файл

112.JPG
112.JPG (13.05 KиБ) Видяна 5986 пъти

Прикачен файл

113.JPG
113.JPG (8.07 KиБ) Видяна 5986 пъти

Прикачен файл

114.JPG
114.JPG (12.43 KиБ) Видяна 5986 пъти
Takezo Sensey - модератор
Най вероятно стената "не диша" :idea:

Най благоприятни условия за развитието на мухала са :
-толпина
-тъмнина
-застоял въздух
Последна промяна от Takezo Sensey на съб ное 29, 2008 6:26 pm, променено общо 1 път.
Pooh - майстор
Щом от всички комшии, само вие имате мухъл, значи нещо при вас не е както трябва ... сега остава да се установи какво. Факт е, че мухъл се развива при топлина, тъмнина и застоял въздух, както каза и takezo преди мен, но най-главното условие е и наличие на влага - при сухо помещение е малко вероятно да се появи. Нова кооперация - това предполага доста остатъчна влага по всички елементи, а изолирането от външната страна си има един много неприятен момент - "заключва" всичко вътре. Проучете въпроса със съседите - те живеят ли в момента в апартамента си (отоплява ли се помещението) и изобщо, кое при тях е различно, че да се появява само в едно помещение мухъла. Предполагам, че щом е детска стая, там е много по-топло отколкото в другите помещения и проветряването се прави много по-рядко - за да не изстива стаята. Отоплението с какво го правите - стандартно парно или алтернативно (климатик, калорифер, ел. радиатор)? Всички тези неща могат да оказват влияние за появата на мухъл и е хубаво да се провери всичко, преди да се стовари цялата отговорност върху строителя - той както разбирам ви е под ръка непрекъснато :wink:
trevora - специалист
Топлината е в рамките на нормалното -22 градуса,отоплението е с климатик.Проветрява се веднъж на ден за около 1-2 часа докато с малкия сме на вън на разходка.Стаята не е тъмна изток,но е с много голям прозорец,на стена 3,30 прозореза е 2 на 1,6 височина/всъщност вратопрозорец/.Пух,не искам да стоваря цялата отговорност върху изпълнителя, а да намеря решение на проблема.Вярвай ми изобщо не е приятно да влезеш в една детска и да ти мирише на влага и да гледаш плесен по стените :)
Ако влагата е за това ,че е нова кооперацията предполагам ,че и при комшиите трябва да има проблем,но те твърдят, че нямат такъв :| Едните ми съседи живеят от 3-4 месеца /тези който са над нас/,а другите от около месец.
БАШ МАЙСТОР - специалист
за начало ,веднага премести детето от там ,алергиите които предизвиква тази плесен са за цял живот, извикай застрахователя и чуй неговото мнение ,гарантирам различно становище,лошото е че нямаме законови механизми за предпазване от новото строителство,с риск да ритна кошера ,да попитам някой знае ли в кои страни се строи с Итонг и стиропори,фибрани и производните им , да не мислите много ще кажа! само в изостанали и бивши соц страни????
Тези сертификати ИСОта и прочие са за други климатични пояси и понеже ние нямаме контрол , върху тези сертификати ,юруш на марулите,пък и ефтиния ,граби стрителю и продавай скъпо,пък после то ще улегне ,напука и изпари ,!
Едно девойче се опита на стройкото да ме убеди ,че новия им продукт с графитени незнам каквоси ,"става дума за изолация тип стиропор"дишала и при въпроса ,ако си направя басейн с този материал , ще протече ли? ДА!!?!! ,взех парче от мострите и казах да си го сложи на устата да диша?тогава............
Колко народ трябва да се тръшне за да забранят тези материали,помниме великия материал АЗБЕСТ! колко училища покриха ,пъхаха го навсякъде дори и в лагерните огньове /визирам себе си /за да гърми и свири, и както казва класика ............-Не сме народ а мърша!

за сега врагоуловителя , дано да е електрически а не пемзовиден, проветрение ,догодина вата и картон, наново,наесен!!!
напръскай със САВО да утрепе гъбата, детето далеч?!?1
rulom - модератор
Е това е приказка, по-добре с толкова малко думи не бих го казал =D> =D> =D>
Евала и за това че започна с детето и вредата от мухъла !
Май всички теми за конденз и мухъл трябва да започват с този пост.
ronik - специалист
Мухлясалата стена от какво е направена?
silllveto - Майсторица
trevora, може проблемът да е общ, но да не се е появил при съседите понеже са отскоро. А има ли вероятност да влиза вода между изолацията и стената. Понеже на нас ни се е случвало от необлепена с плочки тераса и водата винаги си намира пролука. Но най-вероятно е сградата още да съхне.
srceko74 - специалист
БАШ МАЙСТОР каза,,да попитам някой знае ли в кои страни се строи с Итонг и стиропори,фибрани и производните им ,, да в Испания се строи със стиропор,фибран и минерална вата. за Итонг не знам,ама съм чувал за Чехия :sex:
solo5 - майстор
srceko74, Испания е друг климатичен пояс както каза Баш Майсторът

Тема "В нас ли е проблема?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: