• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Тани - модератор
Ти сам го каза - върши работа , но с условности! Ако искаш да имаш пълноценен бойлер ти трябват над 15 kW и тогава вече може да се похвалиш с предимствата. За съжаление за такива мощности е необходим трифазен проточен бойлер или газов проточен бойлер и няма как тези бойлери да се използват масово! Иначе сравнението с маломощен проточен бойлер е като сравнението между велосипед и автомобил - и двете служат за придвижване , но едното може да вози само един човек и се движи бавно , но пък е икономично!
колев - специалист
piron45 написа:
Аз пък си мисля че този вид бойлери са дроселирани вътрешно за да може да топлят вода, при по голям дебит няма да смогват да загряват. Абе това си е афиф работа да чакаш топла вода от такъв бойлер.
Проточен бойлер само трифазен и от 10kW нагоре. Имам комшия с проточен на Сименс, трифазен и захранва триетажна къща с топла вода навсякъде.
Да, обикновено е с пластмасова втулка още на входа на студената вода. Ако се махне, дебита идва твърде много и нагревателя не може да смогне.
fox_vt - майстор
Тани написа:
Ти сам го каза - върши работа , но с условности! Ако искаш да имаш пълноценен бойлер ти трябват над 15 kW и тогава вече може да се похвалиш с предимствата. За съжаление за такива мощности е необходим трифазен ток или газ и няма как тези бойлери да се използват масово! Иначе сравнението на маломощен проточен бойлер е като сравнението между велосипед и автомобил - и двете служат за придвижване , но едното може да вози само един човек и се движи бавно , но пък е икономично!
Е условности условности колко да са :lol: И какво значи пълноценен бойлер?Този който може да те удави със дебит ли те новите душ слушалки със намнайсет положения кое от кое по водоемки или другите пана със масажиращи бля бля душове-е то там и обемния трябва да е поне 300 л :lol: И както ти сам заключи до 7 кв болер за апартамент нагоре къща и то трифазна.Ако е на въпрос сега със сл колектор и обемния 80 л мислиш ли че ще си сменя душа с по голям въпреки че имам вече "пълноценен" бойлер.Икономията на вода си е икономия но не се бъркайте че това значи да не се къпеш а разликата да се окъпят двама с един бойлер и четирима със същия си е осезаема :wink:
Тани - модератор
Въпреки, че на места се губи мисълта ти в последния пост ( и на мен ми се случва понякога, когато пиша от телефон :) ) си засегнал основната ми мисъл - например за душ кабина не става! Би ли ми направил една услуга? Засечи за колко секунди се пълни съд от един литър от душа ти! Ето за сравнение дебит от душкабина:

http://www.youtube.com/watch?v=w2oE6btUl2k
fox_vt - майстор
Това е вярно аз навремето много се двоумях дали да си купувам проточен а не обемен и накрая никога неспиращата топла вода надделя.Колкото и дебит да имаш кат си дойдеш от работа и установиш че някой преди малко е източил водата вервай ми няма такъв по пълноценен бойлер от проточния :-D .А и дебита мерих навремето и времето на къпане спрямо тока необходим за това,доста работи проверих и накрая се реших.И все пак кажи ти сериозно ли мислиш че голям дебит= на добър и пълноценен бойлер,щото със малък дебит и подходящи разпръсквачи се постига същото.Все едно да сравняваш капково напояване със такова от градински маркуч-няма база за такова сравнение и двете вършат работа но като се стигне до цената везната се наклонява няма да казвам накъде.
Чаро - Акълия
fox_vt написа:
Това е вярно аз навремето много се двоумях дали да си купувам проточен а не обемен и накрая никога неспиращата топла вода надделя.Колкото и дебит да имаш кат си дойдеш от работа и установиш че някой преди малко е източил водата вервай ми няма такъв по пълноценен бойлер от проточния :-D .А и дебита мерих навремето и времето на къпане спрямо тока необходим за това,доста работи проверих и накрая се реших.И все пак кажи ти сериозно ли мислиш че голям дебит= на добър и пълноценен бойлер,щото със малък дебит и подходящи разпръсквачи се постига същото.Все едно да сравняваш капково напояване със такова от градински маркуч-няма база за такова сравнение и двете вършат работа но като се стигне до цената везната се наклонява няма да казвам накъде.
Колега, ми намали дебита на обемния бойлер - дюзи, мюзи,икономични душове, редуцили . Няма да се източи бързо и лесно, повярвай!
А ми кажи как се пълни вана с такъв проточен бойлер? И колко такива трябва да имам вкъщи?
Тани - модератор
Вèрвай ми никога не се е налагало да чакам да се топли вода! А дори не затоплям целия бойлер, а само половината. Мога да се изкъпя , като се плакна целия включително косата два пъти за две минути. Хайде моята коса е къса , но питай жена с дълга коса как се справя със слушалка с малък дебит! За икономичността обаче си напълно прав! Сега през лятото не съм плащал под 100 лв. ток като поне 1/3 е от бойлера!Икономичността обаче в твоя случай не зависи от бойлера! Все пак имам избор дали да ползвам слушалката или душа , докато ако притежавах проточен бойлер нямаше да имам никакъв избор, а само ограничения! Да речем никой не бива да пуска вода от която и да е батерия в къщата , докато някой друг се къпе - това си е гадно! Не знам дали и пускането на водата на тоалетната не влияе. Затова смятам , че дебита е важен и смятам да си направя инсталацията , включително и на топлата вода с тръба 3/4 до отклоненията! Така ще е възможно да се къпят двама човека едновременно плюс някой да си мие ръцете / съдовете без да се нарушава комфорта на никой от тях! Е, за такъв случай ще трябва да загрявам целия бойлер де :wink: Не те упреквам за избора - всеки сам си преценява! Чест ти прави , че освен предимствата осъзнаваш и споделяш и недостатъците! Така наистина си полезен за тези , на които им предстои този избор! Не всеки има къде да си сложи голям обемен бойлер , а и не навсякъде температурата на студената вода през зимата е 4-5 градуса като при нас и проточния бойлер си е някакво решение!

ПП

Писах поста с почивки и Чаро е писал през това време. Не се бях замислял досега за това с ваната :)
fox_vt - майстор
Ами прави сте просто въпрос на избор е вана няма как да напълня но и средностатистическия 80 л обемен също ще види зор ама тва е друга тема,пък и тука малко са хората които си позволяват такива благинки(то вероятно заради дооста големите бани в панелките :) ) За пускането на водата докато някой се къпе пречи при всякакъв бойлер даже и някой комшия няколко етажа под мене пак отнема доста колко съм ги псувал... Но и аз съм със 1/2 тръба може и от това да е :? Като преченето на обемния е в пускане на топла вода в кухнята например а на проточния ако падне налягането на студената пада иа дебита и от там почва да загрява водата яко и ако не се усетиш навреме да се дръпнеш :shock:

пп сега видях за икономичноста - значи тани икономичноста на протчния се изразява в това че не губи ел енергия на вятъра.Защото ти както никога не чакаш за топла вода това предполага че никога не спираш обемния така ли е?И при това положение той си истива докато не се ползва дозагрява и именно това дозагряване е чиста загуба която я няма при проточния.Там плащаш само това което ползваш просто е.И един пример относно сметката ти за ток-преди колектора бях със черен варел на покрива лятна сметка за ток преди варела 50лв 2 човека 30 дена къпане на месец,като това вкл и климатик на охлаждане хладилник 2 телевизора компютър котлони и фурна на ток.И започвам да ползвам варела точно един месец всеки ден и сметката ми стана 30лв което значи че бойлера е харчил 20 лв.Ако ти с обемния докараш такъв разход на ток и вода на следващата сбирка ще те черпя квот кажеш :partyman:
Чаро - Акълия
Никой не оспорва икономичността на проточните бойлери, защото няма как да я оспори :-D . Категорична е!
Но в къща (еле пък с вана) тва нещо (монофазен проточен бойлер) става само за гаража- да си умиеш ръцете и то предимно лятос...
По апартаментите без отопление минавате, що да не може и без бойлери :mrgreen:
:partyman:
Тани - модератор
fox_vt написа:
И един пример относно сметката ти за ток-преди колектора бях със черен варел на покрива лятна сметка за ток преди варела 50лв 2 човека 30 дена къпане на месец,като това вкл и климатик на охлаждане хладилник 2 телевизора компютър котлони и фурна на ток.И започвам да ползвам варела точно един месец всеки ден и сметката ми стана 30лв което значи че бойлера е харчил 20 лв.Ако ти с обемния докараш такъв разход на ток и вода на следващата сбирка ще те черпя квот кажеш :partyman:
Е , ще черпиш щом си решил :wink: Но само половината! Другия месец смятам да кача колектора на покрива - нещо което отлагам около 2 години само защото нямам помпа и си намирам причини да не го кача . Тъкмо ще ми загрява и целия обем на бойлера!
С водата обаче не смятам да правя компромиси - човек като свикне на "пороя" трудно може да се задоволи с ръмене :) Пък и сметката за вода не удря чак толкова по джоба , за да и обръщам внимание! Разликата е по-малка от цената на кутия цигари, а аз не пуша :lol:
  • 1
  • 2

Тема "Проточен бойлер дипломат алфа8." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: