Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
tanosliven - специалист
Huhavela написа:
Замазвай смело с теракол или каквото и да е лепило за плочки и нямаш проблеми.
Не подлъгвайте хората с непрофесионални изказвания които в бъдеще струват пари ,време и нерви.
LazarGanev - "Велик майстор"
Бях написал пост още в началото, но нещо е станало и го няма, затова пиша пак, че гледам човека съвсем се обърка от съвети. Пластмасовите тръби имат големи линейни разширения с малки сили, за разлика от металните, които имат малки разширения с големи сили. Металът се разяжда от вар, цимент, а пластмасата не се разяжда - затова съдовете за съхранение на агресивни материали са от пластмаса, затова и еколозите пищят, че Световния океан е пълен с пластмасови отпадъци - и морската вода разяжда всичко, но пластмасата не може. По темата - спокойно можеш да си замажеш тръбите с каквото поискаш, няма да паднат плочките, но моята препоръка е да го направиш с слаб разтвор за да може лесно да се кърти после ако се наложи ремонт. А най-добре е да запълниш кухините с пяна, която после да изрежеш - хем после лесно се демонтират тръбите, хем тръбите са в изолация :wink:
infomar
Има ли някакъв проблем да запълни с монтажна пяна и от горе замазка?
Няма никакъв проблем, но човека каза че каналът е плитък и няма място дори и за мазилка. Може пяната да се шпаклова за да залепват плочките, макар че те пак ще залепват
chapara - майстор
Нещо май се ебавате :-D , може за тръбите да няма значение, но за фаянса има огромно, тъй като в постоянно топлинно разширение се прецаква , а не само и той а и фугировката :roll: Водопроводчиците да замълчат, въпроса е към облицовчици :cool: Ето това е задължително:

http://orex.bg/bg/product-view/42/65.html

за подове и стени. Кеф ти линейно разширение на тръбите, малки топлозагуби, не прецакване на облицовката. За да няма теми като прецака ми се фугировката, разсъхна ми се паркета-ламината, все неща дето съм ги виждал :cool: И нека кой знае и не знае да пише неща от опита си :wink:
tanosliven - специалист
chapara написа:
Нещо май се ебавате :-D , може за тръбите да няма значение, но за фаянса има огромно, тъй като в постоянно топлинно разширение се прецаква , а не само и той а и фугировката :roll: Водопроводчиците да замълчат, въпроса е към облицовчици :cool: Ето това е задължително:

http://orex.bg/bg/product-view/42/65.html

за подове и стени. Кеф ти линейно разширение на тръбите, малки топлозагуби, не прецакване на облицовката. За да няма теми като прецака ми се фугировката, разсъхна ми се паркета-ламината, все неща дето съм ги виждал :cool: И нека кой знае и не знае да пише неща от опита си :wink:
Точно! :partyman:
Някак си особено интересно ми става, когато трябва да споря с плочкаджия по инженерни въпроси. Преди няколко дни в друг форум ми се наложи да слушам лекция по Топлотехника, че котел на въглища 29кВт с 2 работещи радиатора е върха на технологиите, по-добро от това няма, сега друг плочкаджия ме съветва да не се ебавам, а да слушам лекцията му по Съпромат за събаряне на стени с пластмасови тръби. Не ми се спори изобщо, уважавам професионализма на всеки, включително и участниците в тази тема, ама това с ебаването ме накара да задам някои въпроси-жокери:
1. При съприкосновението на 2 материала с различна твърдост - кой от двата получава деформация?
2. Между камък/бетон и пластмаса, кой материал има по-голяма твърдост (измерена по Бринел, Роквел, зъби, няма значение). А при повишаване на температурата до към 100*С каква е тенденцията?
3. Ако вземем парче бетон и започнем да го удряме по парче тръба какво ще се получи?
4. Ако водопровода със сравнително кратко ползване ще ни събаря плочките, какво да кажем за водното подово отопление - и там ли да слагаме гумена изолация на тръбите :-D
5. За да не падат плочки е нужно просто майсторът да спазва строителната технология на полагане на плочки описани в учебници, наръчници, отраслови нормали, а не да измисля технологии на полагане на тръби. :wink:
jekasus - майстор
LazarGanev написа:
1. При съприкосновението на 2 материала с различна твърдост - кой от двата получава деформация?
Как отчупваха древните египтяне големи късове камък ? Дървени клинове.
LazarGanev написа:
А при повишаване на температурата до към 100*С каква е тенденцията?
ППР и 100 градуса - къс живот на инсталация. Май производители повече от 70 градуса за експлоатация не дават.
Може и по-нататък, но ме мързи :-D
1. Плътни сухи дървени клинове, които при намокряне повишават обема си (не че не се деформират), а не пластмасови тръби, които зазидани отвън могат да увеличават обема си навътре :wink:
2. Колкото до стоте градуса - зададох ги като граница - за да подчертаем, че колкото повече се загрява пластмасата, толкова повече омеква

Тема "Замазване на тръби" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: