syncho написа:Може и да излезе сметката с евтини плоски панели за лятото и преходните сезони, за да не прехвърля помпата циклите. Въпросът е колко време си склонен да приемеш за възвръщане на инвестицията,Не съм съгласен!
Евтините плоски, алуминиеви и без селективно покритие панели са отличен и евтин начин за БГВ в периода април/май до октомври/ноември.
Тук говорим за отопление и 99% от времето отоплението е извън цитираният период.
Говоря не по принцип, а от опит.
Имам лично и евтини плоски ал. панели
Имам и плоски медни със селективно покритие панели.
Имам и над 400 вакуумни тръби. Част от тях с тип U тръба, другата част са тип мокра тръба.
Смело мога да твъдря, че за отопление може да се разчита САМО на вакуумните тръби. Който мисли, че ще се топли при слънчево време и -15 градуса външна температура с плоски колектори- ще бъде разочарован.
Прилагам данни от последните 24 часа отопление на 200м2 къща с изолация + 50 помещение без изолация. Температура в помещенията над 25 до 27 градуса:-)
Буфера е 3800 литра и едва към 3 часа през ноща термопомпата се е вклчюима два пъти по 25 минути за да компенсира топлозагубите.
ТП е с ел. можност 5.5 киловата. За 24 часа отоплителително време имаме 50 минути разход на ел енергия и то на нощна тарифа.
Като пари: приблизително 60 стотинки за 24 часа
Ако прибавим разхода на цирк. помпи, който разход го има и при пелетни, газови и твърдотопливни котли имаме разход от 1 лв за 24 часа:-)
Успехи и повече слънце за всички!
Прикачен файл
11.03.2018.JPG (77.41 KиБ) Видяна 2257 пъти