Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Вичи - специалист
Анди, преди да тръгнеш пак да си продаваш котела, да знаеш, че сметките са ви грешни. Мощността се смята наум - околo 5,5 kW.

Приблизително:
Килокалории 50*55 = 2750 .
2750/(35*60)=4714kCal/h -понеже се постига за 35 минути.
4714 kCal/h = 5.5 kW
vrangelov - специалист
За мен най-лесният и точен начин за измерване на КПД в домашни условия е този с топломер. Все пак, ако искате по трудния начин, защо пренебрегвате топлинния капацитет на котела. Вярно, че е малък, но ако се вземе предвид, че подобри точността. Специфичният топлинен капацитет на желязото е 452 J/(kg.K).

Поздрави!
andy_forresite - майстор
Топломер ще ми трябва само да видя ефективността. След това няма да го ползвам. Много пари за едно измерване.
Не съм се сетил за топлинния капацитет на желязото. Трябва да добавя към предполагам 150 кг желязо и топлинния на помпа, вентил и не знам на какво. Питах тук за топломер да измерят у да го върна срещу 20 лЕва и поемане куриерската в двете посоки. Такъв, при който да не преправям тръби, а само да се закачи. Естествено не се намери и затова търся друг начин.
В града дървесните са скъпи, а слънчогледови имаше три пъти по-евтино. Така че с този котел изобщо не ми е изгодно и задължително трябва да слагам друг за следващия сезон.
Нищо не разбрах за приблизителната ефективност по тези сметки.
Здравейте, нов съм във форума, казвам се Ивайло, приятно ми е на всички.
Имам въпрос и се надявам да ми помогнете, виждам, че тук има доста знаещи и компетентни хора. В момента съм пред дилема и не знам какво котле да си купя на пелети, дали да е изцяло котлето на пелети (чугун или стомана?) или да бъде комбинирано, както са котлетата на Фероли? Ще грея един етаж 120-140кв и около 100-110 глидера от старите чугунени + бойлер 80л, инсталацията ми е от старата на гравитация, та какво можете да ми предложите за около 7000лв Имате предвид, че нищо не разбирам и се надявам наистина да ми помогнете :) Благодаря предварително, на всички :)
n.ganev - майстор
За този бюджет при добро желание може да си смениш и тръбите и радиаторите и да направиш системата затворена.
syncho - майстор
Мдам за тези пари можеш да смениш цялата инсталация и да си сложиш една пелетна каминка, която да ти е кеф да си я гледаш в хола примерно.
Благодаря, но камина не искам също така за сега не смятам да преправям системата, искам да си купя хубав котел и по на там ще оправям радиаторите, защото по-мой сметки ще ми излезне към 15000лв, толкова нямам за сега, за това сега само котел.
шоп - майстор
@Renesanz, според мен много добре сте се ориентирали. Смяната на тръби и радиатори, арматура и последващ ремонт ще глътнат едно 5000-10000 лв и няма почти с нищо да подобрят нещата. По добре топлоизполация ако нямате такава

При бюджет около 7000 лв според мен много добро решение е котли Дефро. Поляците са извесни с котлостроенето си, а DEFRO си е лидер.
Къщата ми е направена изцяло от единични тухли и има външна изолация, ако може нещо по-конкретно да ме насочиш, какво точно да търся на тази марка Дефро, понеже не разбирам и не знам, колко киловата ще ми трябва котле, горелка и т.н. До колкото четох и разбрах е хубаво да е триходово котлето и да е чугун, защото стоманата рано или късно корозията не прощава или ще прегори.

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: