Най - вълнуващия въпрос зимно време.
На кой му е работа, да рови дето не му е работа? Нали пазар широк, предлагане всякакво и за всеки джоб и всяко око?
Някои не се научават да си гледат в канчето.
filmatoplo - майстор
Мъка,всеки втори въпрос е -какъв пелетен котел за 65-75-80 квадрата ,и какъв да предложа . :? :lol:
LazarGanev - "Велик майстор"
Какви са тия къщи 60м2 с котелно? Да слагат каминка. Аз пък направо се дивя на големите палати - забелязал съм, че колкото по-голяма е къщата, толкова по-малко котелно са предвидили! :cool:
чет дек 24, 2020 7:53 pmfilmatoplo написа:
Мъка,всеки втори въпрос е -какъв пелетен котел за 65-75-80 квадрата ,и какъв да предложа . :? :lol:
Не се оплаквай- справяш се повече от отлично, даже много добре!
С тия, компактните котлета.....ама и те идват големки, да ги еВа! Мъка!

Лазаре, те и камините така. Направо съм комплексиран от оня с Мини-Максимата на Екото. Ужас!!!

Искам камина или котле 2-7 киловата. Напълно покрива изискванията за 90 квадрата къща. Да му мислят апартаментаджиите, с 1-5!
Gustoraveli - специалист
чет дек 24, 2020 8:00 pmТрифон П.Трифонов написа:
Не се оплаквай- справяш се повече от отлично, даже много добре!
С тия, компактните котлета.....ама и те идват големки, да ги еВа! Мъка!

Лазаре, те и камините така. Направо съм комплексиран от оня с Мини-Максимата на Екото. Ужас!!!

Искам камина или котле 2-7 киловата. Напълно покрива изискванията за 90 квадрата къща. Да му мислят апартаментаджиите, с 1-5!
Спри се бе човек!
За 60 до 100 квадратни метра апартамент има достатъчно камини!
Които са красиви /за хол/ и работят перфектно!
morfei1 - специалист
Има едни 2.70 - 0.7кг. в час ги водят. Нещо около 12kw. Компактни прибрани, от тия къде теб те кефят.
filmatoplo - майстор
Който иска котле ,и си е подготвил место за него ,пуснал тръби,изградил комин ,каква камина да му предлагам за хола . :lol: Ако ги има котлетата 10-12-15-18 клв ,и някой пита тук и не само -с кеф да предложиш и най важното да му свършат работа от към оразмереност,качество,лесно обслужване,сервиз.Ще чакаме .
gnt69 - майстор
чет дек 24, 2020 5:57 pmpechkata написа:
3/4 тона ама със буфер - мога да взема 500 литра не повече не ми се харчат пари за по голям...
Между буфер 500 или 1000 литра разликата в пари не е голяма.
Арматурата е една и съща за 500 и 1000 литра. Там се събират парите, управление, трипътен смесителен, 7-8 крана, тръбички и фитинги, възвратна клапа, разширителен съд по голям, помпа+кранове и филтър + 2- дни за монтаж и преправяне.
Ако нямаш буфер не си струва да се занимаваш. Аз моя котел го карах първата година без буфер, на втората година го включих ама си го имах наличен в мазето.
Ако дадеш 2.5-3к лева за буфер с арматурата таман след 10 години ще избиеш инвестицията.
Купувай хубави слънчогледови пелети в чувалчета по 15 кила, наливай в бункера и си стой на топло, файдата не е чак толкова голяма.
финансовата страна на нещата е мъничката част от тях.
С монтаж на буферен съд, когато е необходим, автоматично намяляват мненията във форума, във връзка с вариращото напрежение, както и оплаквания от качеството на пелетите.
Стигне ли се до решение, следва трезва ( по възможност) преценка, за размерът. Не минаги по голямото е по добро.
Руси е прав за нищожната разлика между парите за 500 и 1000 литрова съдина.

пп. При монтаж на Буферен съд, кощунство е да не се монтира антикондензен трипътен и смесителен мотор-вентил. Просто са задължителни, както и втората помпа с двата контролера.
filmatoplo - майстор
Буфер има евтин,мисля 300 лв ,беше бойлер ,черна стомана .500 литра.Подмениха го с друг и седи,здрав е беше си под налягане преди демонтажа.В Разград правиха такива бойлери,изолацията им сам си я правиш от каменна вата .

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: