Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Virtuozo - специалист
Днес от битака си купих амперметър 10А вързан на плоча със контакт за открит монтаж. Понеже ми трябваше точно същия и като ампери и като корпус направо ми дойде като по поръчка а цената символична и старо бакелитово изделие а не китайски менток,дето показва север като компас а не нула :-D . Та да продължа мисълта си - и много се зарадвах на късмета си,гледам да видя на скалата за какъв ток е,но точно там дето е символа се пада ограничителчето за стрелката и го покрива та се вижда само че е 2.5% грешка.Обръщам го отзад и гледам на корпуса има отбелязан + и има и минус и аз си викам стига съм го мислил и го купих. Още не се бях прибрал и ми щукна,че тея ампермери ги правиха в стандартни корпуси и без значение дали е за прав или за променлив ток все имат плюс и минус като щампа а от друга страна наличието на контакт шуко на плочата е почти 100% признак че е ползван на променлив ток и интусиазма ми секна набързо. Не заради похарчените 3 лева ами защото тоя ампермер много точно се вписваше в плановете ми . Прибирам се в къщи и го пускам с много малък товар на ниско напрежение хем да видя какво ще стане,хем да видя как стои работата с шунта,че отвънка няма шунт. Е оказа се че ампермера е с вътрешен шунт и за променлив ток. Викам си нищо де ще го ползвам все за нещо и то така както си е с контакта да отчита големината на тока,пък си викам и я да го пробвам с малъс товар на прав ток да видя кво ще стане. Пускам го на прав ток и хоп стрелката малко мръдна. Сложих една халогенна крушчица 6 волта 20 вата много силна и бам закова на 3 ампера! Размених местата умишлено на плюса и минуса и се оказа,че стрелката и в двата варианта отклонява все на дясно а не като правотоковите от нула надоло. Викам ще го включа за по дълго и да става квото ще. Имам един поялник на 24 волта 40 вата и го пуснах като показа близо 2 ампера и го оставих да си грее над 30 минути докато аз се занимавах с други работи и нищо-работи си нормално нито стралката нещо да се балтае,нито да шуми,нито да грее всичко изглежда нормално. Моля кажете ми мога ли да ползвам амперметъра като правотоков и каква е разликата между правотоковите и променливотоковите стрелкови системи. Благодаря.
dyaneff - майстор
Ако под буквата А има символите за прав и променлив ток, може да се използва и за двете. Или долу в десния ъгъл, където пише класа на точност. http://prntscr.com/7gtp60
jordanvass - майстор
А преди да го купиш обърна ли внимание дали скалата е линейна?
Virtuozo - специалист
Ами под буквата А няма никакви надписи. Надписите са доло
Изображение Нещо ей такова е само че до 10 и доло двете ограничителчета за крайно ляво и крайно дясно положение на стрелката не са такива пъпчици а са по големки и си покрили точно надписа под класа на точност та не се вижда,но съм сигурен че няма място за два символа а също съм и сигурен,че покрития надпис е синусоида,но въпреки това ампермера работи и то с точност която напълно покрива изискванията ми. Въпроса е дали такава работа не се явява грешна,тоест може ли така да си работи системата без да се прецака в продължение на дълго време.
fox_vt - майстор
Уреда е променливо токов синусоидата под 2,5% грешка е за това.Отляво се вижда че е от електромагнитната система а там са най вече променливо токови.Обикновенно тази система са с неравномерни скали за разлика от магнитоелектрическата и динамичната които са с равномерни.Най левия символ е за монтаж само във вертикално положение.

пп опс грешка не видях че това е примерна снимка :roll: Ми направи една снимка де ,всичко това дето го написах е за този уред на снимката.

ппп може да работи неограничено дълго време,като е сравнително малко чувствителен към претоварвания.
Virtuozo - специалист
Не съм направил реална снимка,защото както казах надписите са абсолютно едно към едно с тази разлика,че под класа на точност на моя не се вижда какъв е символа,но и без да се вижда аз зная че е синусоида. Ампермера е точно такъв,да ясно е че може да работи десетки години ако е монтиран правилно и се ползва правилно. Работата е там,че смятам да го ползвам неправилно,тоест ще пускам през него не променлив а прав ток от грец. Но нищо де щом мери точно и щом издържа 30 минути значи няма да има проблеми.
Благодаря на всички за отзивчивостта и отговорите!
djshomi - напреднал
Колега просто го вържи преди греца и си е ОК .
Virtuozo - специалист
Това пък изобщо не го бях мислил :? Ами благодаря,може и така да направя.

Тема "Въпрос за АС амперметър." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: