• 1
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • 52
  • 55
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
iliya_i - майстор
чет дек 21, 2023 6:52 pmТрифон П.Трифонов написа:
.... ако бяхме на различни фази, нямаше да има такъв проблем.
И да бяхте на различни фази, пак същото. Нулата е обща, а фазата си търси път към нея. Та вторият етаж щеше да се заземи през първия по нулевата жица.
ves-ko - специалист
ср дек 20, 2023 11:20 pmMamaMy написа:
B0bi и Ves-ko, имам чувство, че сте един човек. Имате някакви знания, имате и някакъв практически опит, но имате и голямо самочувствие без покритие. Имате съществени пропуски в знанията и някакви отнесени разбирания за тока. Не е редно да давате съвети по форумите при положение, че вие имате нужда от такива. Ще ви се върже някой потребител и ще пострада някой.
:? що за болен мозък може да предположи, че някой ще си прави два акаунта в един форум и ще спори със себе си ?!? :?

За останалото - без коментар.
ves-ko - специалист
чет дек 21, 2023 11:00 amДетето написа:
Ves-ko питането ми към 2 и 3 схема беше най вече заради яростното защитаване на това, че задължително единя край на намотката трябва да го вържем към земя. Но по тези две схеми се разчита само и единствено на това което идва от енергото, но се вижда че нулата понякога прекъсва.
...
Нищо подобно. Още повече, че при инверторните генератори нямаш пряка връзка с намотката. По-скоро заради изискването на някои техники/устройства (напр. газови котли).

Относно схемите - нашето законодателство позволява използването не всички схеми на свързване (всяка със своите си изисквания за безопасност и сфера на приложимост), но най-масово при Н.Н. се използва TN-C. За справка - Чл. 155. ал.(2) от НАРЕДБА № 3 от 9 юни 2004 Г. за устройството на електрическите уредби... (същата, за която говори и @hidrazin малко по-назад, като препратка от чл. 83, ал. 1, т. 1. от ЗЕ за изискванията за инсталиране на резервно захранване).
пет дек 22, 2023 12:00 amves-ko написа:
...ще спори със себе си ?!? :?
За останалото - без коментар.
Вес, Мама те бърка с друг.
Детето - специалист
чет дек 21, 2023 6:50 pmhidrazin написа:
чет дек 21, 2023 4:33 pmДетето написа:
Лично аз си имам земно за което си имам протоколи, че е изпълнено както трябва.
Имам си и "backup box" на Huawei който при спиране на захранването от мрежата прекъсва връзката (фаза и нула) които идват от ел. таблото на улицата.
В момента на прекъсване на ел. захранването backup box събира заедно нула и земя които са от страната на имота. Така инвертор и генератор не разчитат на нулата от мрежата. Пък и такава схема са дали от Huawei.
Лъжеш. Прекъсва фазата и нулата но не прекъсва земното от ел.таблото на улицата.
А Ху..АйВей разчитат че инсталацията ти (включително тази от улицата) е по стандарт и отговаря на европейските изисквания - трипроводна.
Та и в този случай дори Ху..АйВей не прекъсват изцяло връзката с мрежата и оставят земното от местното ЕРП.
:partyman:
P.S. Ба си и нещастието. Да си купиш инвертор Ху..АйВей и заради това да се наложи да купиш за 1000 кинта и тенекиена кутия с три релета и два контактора. :lol:
Толкова ли се свършиха читавите инвертори че баш такъв?
Нищо не лъжа, от стълба до имота идват два проводника - фаза и нула. По схемата на Хуавей наистина не се прекъсва земята дори и при липса на ел. захранване. Но в случая когато няма захранване съм откачен изцяло от мрежата на ЕХ в случая.
А относно инвертора, бекъп е опция когато имаш батерия и към батерията добавяш още едни хиляда лева. Когато нямаш батерия го написа по напред, инвертора не работи. Всъщност работи, но не подава захранване.
hidrazin - майстор
пет дек 22, 2023 11:05 amДетето написа:
Нищо не лъжа, от стълба до имота идват два проводника - фаза и нула. По схемата на Хуавей наистина не се прекъсва земята дори и при липса на ел. захранване.
Щом не лъжеш значи НЕ СИ чел инструкцията и НЕ СИ изпълнил изискванията на Huawei
Там ясно е написано че НЕ СЕ ДОПУСКА свързване към мрежа TN-C (зануляване) и IT системи.
Допуска се свързване само към системи TN-S, TN-C-S и TT
В случая трябва преди бокса да разделиш PEN проводника на PE и N
Това изискване е направено с цел - Huawei изискват от страна на мрежата да се монтира surge protective device (SPD).
И точно там му е мястото - след разделянето но преди бокса.
Иначе е едно и също дали ще разделиш някъде PEN проводника и двата разделени ще ги ръгнеш на входове PE и N , или направо ще направиш мост на клемите на бокса.
Просто са се опитали да вкарат "защита от дураков"... :-D

Прикачен файл:
Huawei Backup Box - B0.png
Huawei Backup Box - B0.png (35.67 KиБ) Видяна 795 пъти

:partyman:
kozl - майстор
чет дек 21, 2023 11:05 amivanovbg написа:
Въпроса ти колега за фазомера е елементарен. Когато си изолиран от земята а си се пипнал на фазата знаеш ли какъв се явяваш заедно със земята? Най обикновен кондензатор. Понеже тока е променлив той минава през кондензатора и глимката светва. Стана ли ти ясно?

Дете, не към земята, а към нулата. Земята е бонус. Ако имаш възможност тествай и ще разбереш.
Има логика, но нямам практика.
Примерно с какъв капацитет на кондензатор, последователно към "фазомера" свързан към фаза и нула ще се пали глимката :?
Това може би ще покаже относително капацитетета на човека към земята :?

Дали ще светне глимката през диод, така че тока да е прав през фазомера и в ръката на проверителя :?
https://photos.app.goo.gl/Jf8Bjg9wwNsC2dhu5
Най полезният инструмент в службата, когато се наложи нищо по електрото. Личен е, не се продава.
Имаме инженер, но обикновено с това влизам да търся по таблата. На него все схема му липсва.
Пръстчето на единия край.
ivanovbg - майстор
пет дек 22, 2023 12:27 pmkozl написа:
чет дек 21, 2023 11:05 amivanovbg написа:
Въпроса ти колега за фазомера е елементарен. Когато си изолиран от земята а си се пипнал на фазата знаеш ли какъв се явяваш заедно със земята? Най обикновен кондензатор. Понеже тока е променлив той минава през кондензатора и глимката светва. Стана ли ти ясно?

Дете, не към земята, а към нулата. Земята е бонус. Ако имаш възможност тествай и ще разбереш.
Има логика, но нямам практика.
Примерно с какъв капацитет на кондензатор, последователно към "фазомера" свързан към фаза и нула ще се пали глимката :?
Това може би ще покаже относително капацитетета на човека към земята :?

Дали ще светне глимката през диод, така че тока да е прав през фазомера и в ръката на проверителя :?
Предполагам имаш фазомер, диод, кондензатори и тествай. То глимката за да светне и трябват микроампери та утечката на диода може да е достатъчна да я запали.
Детето - специалист
пет дек 22, 2023 12:04 pmhidrazin написа:
Там ясно е написано че НЕ СЕ ДОПУСКА свързване към мрежа TN-C (зануляване) и IT системи.
Допуска се свързване само към системи TN-S, TN-C-S и TT
Може, но аз единственото нещо което намирам в дадената ми инструкция е това. А от тази страничка разбирам, че инвертора поддържа TN-C

Прикачен файл

Screenshot 2023-12-22 142150.png
Screenshot 2023-12-22 142150.png (72.99 KиБ) Видяна 734 пъти
  • 1
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • 52
  • 55

Тема "Употреба на занулени контакти с генератор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума: