• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
preslav - майстор
Аз съм живият пример как от ВЕИ не се става богат - от 30 и повече години лятоска се топля, а зимъска се охлаждам само от слънцето и вятъра, е богат не съм станал, поне нямам борчове.
hidrazin - майстор
чет дек 26, 2019 12:41 pmшоп написа:
Аз и сега съм ги забравил простотийте. Имам си ги и стоят в дълбок резерв... бек ъп ли му викаха :-)))

Обаче кажи как аз редовния битов абонат, дребна рибка, консумиращ около 1500-2000 кW/h нощна +200-300 дневна ел.енергия мога да си купя цитирам "без разните му такси пренос, достъп, разпределение..."?
За съжаление купуване няма как - държавата и всичките по веригата си търсят надценката от 100+ процента.
Но пък за дневната енергия може да се измисли - пусни си бекъп-ът в действие. Съвсем сериозно.
Мога да помогна как да стане и то без разните му докЮменти и формалности.
т стоене в резерв няма файда - нещата се променят доста бързо и тези резерви остаряват морално.
Само преди 3-4 години мечтаех за панели 275Wp а сега 285Wp ми се струват технологично изостанали.
Та ако искаш драсни едно...
чет дек 26, 2019 12:51 pmmorfei1 написа:
Зет ми има 30+ декара фотоволтаичен парк почти от 10год. В къщата си се топли с пелетен котел, а тока си го плаща със таксите и т.н.т на същото място и цени каквито всеки друг.

Ходете ги разправяйте някъде другаде тия смешки за евтин ток. "Чула жабата, че подковават коня, и тя се наредила......."
Точно за тези говореше Лазар, говорех и аз - точно такива не трябваше да се допускат или поне не в такъв мащаб при такива цени.
Не знам кой е жабата и кой коня но до 2-3 седмици пускам в експлоатация още 500+ декара.
Демек през светлата активна част на деня да захраним домакинствата на град като Видин или Разград.
Е, сега някой ще попита за цените... Ми не са тайна - ЦЪЪЪЪЪК.
:partyman:
remarek - специалист
ср дек 25, 2019 9:38 pmyanko78 написа:
Човека отсъства от темата. Всеки се изцепи с неговите си постижения и съждения за отопление.
А какво ще кажете за конвектори като Адакс, лъчисто отопление или ракетните печки, като Гамера например, които май стават модерни напоследък? Също така ще изчакам да видя на едни познати парното, което ползват за първа зима. Системата е направена от пелетна камина, БГВ и във всяка стая по един вентилаторен конвектор Клима 2000.
remarek - специалист
ср дек 25, 2019 9:55 pmТрифон П.Трифонов написа:
ср дек 25, 2019 9:38 pmyanko78 написа:
Не знам дали от трифазен наистина може да му е по евтино да се топли, като битов абонат. Ако ще и само 1 фаза да ползва, предполагам, че е бил заблуден, че ще му е по евтино от нормалното.
Може би сте прави. Чувал съм навремето за такива номера за трифазния ток и вероятно, който ми даде тоя акъл също като мен е чувал. Но сега не знам дали е възможно. Причината да търся алтернативи е, че живея на центъра в малък град, който ще бъде затворен и ще ми е трудно да разтоварвам дърва. Просто хамалогията е много голяма, а и дървата за огрев вече гонят 100 лв. кубичния метър.
plamen6703 - майстор
Казал ти го е такъв, който е крал ток, навремето имаше такава опция с манипулиране на трифазните електромери. Като му мина времето на "енергото" пробваха номера и с новите ЕРП-та, за това по места на мястото на трифазен електромер може да видиш да се мъдрят три монофазни електромера :wink:
Отоплението на ток е много евтино, дори без пари може да ти излезе, ако не включваш нищо в контакта, иначе след ТЕЦ е най-комфортното отопление, но и цената е висока. :partyman:
чет дек 26, 2019 8:17 pmremarek написа:
А какво ще кажете за конвектори като Адакс, лъчисто отопление или ракетните печки, като Гамера например, които май стават модерни напоследък? Също така ще изчакам да видя на едни познати парното, което ползват за първа зима. Системата е направена от пелетна камина, БГВ и във всяка стая по един вентилаторен конвектор Клима 2000.
Успокой се, седни и посмятай или заръчай на някой да ти сметне топлозагубите на къщата, през 5 градуса! Вече ти го писах това.
После, като имаш пред теб нужните киловати, вадиш от чичо Гошо средните температури по месеци, усредняваш ги, умножаваш киловатите за час по цената за съответния енергоизточник, умножаваш по часовете през сезона и избираш.
Гамерата я забрави!
Адаксите....дали те или печка Лъч, се тая. Разхода е същия.
morfei1 - специалист
чет дек 26, 2019 2:17 pmhidrazin написа:
.....
И 5000 декара парк да направиш, с който София да можеш да захраниш, все е тая. Цената на тока към крайния потребител ще си е същата, дори ще се покачва "бавно, но славно".
kozl - майстор
чет дек 26, 2019 8:25 pmremarek написа:
а и дървата за огрев вече гонят 100 лв. кубичния метър.
Така и по скъпо ще стаа, щом "брадвите растат по-бърже от гората" :?
А зелената енергия е скъпа, щото не е узрела :roll:
preslav - майстор
чет дек 26, 2019 8:17 pmremarek написа:
Също така ще изчакам да видя на едни познати парното, което ползват за първа зима.
Правилно решение, също така си предложи услугите за пренасяне и складиране на пелетите, а междувременно си сложи един климатик в най-ползваната стая, ама климатикът да не е от 600 лв.
vlax - майстор
пет дек 20, 2019 9:11 amvlax написа:
пет дек 20, 2019 9:02 amky-kyy написа:
... не само съм пияница, ами съм и плешив и дебел :)
..а и народен будител, :-D като се сетя за онези малките деца и се смея.Нищо лично. :partyman:

Честит празник ку-куу.
Не си влизал от 05.09 да си жив и здрав
:partyman:
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11

Тема "трифазен ток" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: