• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 13
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kozl - майстор
На всички снимки видях само автоматични обезвъздушители. Аз предпочитам на радиаторите да са ръчни.
Как е излизало вода, предполагам, че докато е фучал въздух е хвърляло и пръски вода. Иначе изправния автоматичен обезвъздушител е нормално, когато въздух няма да не испуска нищо, т.е. да не тече вода от него. Няколко пъти се случва да се наводняват жилища поради повреда на автоматичен обезвъздушител, който е бил с отворено капачка и години без проблем, в един момент прокапва и няма кой да види. Та ако капачката на авт.обезвъздушитил е навита за сигурност, ми по-дбре това да е ръчен обезвъздушител.
Обаче се притесних от еднаквите показания на манометрите на вход и изход за ВОИ. Демек еднаквото налягане е показателно за спряла помпа и липса на циркулация. А това едва ли е така :? Може би манометрите не са у ред :?
И все пак да изчакаме намесата на Бруната, все пак и абонатната мисля е тяхна, щот са монополисти в София :roll:
kozl - майстор
чет яну 02, 2020 4:07 pmbobivg написа:
ср яну 01, 2020 6:00 pmproblemi написа:
@Боби:
- Това вертикално отклонение дори не се бях замислял къде е. Нашето мазе като цяло не се използва поради влага, не е лоша идея да погледна какво се случва долу.
- Точно майсторът ми го каза това и го правя (така успявам да спя), но радиаторите в хола не работят и на 70% от както е иначе, а този в спалнята съвсем спира. И в двата случая за да спре да шуми затварям изходния кран на половин оборот от края.
Това болднатото ми напомни, че и при мен остана един нерешен проблем.
Всека година по Коледа идва на гости бащата на съпругата. В рамките на 1-2 дни винаги ми задава въпроса.
- Защо не работи парното да не са ви го спрели?
- Не са го спрели. Защо студено ли ти е?
- Не ми е студено, ама като пипам радиатора горе е хладен, а долу си е направо студен.
-И аз почвам ...... термовентили, глави.....
На следващата година отново същият въпрос.
Моля, ако някой знае решението на проблема с това дежавю да сподели.
Въпроса ти е двузначен. Къде е проблема :? - да предположим при тъста. Аз го имам същия "проблем" с майка ми. След няколко обяснения ми писва да повтарям и казвам каквото ми падне на езика. И тогава о чудо!!! Майка ми прещраква - Ама нали преди каза друго :shock: Какво друго не знае, обаче открива разликата :shock:
Е за съжаление и аз немам решение на този проблем. А в повечето случаи проблема е в следствие на закона за програмираното остаряване, а ние всички сме в движение по този закон :roll:
bobivg - специалист
@Проблеми, на снимката от радиатора в спалнята ми се струва, че имаш въздушна тапа.
Снимката е под наклон, та може и да ме заблуждава, но ми се струва, че изходящата тръба от радиатора е по-ниско от секретния вентил.
Ако е такова положение по всяка вероятност има комбинация от въздух и вода в този участъка. Там където е секретния вентил.
problemi - напреднал
пет яну 03, 2020 7:16 ampreslav написа:
Нека видим к'во шъ сътворят "майсторите" от Топлофикация и когато проблемът остане ще слезеш в мазето/е под хола и спалнята, ще проследиш щранговете и ще снимаш какви кранове има там (крановете може и да са на някой хоризонтален участък извън мазетата). Предполагам тръбите ще си вървят в пакет, точно както ги виждаш в своя апартамент т.е. лесно ще се ориентираш коя е подаваща и коя връщаща, остава на снимките да ги обозначиш. Според мен трябва да се регулира дебитът в конкретните щрангове, а не в подаването за целия вход.
Идеята е добра, но като си знам мазето, предпочитам да почнем първо с крана в абонатната за целия вход. Ако това реши проблема ще действам локално.

Много правилно каза колегата за автоматичните, моят само след 1 година ползване се развали и почна да капе докато ме нямаше вкъщи. Само за половин ден е капало толкова, колкото да надуе паркета. Вече ми е обеца на ухото :)

Това с еднаквото налягане на входа и изхода е добро наблюдение. Аз да си призная главно гледам градусите по навик, тъй като предишната абонатна не можеше да вдигне над 40-45 градуса. Ще питам човека от топлофикация какво мисли за това.

@Боби, да, много добро наблюдение. Същото е положението и при големия радиатор в хола - тръбата която излиза от противоположния ъгъл минава под самия радиатор за да стигне изходната тръба на главния щранг. Предполагам преди време са ги сложили правилно, но миналата година правих ремонт и може като съм ги връщал да съм изпуснал тази подробност. Какво мога да напрявя сега или да изчакам следващия сезон?

Мерси предварително.
bobivg - специалист
За хола не е проблем, защото щранга продължава нагоре и ако там не е направено по съшия начин ще се обезвъздуши.
За този в спалнята не се сещам какво може да направиш сега.
По всяка вероятност старите радиатори са били с друга присъединителна височина и майстора не не е съобразил това, че този е последен на щранга и ще направи тапа.
kozl - майстор
пет яну 03, 2020 7:02 pmproblemi написа:
Това с еднаквото налягане на входа и изхода е добро наблюдение. Аз да си призная главно гледам градусите по навик, тъй като предишната абонатна не можеше да вдигне над 40-45 градуса. Ще питам човека от топлофикация какво мисли за това.
Е това чаках да споделиш. Щото нещо надушвам от рода на хем боли, хем сърби :wink:

А да не би като си правил снимката помпата да е спряна в момента от превключвателя ръчно/автоматично в средно положение е изключена :?
Ето сега 4 абонатни.

Изображение

Изображение

Прикачен файл:
абонатна 2003.jpg

Прикачен файл:
абонатна 2019.jpg

По реда на снимките:
1. Абонатна problemi ^Р(ВОИ)=0 :shock: вероятно помпата е спряна при снимката; ^Р(Помпа)=не се вижда на снимките. В общи линии мъгла, чекаме Бруната и Топлюфикацията да са изкажат.
2. Абонатна bobibv ^Р(ВОИ)=0,3 бара; Р(Помпа)=6м (към 0,6 бара)
3. Абонатна 2019 ^Р(ВОИ)=0,5 бара; Р(Помпа)=6м (към 0,6 бара)
4. Абонатна 2003 ^Р(ВОИ)=0,2 бара; Р(Помпа)=неизвестно (Помпата е 3Р няма честотно регулиране и няма и дисплей. Няма отказали се от ТЕЦ и помпата работи на максимум - последна степен)
В абонатна 2003 имаше оплакване за шум, но то беше като при мен в момент на регулация на термовентила, като се нагласи на по-голяма степен или напълно отворен и шума изчезва. Обаче имам оплаквания от това, че радиоаторите не са равномерно горещи и ората мръзнат при температура 27 гр :shock: :shock: :shock: та се налага да ползват ел.духалки да се сгреят :roll: . Еми с тая абонатна нема как да стане такъв дебит, че да им се загреят цялостно всите радиатори и лири. Па като имам и в предвид, че Топлофикация контролира Т на топлоносителя и сега съм мноо :shock: що тази година подават с по-високи Т - явно имат планирани KW-и, които да усвояват.
Та обобщено това със стръмността на температурната крива с цел да се увеличи Т към ВОИ, което ще позволи намаляне на дебита е в зависимост и от външната Т и от Т на топлоносителя и ще работи когато няма ограничение от Т на топлоносителя. Защото на абонатна 2003 много често се случваше такова ограничение като топлоносителя е 60 градуса и на ВОИ температурата не може да достигне 50 гр. при ръчно отворен регулиращ кран към топлообменника (демек "максимума на максималната крива" :-D ).
В общи линии намалявенето на ^Р на ВОИ ще намали шумовете, но и температурата на радиаторите. А както вече споменах пък има некои дето си търсят Т :roll: Температура или шум :? :? :?
В абонатна 2019 почити няма население все още. Много малки загуби във филтър и топлообменник 0,1 бара, вероятно щото е нова от този сезон, a и дебита малък, че ненаселено. И вече има оплакване за шум и Т :shock: То тва като ем сърби, ем боли :lachtot: Като има Т има и шум и обратното, обаче как и "агнето да е сито и вълка да е цял" :-D
След разследване се установи, че тази система

Изображение

създава повече шум и по-малко отопление - обаче мноо по елегантна на външен вид. Е така като се избира естетиката пред ефективността. То и по проект радиатора требе да е под дограмата, ама колегата строител изменил проекта, па да беше и радиатора на кръст свързал, ама явно чарковете са били доставени веке и те така, после остаа шума и влошеното отопление.

Ся да поумувам за Т.
1. Абонатна problemi ^Т(ВОИ)=59-48=11 градуса
2. Абонатна bobibv ^Т(ВОИ)=70-46=24 градуса
3. Абонатна 2019 ^Т(ВОИ)=55-42=13 градуса
4. Абонатна 2003 ^Т(ВОИ)=58-46=12 градуса
Ся питането е дека са горещите радиатори :? А после топлина или шум :-D
problemi - напреднал
Здравейте отново,

Преди 20тина минути завъртях с цели 3 оборота крана към нашия вход (локалния беше туден за изолиране и тръбите са ръждясали). Към момента няма никаква промяна в шума. Някой тук беше казал, че системата е интертна и че отнема време, колко горе-долу?

Предполагам, че до 1-2 часа ще се разбере дали входът е останал без парно...
muhala - майстор
внимавай като пипаш крановете, че аз врътнах един шибърен кран и салника текна.
kozl - майстор
вт яну 07, 2020 9:14 pmproblemi написа:
Здравейте отново,

Преди 20тина минути завъртях с цели 3 оборота крана към нашия вход (локалния беше туден за изолиране и тръбите са ръждясали). Към момента няма никаква промяна в шума. Някой тук беше казал, че системата е интертна и че отнема време, колко горе-долу?

А какво се случи с Бруната и Топлюфикацията?
От към шума системата не трябва да е инертна, щом намали дебита ще намали и шума , като може да се появи шум в притворения кран.
Все пак предполагам, че тези кранове са на възраста на онези по колекторите и ми е чудно как се движат даже, а не са блокирали. И не е ясно колко са работоспособни след дълъг престой.
Пък за протичане през салника те предупредиха. Но въпреки това тези кранове са заложени за изравняване на дебитите точно с такава цел. Е съществува и риск от протичане.
Ей са пример от наша сграда ама с топлата вода. От апартамент си викат техници от Софийска вода, за ремонт на вътрешен водопровод. Дошли некви леваци и се опитали да спрат крановете за верт.щранг. Единия се запекъл, та превъртела ръкохватката и тогава го мъчили с некви скапани клещи, като в резултат му заоблили остта. После казали довиждане на собственика и ще дойдем пак като смените въпросния Спирателен Кран. А аз го затворих с гаргите на Книпекса, след няколко развъртания. Но специалисти пратени от Софийска вода при това със записване поне 10 дни предварително явно немат таков енструмент. Да положението със специалистите е зле. И аз срещнах трудности доде намеря специалисти да подменят 3 крана с превъртели дръжки, вкл. и описания.
Още инфо за описания случай - крановете са сферични.
problemi - напреднал
ср яну 08, 2020 9:18 amkozl написа:
вт яну 07, 2020 9:14 pmproblemi написа:
Здравейте отново,

А какво се случи с Бруната и Топлюфикацията?
От към шума системата не трябва да е инертна, щом намали дебита ще намали и шума , като може да се появи шум в притворения кран.
Все пак предполагам, че тези кранове са на възраста на онези по колекторите и ми е чудно как се движат даже, а не са блокирали. И не е ясно колко са работоспособни след дълъг престой.
Пък за протичане през салника те предупредиха. Но въпреки това тези кранове са заложени за изравняване на дебитите точно с такава цел. Е съществува и риск от протичане.
Ей са пример от наша сграда ама с топлата вода. От апартамент си викат техници от Софийска вода, за ремонт на вътрешен водопровод. Дошли некви леваци и се опитали да спрат крановете за верт.щранг. Единия се запекъл, та превъртела ръкохватката и тогава го мъчили с некви скапани клещи, като в резултат му заоблили остта. После казали довиждане на собственика и ще дойдем пак като смените въпросния Спирателен Кран. А аз го затворих с гаргите на Книпекса, след няколко развъртания. Но специалисти пратени от Софийска вода при това със записване поне 10 дни предварително явно немат таков енструмент. Да положението със специалистите е зле. И аз срещнах трудности доде намеря специалисти да подменят 3 крана с превъртели дръжки, вкл. и описания.
Още инфо за описания случай - крановете са сферични.
Наистина положението със "специалистите" ако могат да се наричат такива е трагично.

За щастие точно този кран, който е към нашия вход е сменян преди 2 години, така че го въртях смело. След цели 4 1/2 оборота по-късно, шумът спря.
Реално кранът е към края (почти затегнат мисля), но важното е, че 24 часа по-късно парно има, и то все така горещо.

Единственият проблем е, че на горният (последен) етаж като питах съседите, казаха че е леко понамаляло. Тоест още не е като хората.

Вчера преди да действам съгласувах плана с човек от бруната (този от топлофикация се покри). Сметките ми са:

На помпата максималният дебит е 22.6 м3/час. Двата входа (включително и с топлата вода) са консумирали 60мвх енергия за декември месец. Преобразувано в м3/час прави около 5700. Разделено по 744 (31 дни по 24 часа) прави 7.7 м3/х консумация средно на двата входа.
Това са около 34% от максималния дебит на помпата, като пак да напомня тук е включена и топлата вода. Ако махнем нея сигурно е около 25-30% от максималния капацитет. Колкото и да се намали помпата, съмнява ме, че с тази ще станат нещата.

Разбира се от бруната обвиниха топлофикация, че те са им подали параметрите.

Утре ще му звънна пак, ако трябва ще опиша всичко това (имам и доказателства) в писмо до омбудсмана и до КЗП.

Благодаря ви изключително много за помощта до тук, но моята борба продължава. Ще ви държа в течение!
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 13

Тема "Шум в радиаторите" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: