Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
kr1100 - майстор
вт май 12, 2020 8:08 pmnikel написа:
Отдавна съм си изяснил поливната норма на зеленчуците в моята зеленчукова градина.Помага и редовното влагане на оборски тор, а сложих и пясък на картофите.
А не = оборска тор никога вече. Нито си сигурен, че е само тор , а не пръст отдолу, а и имаш с нея и бонус попови прасета - подстриват вс. зеленчуци.
angelfilev - специалист
съб май 02, 2020 5:37 pmkr1100 написа:
angelfilev написа:
Колеги, моля споделете, ако имате наблюдения и опит, но без "тежка" химия!
1.ч.л. Борна киселина в топла вода разстворена / иначе не се разств./ + 1 ч.л. пудра захра / става и с обикновенна но повече бъркане има/ Бъркаш да стане с консистенция на кисел.Сипваш в капачка от бурканче . За да е по-удбно на мравките да не се зорят с катерене може леко да я вкопаеш в земята до това дърво. Ако има дом .любимци правиш някаква скара от тел да нямат достъп. побутваш 1 мравка и гледай. Идва паплач и се мъкне сладкото в мравуняка. И тотална щета.
1 бира молим :-D
Благодаря за съвета, макар и с голямо закъснение по разни причини. Заслужаваш си бирата, само технически не ми е ясно как.
Покрай твоята рецепта се увлякох и се изненадах колко е голяма темата за мравки и борбата с тях.
Обсъждана е и в "Направи сам" в 2008г.
viewtopic.php?t=9538

От нашият разговор стана ясно, че боракс и борна киселина са различни неща. Мисля, че lov , показа и формулите им. Оказа се, че борна киселина не е лесно да се намери в София. В 6 аптеки и в аптечни складове отговорът е НЕ.
Натъкнах се на огромно количество аналогични рецепти , но с боракс. Използвам го като флюс и го имам. Ще опитам с него засега.
preslav - майстор
вт май 12, 2020 5:14 pmnikel написа:
Определя се опитно или .....
Точно за опитното ми е питането, какви са критериите, че вече трябва да се полива? Примерно, чел съм, че бамята била влаголюбива, ама колко повече от домата, или пък, краставиците обичали чести, но не обилни поливки и т.н. за други култури, които не помня на изуст, а и за споменатите може да бъркам.
Анализ на почвата за 100 корена домати и още толкова пипер ми се струва неопрвдано упражнение - не знам до колко точни са масовите влагомери https://www.google.com/search?q=%D0%B2% ... e&ie=UTF-8, а дори и да си сложа такова нещо ще трябва да знам каква трябва да е влагата за различните култури.
lpoik - специалист
вт май 12, 2020 10:59 pmkr1100 написа:
вт май 12, 2020 8:51 pmlpoik написа:
kr1100 --Благодаря.утре сея бамята.По колко семки слагаш и на какво разтояние. :? :partyman:
По 1 в кофичка или директно в дупката на мулча. Дупките са през 35-40см.
Благодаря,всичко е спазено сега остава да чакаме до 1 юни дано се покажат. :partyman:
nikel - специалист
ср май 13, 2020 6:08 ampreslav написа:
вт май 12, 2020 5:14 pmnikel написа:
Определя се опитно или .....
Точно за опитното ми е питането, какви са критериите, че вече трябва да се полива? Примерно, чел съм, че бамята била влаголюбива, ама колко повече от домата, или пък, краставиците обичали чести, но не обилни поливки и т.н. за други култури, които не помня на изуст, а и за споменатите може да бъркам.
Анализ на почвата за 100 корена домати и още толкова пипер ми се струва неопрвдано упражнение - не знам до колко точни са масовите влагомери https://www.google.com/search?q=%D0%B2% ... e&ie=UTF-8, а дори и да си сложа такова нещо ще трябва да знам каква трябва да е влагата за различните култури.
За моята почва.Краставици всеки ден по един час /капково 4 литра на час /.Домати,бакла,фасул през ден.Пипер през три дена.Картофи,тикви един път на седмица.Поливките са късно вечер.Това е ориентировъчно време според времето.Бамя не сея.Влагомерите са безплатни на Аграта - пловдивски панаир март месец на щтанда на агрополихим - късмет.
kr1100 - майстор
[quote=angelfilev
От нашият разговор стана ясно, че боракс и борна киселина са различни неща.
[/quote]
Имаш ЛС
kr1100 - майстор
[quote=preslav ... а дори и да си сложа такова нещо ще трябва да знам каква трябва да е влагата за различните култури.
[/quote]
В Алито има 4 в едно за към 15 лв. Влагомер, pH метър, осветеност и температура с дълъг шиш и цифров дисплей
Последна промяна от kr1100 на чет май 14, 2020 9:28 am, променено общо 1 път.
nikel - специалист
ср май 13, 2020 7:39 pmkr1100 написа:
[quote=preslav ... а дори и да си сложа такова нещо ще трябва да знам каква трябва да е влагата за различните култури.
В Алото има 4 в едно за към 15 лв. Влагомер, pH метър, осветеност и температура с дълъг шиш и цифров дисплей
[/quote]
Точно за това не използвам горе споменатото.
В Алито има влагомери предаващи данни на телефона,но реших да не задълбавам толкова.
lpoik - специалист
:? :partyman: Почнах да садим доматите! Така добре ли е?
Прикачен файл:
САДЕНЕ ДОМАТИ.jpg
САДЕНЕ ДОМАТИ.jpg (60.06 KиБ) Видяна 1598 пъти
чет май 14, 2020 2:11 pmlpoik написа:
:? :partyman: Почнах да садим доматите! Така добре ли е?САДЕНЕ ДОМАТИ.jpg
Се е хубу, мя що вада, мулч и капково предполагам?

Тема "Привет начинаещи градинари" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: