Здравейте,
Мисля да монтирам такава система на покрива на къщата. Някой има ли наблюдения от такъв вид термосифони със серпентина SC-HE и SS-HE? По инструкция от сайта за продажба пише, че може топлата вода да влиза в бойлера който е на ел енергия. Като по този начин когато има липса на слънце може да се допогрява на ток. Втория ми въпрос е когато топлата вода влиза в бойлера на ел енергия няма ли да се охлажда и по този начин да тече вода с по- ниска температура от батерията?
Благодаря.
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Andri01
- майстор
1353 мнения в "Помощ при избор на вид слънчев колектор ?"
speka_rs
- майстор
пон юни 08, 2020 11:35 pmRumen89 написа: Здравейте,Rumen89, термодинамиката не е за всеки.
Мисля да монтирам такава система на покрива на къщата. Някой има ли наблюдения от такъв вид термосифони със серпентина SC-HE и SS-HE? По инструкция от сайта за продажба пише, че може топлата вода да влиза в бойлера който е на ел енергия. Като по този начин когато има липса на слънце може да се допогрява на ток. Втория ми въпрос е когато топлата вода влиза в бойлера на ел енергия няма ли да се охлажда и по този начин да тече вода с по- ниска температура от батерията?
Благодаря.
Имаш някакви загуби като водата ти минава през бойлера, но пък и той се явява и буфер и не осещаш това че водата, която е в тръбата от термосифона до бойлера изстива. Аз ползвах така термосифон със серпентина и последователно на него електрически бойлер 3-4 години доволен си бях, но се наложи слънчевия бойлер да слиза долу до котела и се промениха нещата.
Rumen89
- специалист
чет юни 11, 2020 2:59 pmspeka_rs написа:Явно си специалист. Имам още един въпрос как ще имам студена вода на батерията ако топлата от соларна влиза в студената на бойлера?пон юни 08, 2020 11:35 pmRumen89 написа: Здравейте,Rumen89, термодинамиката не е за всеки.
Благодаря.
Имаш някакви загуби като водата ти минава през бойлера, но пък и той се явява и буфер и не осещаш това че водата, която е в тръбата от термосифона до бойлера изстива. Аз ползвах така термосифон със серпентина и последователно на него електрически бойлер 3-4 години доволен си бях, но се наложи слънчевия бойлер да слиза долу до котела и се промениха нещата.
Hursa
- майстор
шоп
- майстор
чет юни 11, 2020 9:18 pmRumen89 написа: Имам още един въпрос как ще имам студена вода на батерията ако топлата от соларна влиза в студената на бойлера?На студената вода слагаш една тетка, така едното разклонение си отива на смесителната батерия, а другото отива горе да захрани термосифона.
speka_rs
- майстор
чет юни 11, 2020 9:18 pmRumen89 написа:Просто Румене, ама изглежда вообще не знаеш, че преди електрическия ти бойлер има едно нещо наречено обратен и предпазен клапан, ако то работи ще имаш студена вода на батерията.
Явно си специалист. Имам още един въпрос как ще имам студена вода на батерията ако топлата от соларна влиза в студената на бойлера?
kozl
- майстор
пет юни 12, 2020 7:49 amspeka_rs написа:Не така нема да стане оти клапано е по изискване навит направо на входната тръба на бойлеро. Треба поне СК за спиране на входа на бойлера на студената вода га работи солара. И начи панелната вода требе да се пущи м-у клапана на бойлера и СК към студената вода и така ке минава през бойлера при затворен СК, а на батареята ке има студеночет юни 11, 2020 9:18 pmRumen89 написа:Просто Румене, ама изглежда вообще не знаеш, че преди електрическия ти бойлер има едно нещо наречено обратен и предпазен клапан, ако то работи ще имаш студена вода на батерията.
Явно си специалист. Имам още един въпрос как ще имам студена вода на батерията ако топлата от соларна влиза в студената на бойлера?

speka_rs
- майстор
пет юни 12, 2020 8:03 amkozl написа: Не така нема да стане оти клапано е по изискване навит направо на входната тръба на бойлеро. Треба поне СК за спиране на входа на бойлера на студената вода га работи солара. И начи панелната вода требе да се пущи м-у клапана на бойлера и СК към студената вода и така ке минава през бойлера при затворен СК, а на батареята ке има студеноАмен амен да се съглася със теб, ама говорим за последователно свързване на термосифон със серпентина и електрически бойлер.![]()
Тема "Помощ при избор на вид слънчев колектор ?" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература