вт сеп 29, 2020 5:51 pmpeppone1 написа: Ама наистина много старило и малко патило.На чужд гръб и 100 тояги са малко
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
kozl
- майстор
65 мнения в "Бойлер и спукана тръба за топла вода"
Така е, но улисан да задоволявам любопитството на някои за това какви са правомощията на директорите, при положение че темата е изключително важна, то интересът към темата в този момент на по-голямата част от аудиторията, моментално се изпари при изникването на поредната смешка, бисер или виц, така както е и дошъл. До тук стига любопитството на някои хора.
На мен ми е по-любопитно, защо техникът след като е установил че защитата не е изключила не я сменил? Доколкото разбрах тествали сте само термостата и би било добре да се тества и защитата. Техникът поне свали ли я, да я нагрее например в съд с гореща вода, с поялник и др.? Това е много лесно, просто се откачат кабелите, изваждат се сондите на термостата и на защитата, отвива се гайката на защитата и готово. После сондата й се потапя в гореща вода, малко преди да заври и мембраната трябва да изпука, след което се натиска черното лостче от предната страна, където е гайката за да се включи отново. Нищо не трябва да се разглобява, да се източва водата и т.н. Ако термозащитата е вградена в термостата (една синя кутия с малък тример за температурата), цялото устройство силно се издърпва надолу и се изважда. Тества се по същият начин, но тъй като сондата е обща за термостата и защитата, при нагряването й първо трябва да цъкне термостата и после да изпука защитата. За включване обратно на защитата, над тримера има една малка дупка, в която трябва да се бръкне с тънка отверка, или със сондата на мултимера и др. и силно се натисне докато изпука отново.
На мен ми е по-любопитно, защо техникът след като е установил че защитата не е изключила не я сменил? Доколкото разбрах тествали сте само термостата и би било добре да се тества и защитата. Техникът поне свали ли я, да я нагрее например в съд с гореща вода, с поялник и др.? Това е много лесно, просто се откачат кабелите, изваждат се сондите на термостата и на защитата, отвива се гайката на защитата и готово. После сондата й се потапя в гореща вода, малко преди да заври и мембраната трябва да изпука, след което се натиска черното лостче от предната страна, където е гайката за да се включи отново. Нищо не трябва да се разглобява, да се източва водата и т.н. Ако термозащитата е вградена в термостата (една синя кутия с малък тример за температурата), цялото устройство силно се издърпва надолу и се изважда. Тества се по същият начин, но тъй като сондата е обща за термостата и защитата, при нагряването й първо трябва да цъкне термостата и после да изпука защитата. За включване обратно на защитата, над тримера има една малка дупка, в която трябва да се бръкне с тънка отверка, или със сондата на мултимера и др. и силно се натисне докато изпука отново.
Последна промяна от peppone1 на вт сеп 29, 2020 8:57 pm, променено общо 2 пъти.
tzetz009
- специалист
пон сеп 28, 2020 2:16 ampeppone1 написа: ....... Електромеханичните защити не са достатъчно надеждни.....Напротив ! Надеждни са , но само ако са точно на мястото си . Една от основните причини да прегрява бойлер е , че сондите на термичната защита и сондата на терморегулатора се "свличат" надолу , докато някой бърника из бойлера си . Неопитните хора си отделят цялото внимание докато подвързват електрическата част и точно това не го забелязват и набързо затварят капака . После аз трябва да ходя и само с два пръста да му "ремонтирам" бойлера
valentino76bs
- майстор
Мой случай.Няма какво да обяснявам вижда се,изрода вързал с тел защитата.Кофти ,че тръбата се е спукала докато момата е била вътре пред огледалото.Мега голям стрес.
Бойлера(неръждавейка) беше сменен въпреки опита ми да ги разубедя.Е сложих пак неръждавейка...
Бойлера(неръждавейка) беше сменен въпреки опита ми да ги разубедя.Е сложих пак неръждавейка...
kozl
- майстор
вт сеп 29, 2020 8:43 pmtzetz009 написа:Още една тъпотия е да не са фиксирани сондите и да се местят при сваляне на капака. Ми ако ги напълзи тлъста хлебарка и изпаднат надолупон сеп 28, 2020 2:16 ampeppone1 написа: ....... Електромеханичните защити не са достатъчно надеждни.....Напротив ! Надеждни са , но само ако са точно на мястото си . Една от основните причини да прегрява бойлер е , че сондите на термичната защита и сондата на терморегулатора се "свличат" надолу , докато някой бърника из бойлера си . Неопитните хора си отделят цялото внимание докато подвързват електрическата част и точно това не го забелязват и набързо затварят капака . После аз трябва да ходя и само с два пръста да му "ремонтирам" бойлера!
![]()
![]()
![]()
Това си е кусур, по вина на производителя.
Поне записано ли е в инструкцията за монтаж да се внимава да не изпаднат сондите?
На най-дърт бойлер, в който съм човъркал защитата беше директно в-у балона и то на долната му част и при тва стабилно закрепена. Следващата генерация неква защита пак в долната част на балона но вече значително охлабена от към фиксация, вероятно за по-лесен монтаж.
Явно сегашната генерация е с плаваща защита и ико не е отплавала мое и да сработи.
Все пак благодаря за информацията.
До ся не ми се е налагало да човъркам сондите по новите бойлери та да установя как изпадат. А и преди няколко месеца монтирах Елдомски, но верно не съм се заглеждал как са фиксирани сондите и дали изпадат
ESPACE
- майстор
вт сеп 29, 2020 8:02 pmgogo7777 написа: Тръбата се е сцепила на мястото на съединението......калпав монтаж и/или менте фитинг. К'ва температура к'ви 5 лева. Ще добавя и калпав възвратен клапан.Изобщо не е ясно дали сцепването е до фитинг, дори съм убеден че не е, нека автора каже. Какво му е било калпавото на клапана, че са го сменили също не разбрах? Тръбата си е с фабричен дефект за мен. Виждал съм няколко такива случая но никога с маркова тръба
LazarGanev
- "Велик майстор"
memopro
- помощник
ср сеп 30, 2020 10:52 amESPACE написа:Фитинги, връзки, нищо няма по бялата тръба, една цяла тръба от край до край, но минава през две колена Ф50 45фрадуса и трасе също Ф50 (тръба за мръсен канал използвана като шлаух).вт сеп 29, 2020 8:02 pmgogo7777 написа: Тръбата се е сцепила на мястото на съединението......калпав монтаж и/или менте фитинг. К'ва температура к'ви 5 лева. Ще добавя и калпав възвратен клапан.Изобщо не е ясно дали сцепването е до фитинг, дори съм убеден че не е, нека автора каже. Какво му е било калпавото на клапана, че са го сменили също не разбрах? Тръбата си е с фабричен дефект за мен. Виждал съм няколко такива случая но никога с маркова тръба
Продължавам да следя бойлера, 5-6 пъти станаха вече, досега изключва всеки път на една и съща температура.
Клапана го смениха зашото им казах че от крана за студена вода течеше гореща вода.
Благодаря на всички включили се в дискусията.
Тема "Бойлер и спукана тръба за топла вода" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература