• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
kozl - майстор
вт сеп 29, 2020 5:51 pmpeppone1 написа:
Ама наистина много старило и малко патило.
На чужд гръб и 100 тояги са малко :wink:
ESPACE - майстор
Тръбата е нискокачествена, допълнително е термично натоварвана и затова се е посцепила.
gogo7777 - майстор
Тръбата се е сцепила на мястото на съединението......калпав монтаж и/или менте фитинг. К'ва температура к'ви 5 лева. Ще добавя и калпав възвратен клапан.
peppone1
Така е, но улисан да задоволявам любопитството на някои за това какви са правомощията на директорите, при положение че темата е изключително важна, то интересът към темата в този момент на по-голямата част от аудиторията, моментално се изпари при изникването на поредната смешка, бисер или виц, така както е и дошъл. До тук стига любопитството на някои хора.

На мен ми е по-любопитно, защо техникът след като е установил че защитата не е изключила не я сменил? Доколкото разбрах тествали сте само термостата и би било добре да се тества и защитата. Техникът поне свали ли я, да я нагрее например в съд с гореща вода, с поялник и др.? Това е много лесно, просто се откачат кабелите, изваждат се сондите на термостата и на защитата, отвива се гайката на защитата и готово. После сондата й се потапя в гореща вода, малко преди да заври и мембраната трябва да изпука, след което се натиска черното лостче от предната страна, където е гайката за да се включи отново. Нищо не трябва да се разглобява, да се източва водата и т.н. Ако термозащитата е вградена в термостата (една синя кутия с малък тример за температурата), цялото устройство силно се издърпва надолу и се изважда. Тества се по същият начин, но тъй като сондата е обща за термостата и защитата, при нагряването й първо трябва да цъкне термостата и после да изпука защитата. За включване обратно на защитата, над тримера има една малка дупка, в която трябва да се бръкне с тънка отверка, или със сондата на мултимера и др. и силно се натисне докато изпука отново.
Последна промяна от peppone1 на вт сеп 29, 2020 8:57 pm, променено общо 2 пъти.
tzetz009 - специалист
пон сеп 28, 2020 2:16 ampeppone1 написа:
....... Електромеханичните защити не са достатъчно надеждни.....
Напротив ! Надеждни са , но само ако са точно на мястото си . Една от основните причини да прегрява бойлер е , че сондите на термичната защита и сондата на терморегулатора се "свличат" надолу , докато някой бърника из бойлера си . Неопитните хора си отделят цялото внимание докато подвързват електрическата част и точно това не го забелязват и набързо затварят капака . После аз трябва да ходя и само с два пръста да му "ремонтирам" бойлера :) !

:partyman: :partyman: :partyman:
valentino76bs - майстор
Мой случай.Няма какво да обяснявам вижда се,изрода вързал с тел защитата.Кофти ,че тръбата се е спукала докато момата е била вътре пред огледалото.Мега голям стрес.
Бойлера(неръждавейка) беше сменен въпреки опита ми да ги разубедя.Е сложих пак неръждавейка...

Прикачен файл

P_20191126_103926.jpg

Прикачен файл

P_20191126_093835.jpg
kozl - майстор
вт сеп 29, 2020 8:43 pmtzetz009 написа:
пон сеп 28, 2020 2:16 ampeppone1 написа:
....... Електромеханичните защити не са достатъчно надеждни.....
Напротив ! Надеждни са , но само ако са точно на мястото си . Една от основните причини да прегрява бойлер е , че сондите на термичната защита и сондата на терморегулатора се "свличат" надолу , докато някой бърника из бойлера си . Неопитните хора си отделят цялото внимание докато подвързват електрическата част и точно това не го забелязват и набързо затварят капака . После аз трябва да ходя и само с два пръста да му "ремонтирам" бойлера :) !

:partyman: :partyman: :partyman:
Още една тъпотия е да не са фиксирани сондите и да се местят при сваляне на капака. Ми ако ги напълзи тлъста хлебарка и изпаднат надолу :-D
Това си е кусур, по вина на производителя.
Поне записано ли е в инструкцията за монтаж да се внимава да не изпаднат сондите?
На най-дърт бойлер, в който съм човъркал защитата беше директно в-у балона и то на долната му част и при тва стабилно закрепена. Следващата генерация неква защита пак в долната част на балона но вече значително охлабена от към фиксация, вероятно за по-лесен монтаж.
Явно сегашната генерация е с плаваща защита и ико не е отплавала мое и да сработи.
Все пак благодаря за информацията.
До ся не ми се е налагало да човъркам сондите по новите бойлери та да установя как изпадат. А и преди няколко месеца монтирах Елдомски, но верно не съм се заглеждал как са фиксирани сондите и дали изпадат :?
ESPACE - майстор
вт сеп 29, 2020 8:02 pmgogo7777 написа:
Тръбата се е сцепила на мястото на съединението......калпав монтаж и/или менте фитинг. К'ва температура к'ви 5 лева. Ще добавя и калпав възвратен клапан.
Изобщо не е ясно дали сцепването е до фитинг, дори съм убеден че не е, нека автора каже. Какво му е било калпавото на клапана, че са го сменили също не разбрах? Тръбата си е с фабричен дефект за мен. Виждал съм няколко такива случая но никога с маркова тръба
memopro - помощник
ср сеп 30, 2020 10:52 amESPACE написа:
вт сеп 29, 2020 8:02 pmgogo7777 написа:
Изобщо не е ясно дали сцепването е до фитинг, дори съм убеден че не е, нека автора каже. Какво му е било калпавото на клапана, че са го сменили също не разбрах? Тръбата си е с фабричен дефект за мен. Виждал съм няколко такива случая но никога с маркова тръба
Фитинги, връзки, нищо няма по бялата тръба, една цяла тръба от край до край, но минава през две колена Ф50 45фрадуса и трасе също Ф50 (тръба за мръсен канал използвана като шлаух).
Продължавам да следя бойлера, 5-6 пъти станаха вече, досега изключва всеки път на една и съща температура.
Клапана го смениха зашото им казах че от крана за студена вода течеше гореща вода.
Благодаря на всички включили се в дискусията.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Бойлер и спукана тръба за топла вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: