• 1
  • 38
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
  • 50
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ср ное 11, 2020 9:42 pmmorfei1 написа:
...
Разликата между мен и теб, е че ...
Сега си подстриган вълк, а аз плешив.
"Последна промяна от morfei1 на чет ное 12, 2020 10:09 am, променено общо 9 пъти." Ухаааа!!!
ср ное 11, 2020 11:39 ammonkata200 написа:
При всяка къща е различно, а и аз не казвам нищо, защото още си правя експерименти. Въпроса ми беше съвсем друг, но както и да е. :partyman:
Монка, извинявай, че заблудих и теб!
пон ное 09, 2020 2:27 pmmonkata200 написа:
Това са: параметър А - 5 параметър B-40 параметър С-15. Някой знае ли какво точно определят тия параметри на fuzzy logic защото ми се струва че модулира малко мудно и ми се иска да го направя по адекватно за да не се допускат големи разлики в темперарурата на водата. #-o
Според както описваш нещата и посочваш тези параметри, мисля, че за да реагира малко по бързо, трябва да промениш параметър А, като увеличиш стойността. Според мен това е пропорционалната част. Така, колкото по голяма е разликата от задание и реална стойност, отговорът на контролерът ще е със съизмеримо по голяма ответна реакция. Т.е. мощността на горелката ще е по голяма, за да няма такова забавяне. Колкото доближава заданието, толкова и контролерът ще намалява мощността на горелката.
Опитвай с малки стъпки и променяй само един параметър! Дай време на контролерът и горенето, а през това време наблюдавай!

Принципно, контролерът ти е с добра заводска настройка, която е подходяща за постоянно отопление. Модулацията е "мудна" за да няма големи амплитуди над и под заданието.
По отзивчива модулация би била подходяща за циклично отопление.
morfei1 - специалист
чет ное 12, 2020 1:29 pmmonkata200 написа:
.....
Ако правилно съм разбрал за радиаторите - 4бр. 2000x500 предполагам T22. При 80/70/24 вързваш 12kw от радиатори, от лирите имаш 1,5 - 2kw от бойлерите да речем 5Kw. При 65/55/24 вързваш 6,3kw от радиатори, от лирите хващаш около 1Kw, от бойлерите даречем 3kw. Бойлерите принципно са временен товар и са по скоро помощници. Аз дори не ги включвам в сметките.

5KW минимална ти е идеално. Не залитай под т'ва няма смисъл. Ако можеш и беше ефективно, щяха да го предлагат вече. 5KW загуби на твойте квадрати ще връзваш между +5, +10 външна. Горелката ще си работи без да спира и няма да я мислиш. При +15 външна, няма нужда от отопление 24/7, поне такива са моите наблюдения и най-вероятно ще я караш на режим само вечер, най много да имаш едно палене междинно по обяд през уикенда или ако има малчугани в къщата целодневно, ако се случи някой облачен ден.

Ако останеш на тази температура 65C на твое място бих оставил минималната 5Kw, а бих ограничил максималната малко.... даречем 15kw, лекинко да я позабавиш. Малко от модулацията, "Fuzzy Logic-а" :-D и нещата ще си дойдат на местото.

Трифон П.Трифонов написа:
.....
На всичкото туй четене, знания и опит къде имаш с различните управления, това ли е най-доброто, което успя да измътиш :roll: ?
чет ное 12, 2020 3:32 pmmorfei1 написа:

На всичкото туй четене, знания и опит къде имаш с различните управления, това ли е най-доброто, което успя да измътиш :roll: ?
Не, но това стига, Лъфчо.
Помогни на Монката с настройката на параметрите. От общи приказки няма нужда. Той сам казва, че въпросът му е друг. Но както и да е! Предложих да промени Р А. Ако имаш нещо по въпроса от А до С...
Онези неща, дето ги показа имат общо само с Морфей лоджик.
Аз още ходя по тениска, а ти кво отопляваш не знам. Ма пък, Цар си Лъфчо.
morfei1 - специалист
Трифонари, от мътене преминаваш на ср@не.... гУеми аКута.
ср ное 11, 2020 12:12 pmТрифон П.Трифонов написа:
Не съм запознат с контролерът ти но това много ми прилича на PID.
Те т'ва ти е помоща..... ма наиш ли колко неща приличат на нещо си, пък не са такива. Те това такива са ти празните приказки. Нещата на Монката са му ОК, може да крета на минимална, пък може да бичи и на максимална, той си преценя. Няма кво да разбутва освен си вдигне малко температурата, невярвам да подобри нещо драстично от това което е в момента.
чет ное 12, 2020 3:43 pmТрифон П.Трифонов написа:
Аз още ходя по тениска.
Нормално, цЕл ден и вечер тичаш да гасиш пожари, абсорбираш топлина кЪт буфера и солорите ти. Отопление после в къщи не ти трябва.
чет ное 12, 2020 4:10 pmmorfei1 написа:
Трифонари, от мътене преминаваш на ср@не.... гУеми аКута.
ср ное 11, 2020 12:12 pmТрифон П.Трифонов написа:
Не съм запознат с контролерът ти но това много ми прилича на PID.
Те т'ва ти е помоща..... ма наиш ли колко неща приличат на нещо си, пък не са такива. Те това такива са ти празните приказки. Нещата на Монката са му ОК, може да крета на минимална, пък може да бичи и на максимална, той си преценя. Няма кво да разбутва освен си вдигне малко температурата, невярвам да подобри нещо драстично от това което е в момента.
чет ное 12, 2020 3:43 pmТрифон П.Трифонов написа:
Аз още ходя по тениска.
Нормално, цЕл ден и вечер тичаш да гасиш пожари, абсорбираш топлина кЪт буфера и солорите ти. Отопление после в къщи не ти трябва.
Не са акута. Съвсем основателно се съмнявам според това което е обяснил за поведението на горелката, както и посочените стойности АBC са основни за настройка на всеки такъв контролер.
Монката обясни, че горелката му подминава заданието, но не се гаси, на което ти се сопна- ма как така, гасене или поддръжка. Всичко това напълно се припокрива с работа по PID.
Не вникваш във въпросът на човека. Той няма проблем, а има въпроси. Слушаш само собствените си мисли.

Тва, с тениската, ми е останал навик от Армията. Някои са лишени, без да са виновни.
morfei1 - специалист
чет ное 12, 2020 5:22 pmТрифон П.Трифонов написа:
...Тва, с тениската, ми е останал навик от Армията. Някои са лишени, без да са виновни.
Ма не живей с мисълта моля ти се, че само ти си бил в армията и че само ти разбираш от ОИ и контролери. И аз съм бил там, макар и по кратко от теб и съм държал пушката, и аз знам как се ползва топлата вода :wink: .

Не се сопкам, питам щото не ми е ясно и питам Монката щот я има и я ползва, а не теб за да ми софлираш непрекъснато. Теб та знам кво имаш и как го ползваш, не си ми интересен. Стана ми ясно, че тая горелка си я виждал само на картинка в интернет и си правиш някви твои аналоги... ми прави си ги ма не ме занимавай.
ср ное 11, 2020 8:04 pmmorfei1 написа:
Искаш да кажеш, че при достигане на максимална зададена температура котела не гаси по нея? То т'ва си е като аварийно спиране..... ами ако помпата откаже в един момент, кое ще изключи котела след като достигне макс температурата в твоя случай 65C?
Предполагам вече си разбрал защо не се гаси, а за аварийна ситуация би трябвало да има авариен термостат, както и на твоят котел, освен вградената защита срещу обратен огън.
Тази полезна дискусия ми даде идея.
Имам свободен PID контролер, който мога да вържа последователно на основният. Ще текат експерименти докато кондензният бичи, пък аз съм айляк.
Знаеш ли колко степени има котелът на Монката?
morfei1 - специалист
чет ное 12, 2020 6:25 pmТрифон П.Трифонов написа:
Поне ти роди главата нещо си запълваш свободното време. Стандартно има 5, предполагам пусната на 5kw му се появява и 6-та, подобно на моята. Мога си ги редя през 1-2kw ако искам, не че има смисъл.

Ти наясно ли си колко общо имат двето горелки като конструкция, до някаква степен и в управлението, с тази разлика, че при него нещата се случват почти автоматично има си fuzzy logic, пък при мен е побългарено всичко се настройва ръчно, но тя затова е и по скъпа и се води премиум клас.

Радвам се че си палнал конденза, ся поне няма си ползваш главите като спирателни кранове.
Последна промяна от morfei1 на чет ное 12, 2020 7:18 pm, променено общо 1 път.
чет ное 12, 2020 7:11 pmmorfei1 написа:
чет ное 12, 2020 6:25 pmТрифон П.Трифонов написа:
Поне ти роди главата нещо си запълваш свободното време. Стандартно има 5, предполагам пусната на 5kw му се появява и 6--та, подобно на моята, мога си ги редя през 1kw ако искам, не че има смисъл.

Ти наясно ли си колко общо имат двето горелки като конструкция?
Изобщо не се образоваш, ма изобщо. Монката има въпрос, чета, че да съм адекватен. Твоята не е предмет на темата, защо я намесваш?
Вече съм убеден, че контролерът му се основава на PID.
Изоставаш, докато се гледаш в огледалото, обграден със сензори, г-н Нарцис.
morfei1 - специалист
Задаваш ми въпрос отговарям ти, не се съзтезавам. Пише го в инструкциите колко степени има...

Прикачен файл:
Screenshot_2020-11-12-19-24-44-381_com.google.android.apps.docs.jpg

Обясни ми ти на мен сега, що 18-ката стандартно модулира като 25 цата на минимална? Знаеш ли?...щот аз знам. Знаеш ли също що и 25 цата може да работи на 5kw без проблем, подобно на моята?
  • 1
  • 38
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
  • 50

Тема "Котел pelletherm 18v4 lt и горелка gp 18_sc" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: