• 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Soviet_Soldier - специалист
ср дек 30, 2020 7:47 pmТрифон П.Трифонов написа:

Кандидат за Баш Шегаджия.
На село, сите баби и лели със сушилни за пране, а чушките на низите. По селата не са перат ли бре.....?!!! Ти и там ли не си бил?
В градо, кой е запалил, констатирал съм го- се е глобен.
Асно е, че на село е практика от време оно.
Много старци изпущат огъня, в резултат на което има сериозни щети.
Много кооператори палят стърнища, което е разход на данъкоплатеца, щото пожарната винаги тръгва.
Войниче, майстор в офиса си ти.
Един карбуратор не си разглобил, както стана ясно. Една резачка не си ремонтирал, освен виртуално, но....да си жив и здрав, до колкото е възможно!
Трифоне, понякога се питам, дали нямаш проблеми с алкохола, че от време на време те прихваща да дрънкаш едни глупости, все за резачки говориш, и все, освен теб по-големи разбирачи няма тук, та даже и си вярваш. Сега се опитваш да врачуваш, кой какво е разглобявал, и какво не е. :-D

Аз точно в София живея, пък още не са ме глобили. Ако вземат да ме глобят ще ти кажа обезателно, да се зарадваш. Тук баби, почти няма, съседите ми са сравнително млади хора, двама юриста (единия явно е доста важна клечка, като гледам кво Ауди SUV кара, звукът на V8 е брутален), двама братя нещо на летището бачкат (не знам кво точно) и собственик на школа по кормуване, по-нагоре някакво младо момче живее под наем, май е монтажник на дограми. Единствената бабка наблизо живее 5-6 къщи по-нагоре, и даже тя не простира на двора, или поне не съм виждал. Заможна е има и апартамент, който е дала под наем, та освен пенсията получава и едни не по-малко от 800лв. отгоре , защото е голям в хубав софийски квартал.

Не ставаш и за врачка, като гледам . . .
schuldiner - майстор
Солджър, не си съвсем прав.
Тука комшиите не си знаят апартаментите по града, хич не живеят в тузарския ни квартал, ама всяка събота идват да простират - селска работа, чак дрънка. Наредбата за Варна да не се пали открит огън по дворовете във вилната зона е на повече от десет години и който не я знае, обикновено е панелкаджия или гелме. Другите се съобразяваме да палим в огнище с поне някакво подобие на комин и когато няма вятър. На мен не ми трябва Наредба да знам кога преча или е опасно. На казаните не хвърлям, макар да не е забранено за моя район.
Компостирането и горенето са почти еднакви като въглеродно замърсяване. Ама с горенето връщаме всичко обратно в почвата и следващата година може пак.
ср дек 30, 2020 9:17 pmschuldiner написа:
Солджър, не си съвсем прав.
Тука комшиите не си знаят апартаментите по града, хич не живеят в тузарския ни квартал, ама всяка събота идват да простират - селска работа, чак дрънка. Наредбата за Варна да не се пали открит огън по дворовете във вилната зона е на повече от десет години и който не я знае, обикновено е панелкаджия или гелме. Другите се съобразяваме да палим в огнище с поне някакво подобие на комин и когато няма вятър. На мен не ми трябва Наредба да знам кога преча или е опасно. На казаните не хвърлям, макар да не е забранено за моя район.
Компостирането и горенето са почти еднакви като въглеродно замърсяване. Ама с горенето връщаме всичко обратно в почвата и следващата година може пак.
Много зависи, дали човек ще извади късмет със читави съседи. Имам познат, дето ми разправяше, че до бой стигнали, понеже запалил барбекю пред блока. Всеки си знае за него си, кое е най-правилното решение. За мен никога не е представлявало проблем да запаля излишните растителни отпадъци в двора, същото важи и за съседите. Все ми е тая, че някой е решил да си почисти двора по този начин, изобщо не ми пречи. Не смятам, че и аз преча на някого.
hidrazin - майстор
Паленето на стърнищата е забранено в "Закона за опазване на земеделските земи".
Друг е въпроса колко е адекватна тая забрана защото от изгарянето на стърнищата има основно полза.
Къщите с дворове не са земеделски земи!!!
Ай ся да разгледаме един казус:
- Отивам на гости при приятел в Аксаково дето има къща с двор.
- Решаваме да си пекнем 6-8 кила мръвка (шишета от плешка, котлети, шарено месо, сланинка...)
- За целта си палим огин от половин кубик дърва, половин кубик клонаци да стане убава жарава и малко шума за разпалка.
ВЪПРОСИ:
1.Кой да го ева ще дойде да ме глоби?
2.Още по-важното - ПО КОЙ ЗАКОН или НАРЕДБА ще ме глоби???
ЖОКЕР:
Община Аксаково НЯМА противопожарна наредба за общината.
По-скоро има една от 11.06.2004 година дето отдавна е невалидна. :-D
Просто питам де. Мое да има някаква наредбичка. Ще ми е интересно да я науча. :?
:partyman:
P.S.
ср дек 30, 2020 9:17 pmschuldiner написа:
Наредбата за Варна да не се пали открит огън по дворовете във вилната зона е на повече от десет години и който не я знае...
Ми някой е време да научи че тая наредба е отменена. Варна също няма противопожарна наредба защото няма право да издава такава.
Иначе в нея е пишело:
Чл. 12. (1) Паленето на отпадъци, паленето на огън за приготвяне на консерви, да се извършва на пожаробезопасно разстояние от сгради, помощни постройки и др. под непрекъснат контрол. След приключване на тази дейност огнищата да се загасят.
schuldiner - майстор
Хидра, на мен акцентът ми е, че нямам нужда от наредба - човек трябва да е разумен и съвестен, за да не пречи на съседите и да не рискува пожар. Пази Боже акъл от пожарникар да вземам! Не значи, че те са лоши, а аз че съм безнадеждно прост.
ср дек 30, 2020 8:53 pmSoviet_Soldier написа:
. . .
За уменията ти, личи по почерка. Това ако само аз съм го видял--нека съм грешен.
Паленето на огън, в населено място....
Едно е да си напалиш, дори не в огнище, за скарата. Гори чисто, не пречи никому.
Съвсем различно е кога се горят отпадъци.
Странно ми е, културните люде около теб, включа теб самият, да вършите такива неща, в столицата. Връщане към корените ли да го нарека?
Новият ден започна--да си сипя първото ли...
Бъркаш, момко.
hidrazin - майстор
Е аз за тва говоря както и Soviet_Soldier :
Хващате, палите и лека-полека ги изгаряте, като са поизсъхнали. Нищо сложно няма, само го правете разумно да не стане беля.
Никой не говори да струпаш 2-3-4 кубика дървения, клечки ... да я палнеш и отгоре да сложиш още едно ремарке мокри листа, зелена трева и стъбла...
Не виждам проблем да си направиш едно импровизирано огнище и по малко да си изгориш СУХИТЕ клонаци и шума.
Без огромни пушеци и без да пречиш на съседите.
Колко такива отпадъци да има в един двор? Един с печка на дърва и кюмюр да не да замърсява по-малко?
Или изгаря за един отоплителен сезон по-малко от отпадъците в двора?
Като ми осигурят място за изхвърляне или извозване - О.К. Но за в близките петилетки - крив макарон.
:partyman:
P.S. Между другото с изгарянето на растителни отпадъци се унищожават много патогени, вредители, семена на плевели...
Дървесната пепел съдържа важни микроелементи и внесена в почвата намалява нейната киселинност.
Там където си сял жито и следващата година пак ще сееш жито, трябва да изгориш стърнището.
Ако заореш останалата слама в почвата остават кухини и новите семена не поникват.
С изнасянето на сламата се изнасят и ценни микроелементи - трябва да вкарваш изкуствени торове в по-големи количества.
Ако не изгориш стърнището ще трябва да вкараш много по-голямо количество хербициди - после ги ядем с хляба и другите продукти.
Цялата ни работа убава ама евро...г...ейска.
чет дек 31, 2020 12:31 amТрифон П.Трифонов написа:

За уменията ти, личи по почерка. Това ако само аз съм го видял--нека съм грешен.
Паленето на огън, в населено място....
Едно е да си напалиш, дори не в огнище, за скарата. Гори чисто, не пречи никому.
Съвсем различно е кога се горят отпадъци.
Странно ми е, културните люде около теб, включа теб самият, да вършите такива неща, в столицата. Връщане към корените ли да го нарека?
Новият ден започна--да си сипя първото ли...
Бъркаш, момко.
Когато имаш къща с двор трябва и да го поддържаш, без значение, дали е в София или в провинцията. Тук има много квартали с къщи, да не мислиш, че цяла София е панелна? :-D

Иначе знам, че си личи, че разбирам, за това се чудя критиката ти под въздействие на алкохол ли се е зародила, та даже и темата си объркал.
чет дек 31, 2020 12:47 amSoviet_Soldier написа:
От как се помня, поддържам къща с двор. Никога не съм си позволявал да паля отпадъците. Най лесно е, но не и уместно. Ако запаля, след резитба пръчките, на никого от съседите няма да е приятно. Затова, под въздействие на алкохола, си купих дробилка. Връщам в земята. Преди това, нарязани за разпалки, изсъхнали и през комина следващият сезон.
Закъснявам. Да зема да си сипя, че в София вече са на трета?!
чет дек 31, 2020 1:25 amТрифон П.Трифонов написа:

От как се помня, поддържам къща с двор. Никога не съм си позволявал да паля отпадъците. Най лесно е, но не и уместно. Ако запаля, след резитба пръчките, на никого от съседите няма да е приятно. Затова, под въздействие на алкохола, си купих дробилка. Връщам в земята. Преди това, нарязани за разпалки, изсъхнали и през комина следващият сезон.
Закъснявам. Да зема да си сипя, че в София вече са на трета?!

Вариант е с дробилка, но вероятно скъп. Не се сещам за много хора разполагащи с такъв уред. Един познат ми спомена, че от подобни отпадъци има намерение да си прави брикети, но какво стана така и не разбрах.
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13

Тема "Разчистване на 1 декар обрасъл двор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: