• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ср яну 27, 2021 10:00 amfbr написа:
Тоя на който, котелното му е чернилка, след една година на пелети ще е същата работа. Възторга е първия месец. Има разлика в чистотата около котел на естествена тяга и такъв с вентилатор. Отърване от прахоляка има само с чистене и техника на зареждане, при която не се вдига прахоляк. Не е да не съм влизал в котелни с пелети или въглища....
Явно не си влизал, след като твърдиш подобни глупости. Пет години не бяха ли шейсет пъти повече от възторга ти? Дали случайно съм сложил двата котела един до друг?

https://photos.app.goo.gl/gDEGM49JixeSW1Ks8

От есента на 2019г секи ден го лъскам, хахааа.

Все пак, човекът си е отъпкал пътеката, удобно му е така и е направил избор.
filmatoplo - майстор
:wink: Айде и пресфитинги има.
transportna - специалист
Granch написа:
Идеята ми беше, ако намеря колега с ретортна горелка, която да видя на живо и да получа информация от първо лице, как се случват нещата. Ако все пак някой колега помогне, ще бъде супер.
Мога да ти помогна с нагледна "агитация" но за Шумен. Минал съм по всички етапи от въглищен котел до котел с ретортна горелка върху кутия. Мога да посоча и магазинче в Шумен, където продаваха ретортни горелки. Не е моето. Нямам нищо общо. Имаше обява в ОЛХ и се коментираше в някоя от темите тук.
За връзка с мен тел 0888 пет едно шест нула нула седем. Дидо!
Успех! :partyman:
maistora1965 - специалист
ср яну 27, 2021 9:16 amGranch написа:

Който е ползвал котел BOSCH/DAKON на въглища

Ако все пак някой колега помогне, ще бъде супер.
Да напиша при мен какво се получи пък човекът ако още влиза във форума да си реши с котел Бош съм и в момента с ретортна горелка.Моделът е Рондо защото е кръгла и ми препоръчаха че обдухването е по равномерно а от там и горенето.Избрах я заради обсъждането от всички причини да е униварсална, първата зима след като я купих ми бяха останали доста сл.пелети и затова изкарах почти целият сезон на тях.Но пролетта свършиха и си купих 10 чувала въглища донбас 6 -25мм за горелка.Запалих настрои и кеф няма да има толкова пепел в котел като от слънчогледа нооо понеже котела ми е малко голям горелката цикли .И понеже се отоплявам както Трифон се изрази акватермично котелът винаги е топъл в топлото време горелката започна работи 3 минути почива 20.Даже накрая съм я засичал да чака и по 40 минути.Да но през това време кюнците истиват и се получи ето това текна конденз от кюнците а с пелетите няма въпреки че и със тях цикли.

Прикачен файл

IMG_20210127_181950.jpg
IMG_20210127_181950.jpg (43.93 KиБ) Видяна 1814 пъти
шоп - майстор
ср яну 27, 2021 6:42 pmmaistora1965 написа:
нооо понеже котела ми е малко голям горелката цикли .
Тц,
не ти е голям котела, а горелката!

Котела ти е просто един топлообменник. Може да сложиш и 100 или 200 киловатов котел и даже ще вдигнеш КПД то.

Голяма ти е горелката и от там са ти проблемите с цикленето.

Конденза също си има логично обяснение, но за него само мога да гадая и предположа, че няма трипътен антикондензен смесителен вентил.
Radoslaw - специалист
Хич ,не ми се пише от телефона,затова птефварително се извинявамако има грешки.
Когато се правят сметки,те се обосновават.не се изсмукват от пръститеили поглеждайки в тавана,каквото ни дойде отгоре и това пишем.Посочвам един 20 кВ котел,с един и същ контролер,но с чисто пелетна и ретортна горелка.Определено си заслужава да се сравнят резултатите и същевтеменно,навеждащи на размисъл.След това наистина,могат да се направят и сметките.

Прикачен файл

metal-fach 20kW - eko plus.PNG

Прикачен файл

pellet mf 20kw.PNG
Radoslaw - специалист
Данните и за Екодизайн,които между другото са задължителни и за България.
И какво се оказва в крайна сметка,че ретортната горелка на въглища,има по добро КПД и по добри екологични показатели от чисто пелетната.А тя наистина е много хубава,даже съм си я купил ,за мен
Та те така,както се изразяват,някои хора тук,доста въпроси за размисъл.повече не ми се чише от телефона.Тук болшинството са доста умни момчета,ако не,могат да направят смвтката,утре,ще я направя аз,като седна на компюрър.

Прикачен файл

metal-fach 20kW - eko plus.PNG

Прикачен файл

pellet 20 kw ecodesign.PNG
Щопе, 100 киловатов котел е същото като 20киловатов- посредник е.
За да не се окаже лайно, посредникът трябва да угоди и на двете страни.
Ма мислете малко бе, да го....
Нали горелката като е точна а котела няколко пъти над изискванията на обекта, то за комина няма да остане живец?!!! Те ти конденз.
Всичко трябва да се премисли, не само на шаблон да се кара- бам един антикондензен и готооо. Ае представи си картинката- 10 киловата Рондо, 100 киловатов котел и антикондензен на 60 градуса!!! Трактор със сликове.
Аман от раздумковци!

А, Радо скъпия!!!
LazarGanev - "Велик майстор"
ср яну 27, 2021 8:37 pmRadoslaw написа:
И какво се оказва в крайна сметка,че ретортната горелка на въглища,има по добро КПД и по добри екологични показатели от чисто пелетната...
...Тук болшинството са доста умни момчета,ако не,могат да направят смвтката,утре,ще я направя аз,като седна на компюрър.
1. Няма такова понятие "КПД на горелка", КПД се мери на котел.
2. Един и същ котел може да гори различни горива в една и съща горелка, както и различни горива в различни горелки и е нормално да дава различни показатели при замерване
3. Една и съща горелка, комплектована с различен топлообменник (котел) е нормално да дава различни топлотехнически и екологични показатели. По тази причина е най-добре всяка горелка да се предлага с топлообменник, който е проектиран специално за нея и обратно - всеки котел работи най-добре и дава най-добри показатели с горелка, която е проектирана специално за него. Разбира се, че могат да правят и различни от оптималните комплектовки, при което е нормално да се очакват влошени показатели
4. Цитирани са 2 удостоверения (замервания) от лаборатория, които показват, че котел, проектиран за горелка на въглища, дава влошени показатели, ако се комплектова с пелетна горелка - по-нормално от това няма. Пелетната горелка може да е много добра, но тя работи най-добре в котел, проектиран специално за нея. Ако няма такъв - тя може да се комплектова с различни котли (топлообменници) и е нормално с всеки от тях да дава различни показатели
5. На мен ми е интересно защо след като горелката се рекламира с претенциозното име "всегоривна", не се дават резултати от работата и с двете различни горива, а за пелети се ползва друга горелка? :cool:
Granch - напреднал
ср яну 27, 2021 6:42 pmmaistora1965 написа:
ср яну 27, 2021 9:16 amGranch написа:

Който е ползвал котел BOSCH/DAKON на въглища

Ако все пак някой колега помогне, ще бъде супер.
Да напиша при мен какво се получи пък човекът ако още влиза във форума да си реши с котел Бош съм и в момента с ретортна горелка.Моделът е Рондо защото е кръгла и ми препоръчаха че обдухването е по равномерно а от там и горенето.Избрах я заради обсъждането от всички причини да е униварсална, първата зима след като я купих ми бяха останали доста сл.пелети и затова изкарах почти целият сезон на тях.Но пролетта свършиха и си купих 10 чувала въглища донбас 6 -25мм за горелка.Запалих настрои и кеф няма да има толкова пепел в котел като от слънчогледа нооо понеже котела ми е малко голям горелката цикли .И понеже се отоплявам както Трифон се изрази акватермично котелът винаги е топъл в топлото време горелката започна работи 3 минути почива 20.Даже накрая съм я засичал да чака и по 40 минути.Да но през това време кюнците истиват и се получи ето това текна конденз от кюнците а с пелетите няма въпреки че и със тях цикли.
Писал си, че пролетта си купил въглища и кумина е направил конденз.
Това означавали, че все още не си горил въглища с горелката в сериозна зима? Ако си горил през зимата, резултата с конденза същият ли е?
Реално моят проблем е конденза в кумина, заради намалена площ на отопление и ниска темперетура в системата.
Дайте идей, как да няма конденз, без да се сменя котела и да има възможност да се променя площа на отопление двойно, без да се умира от топлина при по-малката площ и от студ при по-голямата.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Ретортна горелка+ котел+контролер!....правилен избор!!!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: