Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
bmwww - специалист
Сега пробвах с пробната лампа на фаза и корпус свети , но на фаза и кабела който беше завит на корпуса не свети .
kozl - майстор
пет яну 29, 2021 10:51 ambmwww написа:
Последователността е следната . Тече ми батерията в кухнята от студения кран . Спирам водата , но възвратния клапан на бойлера не работи и той се точи . През това време около 1 час съм го забравил включен . Сглобявам всичко и той прегрял . Оставям го да истине , изключвам го и след 1 час всичко е ок . Пълня го с вода и после 2 дена го наблюдавам и е ок , на третия ден случайно го гледам , че е прегрял , а вода си има в него . Тогава започна дилемата какво става , защо е прегрял с вода и т.н. Инсталацията ми не я знам каква е , правих ремонт в хола и навсякъде беше 2-жилна . Въпроса сега е , че искам да съм 100% сигурен че е занулен . Като махна капака на бойлера то се вижда кой кабел къде отива , фаза и нула на нагревателите и средния кабел на корпуса . Въпроса е , че няма как да знам средния който отива на корпуса дали е 100% вързан към нула някъде . Затова днес ще правя мост от корпуса към нулата на кабела който влиза в бойлера за да ми е мирна главата , а проблема с прегряването за сега го няма . Имам друг проблем от снощи , но мисля че в мен е грешката . Настроих терморегулатора на макс и той изключи , но показанието на бойлера показваше наполовина загрят , викам си това няма как да е вярно . Влизам да се къпя и се къпах само със топлата вода т.е. почти не пареше . Сега заподозрените са нагревател или клемата му , която смених вчера и може и да не съм стегнал като хората .
#-o
Батерията протекла. Спираш водата вероятно от централен кран, а не кран само за бойлера :?
От къде на къде се точи бойлера през възвратния клапан :? Ако е през смесител от топлата му вода, не е през възвратния клапан. Трябва да е през смесител от студената му вода. Може би е така де :? Демек спираш водата, а тя не спира да тече от протеклия смесител, защото бойлера е станал РС, а и клапана изпуща наобратно в тръбата за студена вода. А то има и такива клапани - наричат ги диференциални дето връщат към тръбата за съдена вода.
Един час бойлера не е изключен от ел.захранване и продължава да нагрява. И тва приемам. Ама следващия час сглобяваш всичко дет не си разглобил :?
В момента в който разглобиш обратната клапа на входа на бойлера, то каквото и налягане да има в бойлера, включително гравитачното ще се срещне с атмосферното налягане и от там ще фучи, тече, капе според зависи от ситуацията в бойлера.
А от къде и как знаеш, че другия проводник е вързан за нула?
Аз па имам подозрения, че терморегулатора се е повредил като си го врътнал. Щом преди това е изключвал на по-висока Т, като си го врътнал, вместо нагоре се наместил надоле и сега изключва на по-ниска Т. Или да си разместил сондата на терморегулатора да се сближи с нагревателя и вместо да отчита Т на водата да отчита тази на нагревателя :?
пет яну 29, 2021 11:37 ambmwww написа:
Сега пробвах с пробната лампа на фаза и корпус свети , но на фаза и кабела който беше завит на корпуса не свети .
Значи тоя проводник никъде не е свързан към нула. Но за да свети м-у фаза и корпус значи вече си свързал нулата и с корпуса. А какво да правиш с третия неизвестен проводник :? М-у фаза и него ламБата не свети, а м-у него и нулата що е? Ако и така не светин или свети изолирай го и да събира прах в кутията на бойлера, па мое и да му доде времето - некога.
bmwww - специалист
Ами вързах си го пак за всеки случай и пуснах мост от корпуса до нулата така че сега съм занулен на макс . Продължавам да следя терморегулатора , но със сигурност няма да имам доверие в бойлерите никога .
Andri01 - майстор
Защитния термостат не сработва ли?
bmwww - специалист
Работи и терморегулатора и термозащитата .
Andri01 - майстор
Пробна лампа и фазомер не вършат работа. Трябва ел. прибор,макар и най елементарния. Аварийната как я провери? Щом работят и двете защити а прегрява,значи има нещо неправилно свързано.
bmwww - специалист
Той прегря инцидентно , но сега е ок . Ще го наблюдавам . Единственото което правих по него беше да разменя фазата и нулата . Преди фазаа минаваше през термозащитата и отиваше директно на нагревателя , а нулата през термозащитата , терморегулатора и тогава на нагревателя . Сега ги обърнах . Това е единственото което направих и пуснах мост за всеки случай от корпуса към нулата на захранващия кабел .
bmwww - специалист
Отново аз . Та проблеми за сега нямам с бойлера , но ми прави впечатление , че от 2-3 дена си се къпя със студена вода . Термурегулатора го оставям на 1/5 от максималното му положение и като изключи скалата на бойлера за топлата вода дето е ми показва наполовина . Гореща вода има , но свършва много бързо . Мисля си дали като се правих на майстор не съм забутал сондата на терморегулатора прекалено нагоре ? Къде горе долу трябва да е ?
пишман_майстор - майстор
Колега, хората са го написали , ако е с пласмасовите тръби може точно това да прави. Върти се някакво малко количество вода, щото тръбата за топлата вече не взема от водата най-горе, а някъде по-ниско. Т.е. все едно вместо 80л бойлер имаш 40-50л грубо казано.
И не барай много по тока, че може да си е наред там. Или ако имаш някакви съмнения за нередност, викни някой ел.спец, че с тока шега не бива и ще вземе да "светне" някой като се къпе.
krasi92 - майстор
има готови тръби за боилера щом те е страх да го отвориш.

Тема "Странен проблем с бойлера-прегрява" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: