Съвети за начинаещи готвачи.
cvetomir_77 - специалист
нед фев 21, 2021 2:42 pmKumay написа:
нед фев 21, 2021 9:01 amТрифон П.Трифонов написа:
Свински врат колко време да държа в саламурата?
Аз също осолявам със саламура за пушенето. Нарязвам месото, нареждам го в съда, заливам с вода и слагам 26 грама сол на килограм месо с вода.
Демек, ако месото е 3 кг и водата 1 кг слагам 104 грама сол. В хладилника поне за 4 дни, като всеки ден обръщам месото.
В едни дебели книги от 1983 година пише да се държи 5 до 7 дни на температура 3 до 5°С и да се слага и 4 грама захар на килограм месо.

П.П. Извадих рецепти за свински врат.
И никъде не прочетох, че се кисне в саламура или вода! Аз откакто го правя по сухия метод става перфектно осолено на вкус. Месото си пуска достатъчно вода за да се овкуси добре!
нед фев 21, 2021 2:42 pmKumay написа:
...
П.П. Извадих рецепти за свински врат.
Еййй, това е много ценно, както и идеята за саламура.
kuger - майстор
пет фев 19, 2021 9:47 pmkuger написа:
чет фев 18, 2021 8:03 pmcvetomir_77 написа:
..................започнах да добавям синап и алкохол и когато си правя суджуци.

Наздраве и от мен!
Днес заложих вратни мръвки в сол.
Питането ми е, мога ли да ползвам бял синап, защото само такъв намирам по магазините?
Имам черен/кафяв, но на село.....
Мисля да добавя синапа към обмазката преди сушенето.
Съжалявам, че се самоцитирам.
След 48 часа в сол и 12 часа във вода, тази вечер овалях "резултата" и го прострях. Квото такова!
нед фев 21, 2021 9:54 pmkuger написа:
Съжалявам, че се самоцитирам.
След 48 часа в сол и 12 часа във вода, тази вечер овалях "резултата" и го прострях. Квото такова!
Не разбирам за какво съжаляваш, ама да споделиш резултата!
За по достоверно, това да бъде сторено от сътрапезник, между 2ра малка и началото на 1ва винена!
Преглеждам архива и намирам едни изкусителни кадри...
https://photos.app.goo.gl/XMk8qNdR5AiqbCqe8
Лютата жълтавина е с размер нокът на палец.
Никакви други съставки освен престой в едра морска сол, изкисване, овалване в червен, черен пипер и чубрица на око и сушене, преди снимката.
Направи и благородна плесен, точно както е описано в една от истинските рецепти. Миналата есен е сушено, при Т 12-14 градуса и дъждовно време.
На който не му харесва, да си пусне антигенен!

Прикачен файл

DSC_0008.JPG
kuger - майстор
Съжалявам, че се самоцитирам, и снимки ще има....може би :-D
bulhomes2 - майстор
Аве кви са тия мръвки, дето от есента ги държите?!? Аз на всеки две седмици слагам по 2-3 кила и свършват.
пон фев 22, 2021 6:59 pmbulhomes2 написа:
Аве кви са тия мръвки, дето от есента ги държите?!? Аз на всеки две седмици слагам по 2-3 кила и свършват.
Я не са заяждай ве! Снимката е архивна. Само хубавия спомен остана.
Най ма е яд кога свърши домашното- мръвка, алкохол, зарзават...
пон фев 22, 2021 12:29 pmТрифон П.Трифонов написа:
...
Преглеждам архива и намирам едни изкусителни кадри...
https://photos.app.goo.gl/XMk8qNdR5AiqbCqe8
...
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на пон фев 22, 2021 7:42 pm, променено общо 1 път.
kuger - майстор
Това е поредната партида
Прикачен файл:
IMG_20210222_193244 (1224 x 1632).jpg
А сега да са оплаче някоя, че мъжете не простират!!!
cvetomir_77 - специалист
Всичко е "простирано" без "накисване"!

Прикачен файл

IMG_6104.JPG

Прикачен файл

IMG_3341.JPG

Прикачен файл

IMG_6083.JPG

Прикачен файл

IMG_3087.JPG

Прикачен файл

IMG_1829.JPG
IMG_1829.JPG (101.79 KиБ) Видяна 871 пъти

Тема "Домашен майсторлък - месна диета :-D" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: