• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 8
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
iliya_i - майстор
съб апр 23, 2022 1:41 pmmika написа:
iliya_i написа:
И защо TN-C-S която съм показал е неприложима.
Приложима е, разбира се, но ще струва пари, а тук са замесени едни трици и маймуни. Чак накрая ще дойде изненадата, че ТТ всъщност е излязла по-скъпо.
Главната заблуда идва от гледане на руски клипове, дето са едни 50 години назад от света. И хората са уверени, че като военен един кол някакви и някъде си, вече си аПсолютно защитен.
nikolov333 - майстор
Главния проблем при ДТЗ в нашите условия е да не ти отпадне PEN. Основно от тази гледна точка би трябвало да се вземат решенията при коя система това може да се гарантира най-сигурно..Тогава и трипроводната инсталация има смисъл. Ако има и най-малкия хипотетичен шанс да отпадне PEN според мен задължително трябва да се монтира реле за ниско и високо напрежение на входа или ДТЗ на двупроводна инсталация като възможен компромис..
Кумчо Вълчо - специалист
Т-ульский Т-окарева....Миче, Илийка, кое му е скъпото - петдесетина долара, а и защо човек да не е защитен с него :) ? Разсейвате ми се нещо, разсейвате се. С топуркане по тъчлинията няма да стане, па ако ще и да си мислите, че загрявате. А припомнете си каква беше целта на упражнението, помислете още малко, че скоро ще метнем и викторината. Да ми се не издъните. Конкретика му е майката!! Първо, второ, трето, пето, пипни тук - пипни там, оооопс тук не пип,че пляс и т.н. Критиката е силно препоръчителна, без значение градивна или не. Огньовете също - било то приятелси, било то лагерни и прочее. Важното е джангър да стане, аларма да се вдигне, истината да лъсне, решение някакво по средата да се намери, че хиляди хора даже и не подозират за какво става въпрос. Други, като баща ми например, отказват очевадни истини да приемат,макар че е изключително технически грамотен човек. В друга област разбира се. За него местното ЕРП са Светия Граал.
Кумчо Вълчо - специалист
Усмивки от старите аналогови ленти:
On T.V. - Just A Dream 1995

iliya_i - майстор
Вълчо, човеко пита като си бия кол, що ми трябва протокол? Дали като словоблудстваш по въпроса на 3 ракии ще ти тежи на съвестта не знам. Ама ходене аз, за разлика от теб не искам да ми тежи, следващият път се опитай да повторим мантрихе си лреди ракетно време. Ако имаш съвест на трева глава.
Кумчо Вълчо - специалист
съб апр 23, 2022 11:38 pmiliya_i написа:
Вълчо, човеко пита като си бия кол, що ми трябва протокол?
Човеко това пита, защото не знае какво да пита. Ама нормално е, не всеки е запознат с материята. Хубавото в случая е, че съвсем логично пита и то преди да пипа. Иначе зарежи ти протокола, че в този конкретен казус правилният въпрос е: ''ЗА КАКВО ИЗОБЩО МУ Е КОЛА?''. Да се белосва после и с протокола ли? А и санким чунким досега като я е карал без кол, какво? Нали и ти самият казваше, че той не споменава за някакви проблеми с ел. инсталацията си, явно няма такива, а просто иска допълнително да монтира към нея ДТЗ-и. Ако пък по принцип тази инсталация е трябвало да има заземител, смятай че давним-давно пичагите от съответното ЕРП щяха да са дотърчели и да са го изградили. Те са отзивчиви хора, а и най-вече професионаляги, та изключено е да са пропуснали това. Демек, заземител не е бил необходим и то още от ехееее, едно време, от самото начало. В този ред на мисли пък, гледай какво се заформя. Продават му на Камен услугата ''доставка на ел. енергия до дома'' по егати симпатичния начин, забележи-с опцията ''НАМА КОЛ-НЯМА ПРОТОКОЛ''. Защо да го товарят с разни допълнителни разходи за колове и протоколи? Найс, А?! Браво на тях, нали ти казах, пичаги са!! Иначе как го постигат, те си знаят, но въпреки това нямай и грам съмнение, че го правят в абсолютен синхрон с националните, чи и европейски закони, норми, догми, църковни канони и каквото там се сетиш още, всичко е точно-''ток и жица''!!
И така, нека най-накрая да започнем с нещо конкретно, та да можем да помогнем на колегата Камен. Като за начало предлагам да изчистим този въпрос, ето го и въпросът:
''Необходимо ли е Камен въобще да прави някакъв заземител-кол, колове, друго, за да могат правилно да функционират ДТЗ-и, които той възнамерява да интегрира във вече изградената си двупроводна, домашна ел. инсталация?''
Svetoslavoff1 - майстор
Последното изречение на Кумчо Вълчо е добро начало за конструктивна дискусия. Подразбира се, че авторът пита за къща, щом се коментира набиване на кол.
Аз бих предложил профитата, ако имат време и желание, да разгледат два подварианта:
- ДТЗ в апартамент със съществуваща 2пр инсталация. Като се преполага, че някой би искал да сложи ДТЗ на отделни точки, примерно печка, пералня, без да разбутва инсталацията, за да пусне 3-ти проводник.
- ДТЗ в къща с изградена 2пр инсталация. Дали да се вземат мерки и какви, за да се защитят отделни точки с ДТЗ.
Все пак нека се отчита, че огромната си част 2пр инсталации са изградени в съответствие с нормативните документи към датата на изграждането им.
Разбира се, ако се прави основен ремонт на жилище, е силно препоръчително да се мине на поне частична 3пр инсталация.
Така при бъдещи въпроси питащия ще бъде насочван към вече дадените отговори, без да се начеват нови дискусии.
Лек и спорен ден на всички!
iliya_i - майстор
пон апр 25, 2022 12:08 pmКумчо Вълчо написа:
съб апр 23, 2022 11:38 pmiliya_i написа:
Вълчо, човеко пита като си бия кол, що ми трябва протокол?
Ако пък по принцип тази инсталация е трябвало да има заземител, смятай че давним-давно пичагите от съответното ЕРП щяха да са дотърчели и да са го изградили.
Вълчо, пак ги съчиняваш. Къде е това ЕРП, където няма кол за заземяване?
Може би някъде на луната, защото там мрежите са залунени.
Но ЕРП-то си има грижата за неговите си колове.
А за кол, набит от някого някъде си, дето само той си го знае, чия да е грижата?
На тоя, дето от руски клипове е разбрал, че се бият колове ли?
Този форум не е за самоубийства все пак.
Svetoslavoff1 написа:
- ДТЗ в апартамент със съществуваща 2пр инсталация. Като се преполага, че някой би искал да сложи ДТЗ на отделни точки, примерно печка, пералня, без да разбутва инсталацията, за да пусне 3-ти проводник.
Точно за тези случаи има решение с разделяне на PEN на PE и N преди ДТЗ-то на входа на къщата.
Нарича се схема TN-C-S. Но инсталацията след нея трябва да се преправи на 3-проводна. С проводници L (фаза), N (нула) и PE (защитен).
Svetoslavoff1 написа:
- ДТЗ в къща с изградена 2пр инсталация. Дали да се вземат мерки и какви, за да се защитят отделни точки с ДТЗ.
Все пак нека се отчита, че огромната си част 2пр инсталации са изградени в съответствие с нормативните документи към датата на изграждането им.
Няма вариант с ДТЗ при двупроводна инсталация.

ПП. ДТЗ = прекъсвач за защита от токове с нулева последователност
От същата наредба:
3.1.3.8. При схема TN могат да се използват устройства за защита от свръхтокове или прекъсвачи за защита от токове с нулева последователност, като:
- при схема ТN-С не се използват прекъсвачи за защита от токове с нулева последователност;
- при схема TN-C-S, когато се използва прекъсвач за защита от токове с нулева последователност, след прекъсвача не се използва проводник PEN; връзката на защитния проводник с проводника PEN се изпълнява преди прекъсвача за защита от токове с нулева последователност. За осигуряване на селективност прекъсвачи за токове с нулева последователност с времезакъснение - например тип S, могат да бъдат инсталирани последователно с основния тип прекъсвачи за токове с нулева последователност.
Hoвoceлckи - майстор
Илия, дали разбираш какво се случва на тази скица?
Прикачен файл:
received_393761542400351.jpeg
received_393761542400351.jpeg (15.97 KиБ) Видяна 853 пъти
iliya_i - майстор
пон апр 25, 2022 9:31 pmHoвoceлckи написа:
Илия, дали разбираш какво се случва на тази скица?

received_393761542400351.jpeg
Новоселски, ти колко пъти попадна на такава ситуация?
Всяко електромерно табло е заземено. Независимо че е калпаво заземено.
Дали разбираш, че ако си пуснал земя към кабела на нулата след твоето отклонение ще създадеш изкуствена нула за цялата махала, докато ти изгори кабела на отклонението. И после к'во правим? Едно, че си си подпалил инсталацията на къщата, и освен това ше купуваш уреди на махалата, дето са изгорели по твоя вина. А земя ти пак няма да имаш. Ще си останеш само по фаза и опушен кол със стопени проводници към него.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 8

Тема "ДТЗ с два полюса" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: