• 1
  • 56
  • 57
  • 58
  • 59
  • 60
  • 97
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
skostadinov - специалист
нед яну 22, 2023 11:24 pmAndronoff написа:

Гофретата са нож с 2 остриета - имаш го, ама не е където трябва; имаш го, където трябва е, но не е замазано/бетонирано и прекарването на кабел или дори на метално изтеглящо жило се оказва голямо приключение; имаш го, но се налага да изтеглиш няколко кабела през него и идва малко ..
Това с гофретата малко не го разбрах. Същата история с остриетата не важи ли с пълна сила за мостовия кабел, който масово се полага? Не виждам как в гофрето не можеш да изтеглиш няколко кабела ПВ-А1 или ПВ-А2 :)

нед яну 22, 2023 11:24 pmAndronoff написа:
Ако няма подово, инсталация в пода е най-лесният вариант - работи се долу, без стълби, без катерене, без кабелни скари. Ако има подово не става. При мен не знам как ще бъде още, но подът ме съблазнява, най-малкото защото етажът ми е висок 3.6м :-D
Какъв е проблема с подовото и гофретата с инсталацията в пода? На плочата със сигурност ще искаш да сложиш поне 4-5см xps, отгоре ще имаш подложка за подово, която е още 2-3см.
Прикачен файл:
FB_IMG_1674424035146.jpg
FB_IMG_1674424035146.jpg (94.54 KиБ) Видяна 734 пъти

Не много красива снимка, но се вижда идеята. До колкото аз знам, гофрета по пода си е стандартна и масова практика в последните години.
resistbody - майстор
нед яну 22, 2023 11:41 pmAndronoff написа:
Няма грешка за съжаление :?
Теренът е с 8м денивелация, има подпорни стени, а и тази конзола не помага за икономията :)
Предимството да строиш на нива... моя има няма 4-5см.. бях го мерил но не помня... то твоето и с равен покрив там имаш още много желязо и кубици... (мойте плочи са по 5тона и по 40кубика)

За гофретата... преди години сложихме при ремонта на тая къща... тая година исках да изтегля +1 САТ5.. нищо не помръдва... явно си има техника на полагането...
nikolov333 - майстор
Тънкостите са при полагането на гофретата без чупки с максималния възможен диаметър. При вкарването на сноп от няколко жила едновременно в гофрето те се усукват много лесно едно с друго и обикновенно дават зор да извадиш само едно от тях. Не е невъзможно ако разстоянието в гоофрето е късо до 5-6-7м макс.. Аз от опит твърдя, че е най-добре е гофретата да са в пода даже и бих казал, че е най-добре да са в плочата, заложени при отливането, но там филма е друг, с подготовката и да ги опазиш при бетонирането и да се оставят по две кутии 20Х30см на 30 см от пода в два срещоположни ъгъла на стаята, където са предвидени мебели или нещо което да ги скрива, захранени с по 3-4 гофрета поне ф32мм. От тях вече се пускат останалите до консуматорите на двете съседни стени на всяка кутия.. вече в гофрета или в мазилката, кой както иска..
MamaMy - майстор
В Кипър всички инсталации се изграждаха подово, но не с гофре, а с гладки бели тръби. Тръбите бяха направени с уширение в края и влизаха една в друга подобно на канализационните. Огъваха се с пружина и пистолет с горещ въздух. Дори кутиите за контакти и ключове бяха метални и имаха щуцери където се надяваха същите тези тръби. Един вид изграждаш водопровод и в последствие го запълваш с кабели. Тази система няма разклонителни кутии. Всеки контакт води директно до таблото. Не съм сигурен лампите как са направени, но имам някакъв спомен за тръба до ключа и от него нагоре в тавана.
Та тези тръби не бяха от най-дебелите, но вътре спокойно си вървяха 4-5 кабела.
skostadinov - специалист
пон яну 23, 2023 2:47 amMamaMy написа:
В Кипър всички инсталации се изграждаха подово, но не с гофре, а с гладки бели тръби. Тръбите бяха направени с уширение в края и влизаха една в друга подобно на канализационните. Огъваха се с пружина и пистолет с горещ въздух. Дори кутиите за контакти и ключове бяха метални и имаха щуцери където се надяваха същите тези тръби. Един вид изграждаш водопровод и в последствие го запълваш с кабели. Тази система няма разклонителни кутии. Всеки контакт води директно до таблото. Не съм сигурен лампите как са направени, но имам някакъв спомен за тръба до ключа и от него нагоре в тавана.
Та тези тръби не бяха от най-дебелите, но вътре спокойно си вървяха 4-5 кабела.
С тръби е още по-добре, но става вече хем по-трудоемко, хем доста по-скъпо.
Иначе с гофрета излиза дори по-евтино от мостовия предвид, че повечето кабели можеш да ги пуснеш по пода с което се пести метраж. Гофрета + 3 жила ПВ-А1/ПВ-А2 <= тройка ПВВ-МБ1. Остава си обаче, че е малко по-трудоемко защото трябва да изрежеш малко канали в тухлата с фреза и после да поизрязваш малко XPS-a по пода.
Andronoff - специалист
Интересно ми е да видя какво в крайна сметка ще реши @kivanov за ел инсталацията :)
Междувременно обаче ми е интересно на всички вас, които строите в момента, какви са ви данните в проект ЕЕ? Годишна консумация на енергия, консумация на м2 и енергиен клас?
skostadinov - специалист
пон яну 23, 2023 12:01 pmAndronoff написа:
Интересно ми е да видя какво в крайна сметка ще реши @kivanov за ел инсталацията :)
Междувременно обаче ми е интересно на всички вас, които строите в момента, какви са ви данните в проект ЕЕ? Годишна консумация на енергия, консумация на м2 и енергиен клас?
При мен положението не е цветущо :) Клас B сpoред изчисленията. Но аз за разлика от теб не случих на най-адекватния проектантски екип и мисля, че изчисленията не са много точни. Аз ще заложа повече изолации на фасади и по плочите от колкото са ми по проект. Но колкото и да го мъча надали ще успея да влезна в клас А :|

Годишен разход на първична енергия - Qр = 31 131 kWh
Специфичен годишен разход на първична енергия – 155,40 kWh/m2
Отделени емисии CO2 - 8,50 t
96,00 < 155,40 < 190,00
nelina_london - специалист
Това с енергийния клас е малко....Зависи на колко членно семейство се изчислява ,с каква големина бойлер .По изчисления също сме клас B -106kwh/m2 (266м2 отопляема площ на къщата).
Обаче ,по малката табличка се вижда разделено на отопление ,БГВ и уреди .
Прикачен файл:
Screenshot_20230123_125306_OneDrive.jpg
Screenshot_20230123_125306_OneDrive.jpg (53.82 KиБ) Видяна 609 пъти
За изминалата година цялата консумация (отопление БГВ и уреди) ми бе 5440 kW(по спомен ) ,колкото е в графата само БГВ и уреди . Само отоплението бе 1000-1100 kWh .Тази година се очертава същото ,откъм отопление .
skostadinov - специалист
пон яну 23, 2023 1:00 pmnelina_london написа:
Това с енергийния клас е малко....Зависи на колко членно семейство се изчислява ,с каква големина бойлер .По изчисления също сме клас B -106kwh/m2 (266м2 отопляема площ на къщата).
Обаче ,по малката табличка се вижда разделено на отопление ,БГВ и уреди .

Screenshot_20230123_125306_OneDrive.jpg

За изминалата година цялата консумация (отопление БГВ и уреди) ми бе 5440 kW(по спомен ) ,колкото е в графата само БГВ и уреди . Само отоплението бе 1000-1100 kWh .Тази година се очертава същото ,откъм отопление .
nelina_london, ти си шампион в това отношение. Като ти четох преди време постовете за консумацията на ел енергия за отопление и направо припаднах :) Във Велинград, на жена ми майка и плаща по 200-300лв на месец при положение, че топлят 2 стаи само :-D :-D :-D

п.с. иначе сега и аз като загледах моято табличка, може би не изглежда чаaaк толкова зле и все пак си има доста пропуски. Не са сметните щори за засенчване лятото, не искаха да ми сметнат рекуператор. Боза :)
Прикачен файл:
2023-01-23_14h02_24.png
2023-01-23_14h02_24.png (13.34 KиБ) Видяна 589 пъти
Dessie - специалист
Аааа, тука ви минах всичките :-) моето е 5,28, клас А :-)
Добре, че сменихте темата от кабелите и автоматизацията, че два дни чета неща, все едно на мандарин. Трябва да захвана да се образовам де, че предстои и да не съм като в небрано лозе :-)

@skostadinov - виж си ЛС

@kivanov - зидат ли момчетата? Другата седмица ще продължават ли?
  • 1
  • 56
  • 57
  • 58
  • 59
  • 60
  • 97

Тема "Парцел -> Къща -> Дом" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: