• 1
  • 57
  • 58
  • 59
  • 60
  • 61
  • 97
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Andronoff - специалист
Сори за спама, ама научих интересна информация.

Попитах за вашите енергийни класове, тъй като реших да прегледам моя проект и установих, че съм в клас Б със 107квч/м2 годишно.
Говорих с архитекта току що и повдигнах въпроса, а отговорът не ме изненада много.
Оказва се, че бивш агент на Държавна сигурност, понастоящем професор в ТУ, е човекът, въвел методиката за определяне на енергийния клас. Въпросната методика, както става ясно, не е добра, но ще си остане такава докато зависи от професора.
По думите на архитекта ми, всички сертифицицрани фирми за енергийно обследване в страната работят по тази методика, съответно си купуват софтуер, ходят на ежегодни обучения и плащат за софтуерни ъпдейти на господин професора.
В моя случай, къщата ми е проектирана с PHPP, което е софтуер за пасивна къща. Изложението й е съобразено с този стандарт, ослънчаването, изолациите, дограмите и всички обграждащи елементи също. Архитектът ми ме увери, че къщата ще покрие стандарта за пасивна сграда и това какво пише в проект ЕЕ не е от никакво значение. Просто държавната машина го е въвела като изискване защото "наши, читави хора" имат интерес.

В общи линии, в проект ЕЕ коефициентите на топлоореминаване търпят промяна, а на ориентацията на сградата и solar gains трябва да се обърне специално внимание. Минимумът за сграда построена след 2010 е клас Б, някак си не се връзва пасивна къща да не може да покрие дори клас А, да не говорим за А+.

За който се интересува и иска да потвърди информацията - проф. Калоянов (агент Боян), ТУ София. Гугъл знае всичко :)
skostadinov - специалист
Ами не се и учудвам, че има нещо такова.

Но честно да ти кажа мен много слабо ме вълнуват точно тези сертификати и прочие. За мен е важно къщата да е комфортна и енергоефективна и съответно да може лесно и ефективно да се отоплява/охлажда и вентилира.

А пък при теб щом ти гарантират, че ти е проектирана и отговаря на пасивните стандарти, предполагам ще можеш да си повикаш сертифицирана фирма която да ти даде серитифката.

В БГ силно се съмнявам някога пасивния серитификат да има огромно значение (от сорта на големи данъчни облекчение и прочие), но кой знае, няма невъзможни неща.
nelina_london - специалист
Дано ,Краси ни извини ,че всеки си твори в темата му .

Затова стартирах ,че енергийния клас в който попада е относителен ,защого не касае само отопление ,а сборна сума от разходи за БГВ ,които зависят от броя обитатели и възрастта им (тепърва ще разбирам за тиинейджърската страст към душа),както и домакинските навици на семейството .
Виждате в малката таблица ,че киловатите по тези пера са различни за различните къщи .Това не означава, че са верни .

Аndronoff,уцели ми болното място с това PHPP .
От няколко месеца размишлявам над факта ,защо две от сертифицираните ПК в България ,които са публикували данни за разхода за отопление дават два пъти лоши резултати от нашите в с един и същ вид отопление и рекуперация .Имат повеме изолация от нас ,супер оскъпяване с изнесен монтаж дограма с пуренит и въпреки това ,при еднаква вътрешна Т ,консумацията на м2 е различна
Местоположението в страната не е такъв фактор ,защото виждам как се отразяват на климатика температури с 2-3° по-ниски .Вдига се консумацията с 10тина процента ,а тук говорим за над 100% по-голям разход на енергия . Освен това едната къща е на 10тина км.от нас и TFA е идентично с нашето . Зачудих се как е възможно да са сертифицирани изобщо .Оказа се ,че по някакъв начин в техните изчисления ( в PHPP) се заобикаля COP на климатика .Така заветните до 15 kWh/m2a се оказват реално 40-45 kWh/m2a потребна енергия .
Излиза ,че нашата нискоенергийна къща с 25Kwh/m2a (сметнато по TFA ) е по-енергоефективна ,но не може да се закичи с "Пасивна " ,поради редица причини. За мен това е двоен стандарт и изключително разклати доверието ми във въпросния Passive House .
За сметка на това ,ако сметна данните ни от наредба 7 по COP на климатика (средно 3 ) излизат едни 1600 kWh ,които са доста близко до нашите 1000-1100kWh на сезон и са напълно актуални при нормално студена или по-облачна зима .Всичко в изчисленията ни част ЕЕ е сметнато акуратно ,с точните данни на всяка стена и изолация ,както и дограма .
Интересно ми е каква е цифрата ,която вие сте получили в PHPP ?
kivanov - специалист
нед яну 22, 2023 11:41 pmAndronoff написа:
нед яну 22, 2023 10:54 pmresistbody написа:
@Andronoff
Мисля имаш грешка в КС ... моята е малко над 500кв.(3 плочи по 170 някъде) и ми отидоха 16т желязо и 204 кубика бетон...
Няма грешка за съжаление :?
Теренът е с 8м денивелация, има подпорни стени, а и тази конзола не помага за икономията :)
Кефи ме къщичката! Мой стил е :) Само направи отваряемите прозорци горе да са от пода. Къщата си иска сериозен бюджет. Желязото е според отворените пространства и т.н. Моята къща има средно 70кг на кв.м., което е към 2 пъти повече от стандартното май. Е и басейна ми е с повече желязо от основите на къщата :D
пон яну 23, 2023 12:25 amnikolov333 написа:
Тънкостите са при полагането на гофретата без чупки с максималния възможен диаметър. При вкарването на сноп от няколко жила едновременно в гофрето те се усукват много лесно едно с друго и обикновенно дават зор да извадиш само едно от тях. Не е невъзможно ако разстоянието в гоофрето е късо до 5-6-7м макс.. Аз от опит твърдя, че е най-добре е гофретата да са в пода даже и бих казал, че е най-добре да са в плочата, заложени при отливането, но там филма е друг, с подготовката и да ги опазиш при бетонирането и да се оставят по две кутии 20Х30см на 30 см от пода в два срещоположни ъгъла на стаята, където са предвидени мебели или нещо което да ги скрива, захранени с по 3-4 гофрета поне ф32мм. От тях вече се пускат останалите до консуматорите на двете съседни стени на всяка кутия.. вече в гофрета или в мазилката, кой както иска..
Аз понеже съм прекарвал LAN кабел в гофрета няколко пъти и то дори не бяха в стената мога да кажа, че е пълен т*шак :) По-дълго от 5-6 метра и повече от 2 кабела нямат навиране(има с подръчни трикове). В крайна сметка навирах гофрето по кабелите. Изобщо не вярвам, че мога да пусна допълнителен кабел. Ако всичко е скрито в тавана дори не виждам как без да прецакам тавана ще успея да прекарам каквото и да е.
пон яну 23, 2023 12:01 pmAndronoff написа:
Интересно ми е да видя какво в крайна сметка ще реши @kivanov за ел инсталацията :)
Междувременно обаче ми е интересно на всички вас, които строите в момента, какви са ви данните в проект ЕЕ? Годишна консумация на енергия, консумация на м2 и енергиен клас?
Още нямам решение. Сега събирам мнения, мисля и накрая правя каквото така или иначе съм решил :lol:
пон яну 23, 2023 3:13 pmDessie написа:
Аааа, тука ви минах всичките :-) моето е 5,28, клас А :-)
Добре, че сменихте темата от кабелите и автоматизацията, че два дни чета неща, все едно на мандарин. Трябва да захвана да се образовам де, че предстои и да не съм като в небрано лозе :-)

@skostadinov - виж си ЛС

@kivanov - зидат ли момчетата? Другата седмица ще продължават ли?
Изпуснаха чартърите до Малдивите и ще зидат :D няма да се спира. Само малко добавка ще занеса тайно и да бачкат.

При мен е това.
EPmin<EP<EPmax
96< 166,31 ≤190

първичната енергия на сградата – 166,31 kWh/m2

клас на енергопотребление ”В”.
Ще има промяна, защото имам повече изолация по стените, по пода и по покрива, а и дограмата е по-добра. Тая мерна единица обаче е пълна тъпня (дори не знаех за ДС гения на ОВК-то), защото зависи от броя хора и т.н., а не се сещам във физиката да има мерна единица брой хора :)
nelina_london - специалист
Аааа ,Краси ,как ще пренебрегваш топлината от обитателите ?
Четиричленно семейство отделя цели 330 W на месец :lol:
Прикачен файл:
Screenshot_20230123_183403_OneDrive.jpg
Screenshot_20230123_183403_OneDrive.jpg (70.31 KиБ) Видяна 461 пъти
Ако правиш партита всяка вечер ,ще е много енергоефективно :)
kivanov - специалист
пон яну 23, 2023 6:38 pmnelina_london написа:

:-D :-D :-D а ако са с гореща кръв има ли някакъв коефицент или все тая :?: Аз обичам спокойствието. Ще правя партита само като е студено :) Мисля, че като приключа, трябва да организирам форумно барбекю.
Последна промяна от kivanov на пон яну 23, 2023 6:42 pm, променено общо 1 път.
Dessie - специалист
@kivanov- благодаря за инфото! Ако утре не ни приводни и разкаля още, в сряда и моите ще започват значи :-)
kivanov - специалист
пон яну 23, 2023 6:41 pmDessie написа:
@kivanov- благодаря за инфото! Ако утре не ни приводни и разкаля още, в сряда и моите ще започват значи :-)
Аз запуших дупките на равния покрив и направих 1 улук. Като за ИТ стана прекрасно. Сега вече вътре няма да е жабурняк :)
Dessie - специалист
пон яну 23, 2023 6:43 pmkivanov написа:
пон яну 23, 2023 6:41 pmDessie написа:
Аз запуших дупките на равния покрив и направих 1 улук. Като за ИТ стана прекрасно. Сега вече вътре няма да е жабурняк :)
Моля, качи една снимка на улука, да открадна идея :-) пък иначе не само вътре, ами и пътя ни жабунясва, че при мен нали асфалта минаваше през хола, та сега сме ей така :
Прикачен файл:
48FC944A-877C-4882-A418-C90276E3CC53.jpeg
Andronoff - специалист
пон яну 23, 2023 6:38 pmnelina_london написа:

Не на месец, а на час :)
Не ми се рови в учебниците, но имаше и таблици, които даваха различни стойности при различни физически натоварвания. Помня, че тежко физическо натоварване, като от вдигане на тежести във фитнеса да речем, води до около 0.1kWh топлоотделяне.

Относно пасивната къща и врътката с КОП-а на климатиците - самият термин "пасивна" не означава ли, че всички мерки за енергийна ефективност би трябвало да са пасивни? Според мен КОП-а на климатика е активна мярка и ако "лъжат" в консумацията, то по-скоро са сложили по-голям КОП в изчисленията? Просто си мисля, че пасивността не би трябвало да се влияе от това, философията там е ясна - суперизолация, ориентираност, принудителна вентилация.

@kivanov, окачените фасади гледам да не ги мисля още, че сумата е умопомрачаваща, но идеята не е лоша, ще поразсъждавам :)
Само да кажа 1 трик за теглене на кабел в гофре - при полагането оставете в гофрето "жило за изтегляне" - може да е тел примерно. След това връзваш кабелите за него и дърпаш от другия край. Естествено, най0важното при гофретата си остава укрепването - най-добре да е бетонирано, за да е фиксирано и да не може да мръдне. Ако пък ще е да кажем открито по таван, то трябва да е прихванато през макс 30см с дюбел-превръзка или скоба за гофре.
  • 1
  • 57
  • 58
  • 59
  • 60
  • 61
  • 97

Тема "Парцел -> Къща -> Дом" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: