• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
От мобилни телефони до цифрови камери
kozl - майстор
нед дек 29, 2024 5:57 pmMamaMy написа:
Според мен цялата тази постановка трябваше да се организира по друг начин. На трафа има достатъчно място, а и е удобно, да се врътнат с тънка жица толкова намотки колкото е оригиналната вторична (това почти е направено). Може и половината, но след това изправителя трябва да е грец. След това с нормален кондезатор 1000мф се филтрира напрежението и се подава на входа за измерване. През стабилизатор за 12волта се захранва уреда. Минусите на двата изправителя се обединяват след диодите. В мощната част се монтира шунта. Успоредно на него се слага як кондензатор 3000 до 5000мф. Така в мощната верига си се запазва пулсиращото напрежение, а уреда мери аналогично филтрирано. Когато се натовари мощната част до толкова, че да кляка трафа, това ще оказва влияние и на другата намотка. Регулировката ще се отразява и на двете напрежения. За филтрациите на токоизмерващия кръг спокойно може да се ползва и много голям кондензатор. Шунта е достатъчно нискоомен за да го разрежда навреме и да не дава закъснение в показанията.
А така дали волтмера ще показва пиково напрежение от изправеното след трафа? Ако входното съпротивление на волтмера е голямо няма какво да разрежда филтриращия кондензатор. При промяна на фазовото трегулиране на по-ниска мощност волтмера ще показва пиковото напрежение от предишната регулировка. Ако се добави резистор за товар в паралел на волтмера, то напрежението ще е пак пулсиращо и предполагам волтмера пак ще си сменя показанията.
Относно ампермера и добавянето на кондензатор в паралел на шунта, според мен това няма да стабилизира показанията на ампермера. Този кондензатор ще се зарежда от пада на напрежение в-у шунта до пиково напрежение и ще се разрежда през шунта в интервалите, при които напрежемнието спада. Така в-у шунта с добавения кондензатор пак ще има пулсиращо напрежение.
Как точно работи цифровия уред за мен е загадка. С каква честота повтаря отчетите и колко делта време трае отчета :? Има ли аналогова схема в уреда за усредняване на отчета през периода на отчитане :?
gogo7777 - майстор
нед дек 29, 2024 5:57 pmMamaMy написа:
Според мен цялата тази постановка трябваше да се организира по друг начин. На трафа има достатъчно място, а и е удобно, да се врътнат с тънка жица толкова намотки колкото е оригиналната вторична (това почти е направено). Може и половината, но след това изправителя трябва да е грец. След това с нормален кондезатор 1000мф се филтрира напрежението и се подава на входа за измерване. През стабилизатор за 12волта се захранва уреда. Минусите на двата изправителя се обединяват след диодите. В мощната част се монтира шунта. Успоредно на него се слага як кондензатор 3000 до 5000мф. Така в мощната верига си се запазва пулсиращото напрежение, а уреда мери аналогично филтрирано. Когато се натовари мощната част до толкова, че да кляка трафа, това ще оказва влияние и на другата намотка. Регулировката ще се отразява и на двете напрежения. За филтрациите на токоизмерващия кръг спокойно може да се ползва и много голям кондензатор. Шунта е достатъчно нискоомен за да го разрежда навреме и да не дава закъснение в показанията.
Същото съм направил. Разликата е, че към входа за измерване на напрежение отива филтрираното от мощния изправител. Допълнителната намотка е 10VAC, а силовата 2х5VAC. Така остава напрежение достатъчно да захрани уредчето (5 волта), когато фазовия регулатор е намалил работното напрежение до 0,5 волта.
gogo7777 - майстор
нед дек 29, 2024 6:01 pmkozl написа:
Гога,
Ти още в първия си пост си имал решението на твоите нужди :)
Не бях сигурен. Проблема го видях чак като включих захранването към ваната.

:drinkers:
kozl - майстор
нед дек 29, 2024 6:27 pmgogo7777 написа:
Допълнителната намотка е 10VAC, а силовата 2х5VAC. Така остава напрежение достатъчно да захрани уредчето (5 волта), когато фазовия регулатор е намалил работното напрежение до 0,5 волта.

Изображение

Така кондензатора след греца ще се зарежда до пиково напрежение от допълнителната намотка и напрежението в-у него ще спада в зависимост от капацитета му и тока на консумация на уредчето. И така по-голям капацитет - по малки колебания в захранващото напрежение на уредчето.
А щом уредчето работи в диапазона на регулиране, то уцелил си броя на намотките, за да има захранващо напрежение за уредчето в диапазона 5-30V.
MamaMy - майстор
Само дето kozl пак не е чел. На гогата му трябва изправено пулсиращо напрежение за галванолиза. Изгладено с този кондензатор не е добре. Като осмисли малко постановката ще осъзнае и моята идея. gogo7777, щом искаш регулировка от 0 волта, захрани си уреда с един адаптер от телефон. Мери напрежението в допълнителна намотка и не слушай хора без опит.
gogo7777 - майстор
Чак от нула не ми е нужно. Относно пулсациите, примирих се.....ще коригирам с електролита. Така или иначе ще правя още едно с всички екстри, него ще го изпипам обаче. :wink:
gogo7777 - майстор
Схванах идеята....хитро :2thumbs:
За целта двете намотки трябва да са самостоятелни, но еднакви по напрежения.

:partyman:
Последна промяна от gogo7777 на нед дек 29, 2024 9:50 pm, променено общо 1 път.
hidrazin - майстор
Разгеле! И разбира се някакъв малък товар на намотката която ще измерваш...
:partyman:
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15

Тема "Цифров волт/ампер метър" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: