• 1
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
Има много интересни линкове, нека ги споделим.
brum - майстор
ср апр 09, 2025 2:19 pmhidrazin написа:
И пак от няколко години по-скъпите пратки ги метнаха на "частника" а за пощите остана талаша.
:partyman:
Не по-скъпите, а тези с по-скъпо платен транспорт. Дето примерно идват за 2-3 седмици. От около година пазарувам само с aliexpress shipping и нещата идват по Спиди/ЕкспресУан. Дори най-евтините джунджурии дето са по 3-4 долара (без транспорта) пак идват там.
kr1100 - майстор
ср апр 09, 2025 2:00 pmESPACE написа:
...Че кога са спирали? Никакво прекъсване не е имало. Евтините дребни пратки винаги са се доставяли от тях.
Oт почти година - не помня точно не съм получвал пратки от пощите. И за посдледната пратка 3 обаждания, 2 СМС= а и бележка в кутията. :?
Иначе и тия от ЕкспресУан са Уникум номер 1. Не мога да им хвана смисъла - 1 път ми се обаждат и носи куриер на адрес, в повечето случаи отиват в клон 9009. Последния път на е-майл ми искаха да посоча клон за получаване , дадох 9009 и опа пратката в другия край ,където не съм очаквал в Изи пей да има и получаване на пратки - клон 9010. Звъня в Аксаковското село дето им е склада и се започна - никой нищо не знае и не е виновен :?
Последна промяна от kr1100 на чет апр 10, 2025 8:02 pm, променено общо 1 път.
brum - майстор
И на мен ми объркаха PUP-а веднъж. Писах мейли, звънях - глас в пустиня. Почнах да търся работещи на по-високи етажи и да им диря мейлите. Наспамих яко и пак нищо. При получаване на една друга пратка девойката дето ги дава им пусна някаква заявка в системата за пренасочване на пратката. И пак нищо! И накрая същата девойка издири контактите на другият PUP и директно се свърза с тях. Седмица по-късно пратката беше на правилното място.

А пратката за 10лв примерно. Горивото ми е повече да ида до ония клон. Да не говорим за времето...
hidrazin - майстор
ср фев 05, 2025 8:03 pmhidrazin написа:
Тръмп затвори кранчето на американците за евтините стоки от Китай

Интересно, хамериканчетата досега са се ползвали от "изключението de minimis".
Това изключение е позволявало от 1994-та до 2015-та вноса на малки пратки до 200$ без всякакви такси, данъци и мита.
От 2016-та прага вече става 800$
Пак промяна в ситуацията - САЩ увеличават ТРИ ПЪТИ митата на стоките с малка спойност
Разбира се става дума за малките пакетчета от Китай които както вече разбрахме в голямата си част за САЩ не са били облагани с НИЩО.
Малко история:
- От началото на февруари се премахва правилото изключението de minimis
Впоследствие обаче тя (промяната) е била временно спряна поради логистични проблеми, които усложняват проверката на милионите пратки с ниска стойност.
- На 2-ри април се отменя освобождаването от тарифи за стоки, изпратени през пощенската мрежа и оценени на или под 800 долара. Тези стоки щяха да бъдат обмитявани с 30 процента от стойността им или 25 долара за артикул.
- Днес НОВО ПЕТ. От 2-ти май митото се увеличава от 30 на 90% а стойността за артикул се повишава от 25 на 75 долара. ГолямотО Бяла Къща
(А каква е тая "стойност на артикул" въобще не знам. Някой ако знае, да пише. Имам само предположения и не ми се рови да чета.)
Демек там Тему, Шейн, Алиекспрес ... ще глътнат компресия.
Но най-голяма компресия естествено ще глътнат редовите потребители и магазините там изхранващи се от Китай.

Дали ще се случи? Поживём - увидим.
brum - майстор
Ще глътнат само американците. Ама много политическо става ако почна да обяснявам защо.

И от днес китайските стоки са със 125% такса за САЩ :) . Не за малките пакетчета, а за вноса на по-едро.

Китай щял да търси други пазари. Което значи наплив към Европа. Ама тия тука щели да се борят срещу това, та може и нас да ни удари скоро с нещо повече от сегашните 20% ДДС.

Стойност на артикул най-вероятно е това което е написано на декларацията на пратката като стойност. Всяка пратка си има една декларация на нея. Преди беше CN22. Сега сигурно е същото, ама не се вижда заради многото етикети отгоре.
hidrazin - майстор
ср апр 09, 2025 9:23 pmbrum написа:
Стойност на артикул най-вероятно е това което е написано на декларацията на пратката като стойност. Всяка пратка си има една декларация на нея. Преди беше CN22. Сега сигурно е същото, ама не се вижда заради многото етикети отгоре.
Е по-скоро не е това. Фиксирано е. С предните промени се определя на 25$ а сега става 75$ за артикул.
По-скоро си мисля нещо като минимална ставка/мито/такса за пакет, която не може да е по-малка.
Така ще се отърват да смятат и гледат всеки от милионите пакети.
ср апр 09, 2025 9:23 pmbrum написа:
Китай щял да търси други пазари. Което значи наплив към Европа. Ама тия тука щели да се борят срещу това, та може и нас да ни удари скоро с нещо повече от сегашните 20% ДДС.
То у нас и под покровителството на ЕС кога са спирали да ни удрят?
От когато в БГ хората са можели да купуват от Китай в имало налози. В началото освободени до ... смешните 30 кинта. И то ако не са обект на мита.
Сега ВСИЧКО от Китай дето влиза в БГ предварително се облага с ДДС. Дори и нещо за под 20 цента. Облага се и доставката ако има такава. Китай превежда тези пари в ЕС. Ама къде?
И КЪДЕ ОТИВАТ тези кинти за пратките пристигащи в БГ? Отиват ... някъде в ЕС.
Ся ако някой може да ми покаже/докаже че тези кинти от ДДС за пратките от Китай към БГ пристигат някъде в БГ ... :)
А дано, ама надали. Нооо... за такава информация бих почерпил. Лошото е че ЕС вероятно пак ни краде...
Докато в САЩ населението си е пазарувало ВИНАГИ като лудо без никакви такси, мита, налози "дребни пратки" - последните 10 години до 800$ на ден/пратка, нас винаги са ни "удряли" и то здраво.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Дребните дрязги за такси настрана, но китайците наистина проивеждат и търгуват всичко. С интерес следя световното развитие по въпроса (ЕU е смешен) Жълтия тука има тука нема, Р и дреме на шапката...

Изображение Human Wig for Handmade Male Chest - Soft Lace Hand Woven 1X1 Crochet - Synthetic Body Hair Adds Volume And Masculine Appearance 37,53лв. ONLY 14 LEFT
hidrazin - майстор
чет апр 10, 2025 7:08 amn_a написа:
Изображение Human Wig for Handmade Male Chest - Soft Lace Hand Woven 1X1 Crochet - Synthetic Body Hair Adds Volume And Masculine Appearance 37,53лв. ONLY 14 LEFT
Кака, това от супата ли го извади? :shock:
То т'ва докато се оскубе ... голям рев е било, а?
Но става да се налепи с КАПЧИЦА върху емблемата на някое Рено... :weedman:
P.S. Сссори за оффтопа.
И да не съм съвсем - това с митата е като слон в стъкларски магазин.
Нещата се променят не с дни а с часове,
Онова дето писах "одеве" май вече не е същото... :?
А за утре пък какво ще е - и оня Горе не знае.
hidrazin - майстор
Честит ви Евро...ейски съюз.

Европейската комисия предлага въвеждането на фиксирана такса от 2 евро за пратки с ниска стойност, влизащи в ЕС от страни извън блока.

Сложиха ДДС и на най-дребните пратки което отива някъде в ЕС, включително и от пратките за БГ.
Демек от това ДДС нищо не влиза в БГ.
Сега за покупка на висулка за 2€ ще платите още 2€ , които ще потънат някъде при алчните деребеи от ЕС.
България традиционно пак ще получат комбинация от ТРИ разбъркани ПРЪСТА с преобладаващ СРЕДЕН.
Честит ви син комунизАм ...
brum - майстор
И пак ще е по-евтино от тукашните.

А че нищо няма да влиза в България - може и да влезе. И сега митниците ни обработват входящи пратки от Али-то. Малко, защото масово ходят първо в Норвегия (или Холандия да беше...). Но все още има някакви дето влизат и директно в България.
  • 1
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29

Тема "Получаване пратки от АЛИЕКСПРЕС след 01.07.2021 от пощата и куриери." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: