Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
To&To - специалист
Здравейте, някой работил ли е с двойния нож за мулчиране като този на Oregon. Трябва да сръфам един парцел с капинаци. Бая са. И само като ги видя и се отказвам. Косата е китайска 52cc. Ячка е, но се чудя 3 или 4 мм нож да си взема. Тройния не го виждам в продажба в БГ, а и не знам дали няма да е много тежък.
dragozow - майстор
Не знам какъв е този нож, за трънаци си вземи нож на такива, с повече зъби е, тип циркулярен, реже всичко, хубавите са 30 - 40 лв, евтините 15 - 20 лв.
To&To - специалист
чет май 15, 2025 9:02 amdragozow написа:
Не знам какъв е този нож, за трънаци си вземи нож на такива, с повече зъби е, тип циркулярен, реже всичко, хубавите са 30 - 40 лв, евтините 15 - 20 лв.
Ето за тези става на въпрос:

Имам 2 диска 40Т, но мястото е насипвано за изравняване и има много камъни. Целта е да се поизчисти за да могат да влизат камионите и да продължат насипването.
ср май 14, 2025 6:19 pmTo&To написа:
Здравейте, някой работил ли е с двойния нож за мулчиране като този на Oregon. Трябва да сръфам един парцел с капинаци. Бая са. И само като ги видя и се отказвам. Косата е китайска 52cc. Ячка е, но се чудя 3 или 4 мм нож да си взема. Тройния не го виждам в продажба в БГ, а и не знам дали няма да е много тежък.
С двойните на Oregon, четох в западните форуми за убити редуктори на 3 отделни сериозни машини - Stihl FS 461 - казват, че ножовете не са добре балансирани, но човека ги ползва професионално за почистване на къпинови храсти и са видяли много работа. С ножовете на Stihl обаче никога не е имал проблеми: ShredCut 270-2.
Имат и по-голям, но за него си трябва реални киловати и усилена конструкция, което при китайските липсва.
Вземи си и един балансьор за ножове (10лв е) и можеш да си го точиш направо с флекс, ще ти изкара цял живот.
Изображение

Тук един италианец тества различните форми ножове за храсти и двойния се представя най-добре от всички, но е и най-опасен за машината, ако заореш в нещо твърдо.

П. П. Тези са най-щадящи и също вършат работа, но ги намирам предимно из италианските сайтове:

Изображение
емовлаха - специалист
Тройния не го виждам в продажба в БГ
Намира се 3т диск

https://instra-parts.com/product/4295/d ... 507-0.html

https://instra-parts.com/product/5504/d ... 508-0.html
To&To - специалист
чет май 15, 2025 1:27 pmемовлаха написа:
Тройния не го виждам в продажба в БГ
Намира се 3т диск

https://instra-parts.com/product/4295/d ... 507-0.html

https://instra-parts.com/product/5504/d ... 508-0.html
:idea: Поръчвам ги и 2Т и 3Т, ама се чудя 3 или 4 мм да взема. Или 3Т 3мм и 2Т 4мм :? Нямам много опит с моторните коси, още по малко, че с дискове съм косил няколко пъти и то малки площи по 100-200м2.
Didomir - помощник
пон май 12, 2025 9:45 amTo&To написа:
чет май 01, 2025 8:55 amdragozow написа:
ср апр 30, 2025 6:13 pmемовлаха написа:
Калоян може да сподели дали ще е подходящ модела
Ако въпроса е за 2621 е доста лека и приятна коса, има една много хитра система High Torque, която и дава усещане за по-мощна. Правили сме тестове в легена с аналогичните Щил и Хускварна, които като ги топнеш във водата издават много жални звуци.
А мнения за ECHO SRM-3021TES/U?! Тази съм си харесал. Малко по-мощна е от 2621 и е също много лека.
Имам Echo SRM-3020 , много добра машинка, добре работи (сравнявам с Daewoo 520 и Shtil-a на съседа ;) ). Около 12-15л бензин е минал през нея, след зазимяване не ми е правила проблеми. Втора ръка ми изпадна на добра цена, с една профилактика и тунинг (беше с D дръжка) стана почти като 3021 ;) .
Препоръчвам ти от магазин със сервиз да я вземеш - г-н Драгозов. Има и части на добри цени.

А, и трион Echo имам, 4010 и той безгрижен.
To&To - специалист
чет май 15, 2025 5:24 pmDidomir написа:
чет май 01, 2025 8:55 amdragozow написа:

Ако въпроса е за 2621 е доста лека и приятна коса, има една много хитра система High Torque, която и дава усещане за по-мощна. Правили сме тестове в легена с аналогичните Щил и Хускварна, които като ги топнеш във водата издават много жални звуци.
А мнения за ECHO SRM-3021TES/U?! Тази съм си харесал. Малко по-мощна е от 2621 и е също много лека.
Имам Echo SRM-3020 , много добра машинка, добре работи (сравнявам с Daewoo 520 и Shtil-a на съседа ;) ). Около 12-15л бензин е минал през нея, след зазимяване не ми е правила проблеми. Втора ръка ми изпадна на добра цена, с една профилактика и тунинг (беше с D дръжка) стана почти като 3021 ;) .
Препоръчвам ти от магазин със сервиз да я вземеш - г-н Драгозов. Има и части на добри цени.

А, и трион Echo имам, 4010 и той безгрижен.
За косата съм сигурен, че следващата ми ще е 3021. Чакам да се опре китайката, но за 3 години до сега не ми е дала никакви поводи. Е поддържам си я пък и имам терен 1,7 декара които все още са за грубо оправяне и там си я използвам. Общо поддържам около 5 декара с косене, но 3 от тях съм ги докарал до моторна и електрическа косачка. Миналата година си обнових моторната косачка. Всичко по реда си. Не ми се свидят пари за инструменти, но гледам да е разумно. :)
емовлаха - специалист
Поръчвам ги и 2Т и 3Т, ама се чудя 3 или 4 мм да взема. Или 3Т 3мм и 2Т 4мм :? Нямам много опит с моторните коси, още по малко, че с дискове съм косил няколко пъти и то малки площи по 100-200м2.

Чакам да се опре китайката, но за 3 години до сега не ми е дала никакви поводи. Е поддържам си я пък и имам терен 1,7 декара които все още са за грубо оправяне и там си я използвам.
Изпозвай циркулярен диск ако не е оплетена разтителност, както ти е препоръчал Драгозов
Китаеца е кекав на задвижване и предавка и може да ти даде някакви поводи
Ако все пак се решиш за мулчиращ диск 3мм е разумно. Използвай предпазни средства и работи със повишено внимание!
Аз също нямам опит, кося само на корда
To&To - специалист
чет май 15, 2025 9:53 pmемовлаха написа:
Поръчвам ги и 2Т и 3Т, ама се чудя 3 или 4 мм да взема. Или 3Т 3мм и 2Т 4мм :? Нямам много опит с моторните коси, още по малко, че с дискове съм косил няколко пъти и то малки площи по 100-200м2.

Чакам да се опре китайката, но за 3 години до сега не ми е дала никакви поводи. Е поддържам си я пък и имам терен 1,7 декара които все още са за грубо оправяне и там си я използвам.
Изпозвай циркулярен диск ако не е оплетена разтителност, както ти е препоръчал Драгозов
Китаеца е кекав на задвижване и предавка и може да ти даде някакви поводи
Ако все пак се решиш за мулчиращ диск 3мм е разумно. Използвай предпазни средства и работи със повишено внимание!
Аз също нямам опит, кося само на корда
Поръчах и двата на 3мм. Не обичам да кося с диск. Използвал съм 40Т само за дребни издънки. Имам няколко 3Т диска и дори не съм ги ползвал. Такива над 1,5 см си ги режа с ръчна ножица, а по дебелите 4-5 см с акумулаторната резачка. Ако не е чиста поляна тези дискове ми се струват много опасни. За машината не ми е жал, за това съм я купил. Предпазните средства са задължителни при мен, за каквато и работа да става на въпрос. Герой на труда отдавна не се правя :)

Тема "Моторна коса тример каква ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: