• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
MohicanSQL - специалист
съб авг 02, 2025 12:58 amprasse написа:
Казах му по-горе на Доктора, че темата му е тъпа и той се разсърди.
Тъпа е по самото и заглавие...
Няма какво повече да се каже...
То се виде, кой от началото само тъпотии говори. Тъй че сведи поглед и кротувай.
MohicanSQL - специалист
пет авг 01, 2025 11:05 pmiliya_i написа:
пет авг 01, 2025 10:38 pmMohicanSQL написа:
пет авг 01, 2025 9:42 pmiliya_i написа:

Нямаш, защото си се стиснал и вместо да дадеш лев и петдесет за кабел си използвал каквото си намерил в мазето, за без пари.

Та сега (след пуснатата трета тема) ще прежалиш ли тези лев и петдесет за трипроводен кабел или ще дадеш 35 лева за ДТЗ, което е по-съмнително като защита?
Вуйче, не ми вменявай състояния да обяснявам, че най голямата тъпня е да слагаш двупроводен кабел. Така я взех къщата. А двужилен мостов бях пуснал от контакта в банята до бойлера. Сега контакта и зануляването в него съм ги махнал. Всичко е в кутия, а от корпуса на бойлера пуснах кабел до нулата на бойлера. Като допълнение смених и АП от 24 на 16Амп. Защо ли, защото на 1Kw се падат по 4,4Амп. Бойлера е 2Кw = 8.8Амп
Обмислях да сложа АП 10Амп, защото е достатъчно и много по-чувствително при изключване. Зачепкахме темата с ДТЗ и това е. Нема такива филми да пестят пари от кабели.
Вуйчовото, ако вместо двупроводен кабел от кутията до бойлера беше пуснал трипроводен и беше сложил ДТЗ в кутията, сега всичко щеше да си е на място. Ама то само ГЛУПУСТИ (крушки, заземители, двупроводна ДТЗ) ти ражда главата и не слушаш какво ти се казва (пише).
Петима с претенции за компетенции като теб се изтъркаляха да дават акъл. Тук в групата башкъ. Коя свещена крава издои да смяташ, че твойто мнение е миродавно. Като си се наредил на опашката да даваш акъл - докажи го. Е ти го Бат Коце, схема сложи и обясни човека.
А тука с този кръстил себе си ПРАССЕ, се състезавате по отрицание, маани и кусури. [-X
Baлepu - специалист
Това, че на теб нещо ти се е сторило добро и правилно, не означава, че трябва да заплюеш другите дали мнение по питането ти.
Преди всичко е редно да пишеш как си решил проблема в крайна сметка. Ти като типичен ... нашенец не го правиш.
Баткоце дал схема ... И мен едни доктори ми обясняваха, че имам разни проблеми със сърцето доста време. Докато пред прага на св. Петър един не вдяна, че съм с БТЕ. Извинявам се за лиричното отклонение.
Все пак ДТЗ на бойлера ти може да спаси човешки живот, който ти колкото и велик доктор да си, няма да можеш да го направиш!
batkoce - специалист
съб авг 02, 2025 7:27 amBaлepu написа:
Това, че на теб нещо ти се е сторило добро и правилно, не означава, че трябва да заплюеш другите дали мнение по питането ти.
С това съм напълно съгласен! Ако мненията, които съм дал, изглеждат добри и правилни, това не гарантира нищо. Надявам се да съм казал правилните неща, но тук е форум и това са просто мнения. Електрическите съоръжения се изпълняват задължително по проект, изготвен от правоспособен проектант.
Неговите схеми и препоръки са задължителни, и той носи отговорност за тях...
kozl - майстор
пет авг 01, 2025 9:13 amBaлepu написа:
Ако ток посегне да удря човек ("стъпил бос на земята"), ДТЗ няма как да не изключи.
Ако имаш предвид прекъсната нула преди електронно ДТЗ, бирата е друга. Но при чисто механично предполагам нямаш съмнения,е ще изключи?
Не знам как работи електронното ДТЗ и да имам съмнения в това че по тази схема

Изображение

ДТЗ-то ще изключи при прекъснала нула :? Пътят на веригата с прекъсната нула:
Фаза - ДТЗ - нагревател - ДТЗ - Корпус на бойлера - утечка към земя.
През симетричните бобини на ДТЗ ще протече еднакъв ток и моите очаквания са ДТЗ да не изключи :|

Изображение
batkoce - специалист
Е, ако прекъсне проводник PEN, тогава сме от страната на губещите. Идеално щастие няма. Остава ни да си преработим цялата инсталация в трипроводна. То и тогава няма пълна гаранция. Все пак, ако проводник PEN реши да си остане изправен, степента на безопасност е по-висока. За електронна ДТЗ не съм споменавал нищо. Последното, което знам за електронните, е че са забранени у нас...
kozl - майстор
batkoce а по тази постановка

Изображение

Ще изключи ли ДТЗ при отпадане на нулата и утечка от нагревател към корпус :?
Крушката е от една друга тема на същия автор, а също става и ограничител на тока.
Все пак идеята на земното е да изключи ДТЗ-то, а не заземяване на инсталацията.
batkoce - специалист
Ако си представим, че "нулата от към "енергото" изчезне и в същото време се появи връзка към корпус, корпусът ще се окаже под напрежение спрямо земя. Ако се появи още една връзка между корпус и земя, ще протече ток само през фазовия контур и двете "аварийни" връзки към земя. Този ток ще изключи ДТЗ, ако е по-голям от тока на задействане. "Човечето" от картинката ще го тресне за кратко токът, а крушката може би ще примигне. Това обаче не е оправдание да премахнем връзката на корпуса с нулата (червената жица в моята картинка).
kozl - майстор
Чудя се коя картинка визираш :?
На тази с крушката няма човече и връзката към земя е само една.
Няма две аварийни връзки. Ако мислено си свързал корпуса на бойлера с нулата пред ДТЗ, при отпаднала нула преди връзката на корпус с нулевия проводник, то ДТЗ-то може и да не изключи :?
Дали ще изключи ще зависи от големината на тока на утечка и от това как ще се разпредели тока по двете паралелни вериги: корпус-ДТЗ-крушка и корпус-крушка :roll:
prasse - специалист
Прикачен файл:
IMG_20250802_135708744 (2) (1).jpg
Съжалявам за лошото качество на картинката, но я рисувам на салфетка на морето.
Категорично заявявам, че вграждането на ДТЗ в бойлера не е най-доброто решение от гледна точка на влагата в помещението и високата температура в мястото на вграждане.
Така че, ако бойлера е на сухо място, може да се приложи схемата.

Може също и вариант ДТЗ да се монтира близо до бойлера във влагозащтитено табълце с късо трипроводно парче кабел до бойлера:

Прикачен файл

IMG_20250802_153547550 (1).jpg
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "ДТЗ на двупроводна инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: