• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
prasse - специалист
нед сеп 28, 2025 11:04 pmradius написа:
Някоя конформна френелова леща няма ли да помогне, говоря за конкретен панел, на за една централа да правим инсинератори.
Даже хиперболоидът на инженер Гарин няма да помогне :-D :-D :-D
Baлepu - специалист
нед сеп 28, 2025 10:57 pmhidrazin написа:
:partyman:
Дали не си чел по диагонал поста ми?
нед сеп 28, 2025 7:50 pmBaлepu написа:
Не го засягам като идея за повишаване на ефективността от колектор.
...
Мисълта ми е за някаква аномалия в атмосферата, при която се отразява слънчева светлина , да е причината за явлението от темата ти?
В предния си пост бях споменал "миражите в пустините" като пример за отразяване на светлина ...
Baлepu - специалист
нед сеп 28, 2025 10:20 pmprasse написа:
... при наличието на несъгласуван приемник (товар) е напълно безпредметно в рамките на системата.
Съгласуването не е ли работа на контролерите? Съпротивлението на енергийната мрежа клони към нула, но мисля, че точно контролерът трябва "организира" максималното подаване на енергия към нея. Или греша? Нямам някакви сериозни компетенции в областта. Следя темата от любопитство.
Ал_ - специалист
Валери, за явления от сорта на миражите не е ли нужна силно нагрята повърхност? Което, предвид датата, ми се струва малко вероятно. Както и някаква друга аномалия. Нямам идея какво е било времето тогава в България, но един от термометрите при мен показва, че на тази дата в 10 сутринта температурата е била 17.2 градуса. Нямам идея при тази температура може ли да се говори за силно охладен панел, че ако не греша - това би следвало да има отношение, но…вие сте по напрежения, мощности и тем подобни. Облаци биха били по-добро обяснение, но пък Хидрата казва ясно време. А ясно време значи ли чист въздух/чисти панели?
Сори за включването. Ще ви следя обаче, че ми стана интересно
Baлepu - специалист
Пречупване, отражение на светлината се получава, когато тя преминава през различни по плътност вещества. На мен ми звучи логично аномалията да е свързана с попадане на допълнително количество отразена светлина. Не твърдя! По-скоро питам: ако хипотетично това се случи, ще бъде ли предпоставка за повишаване производителността на панел?
DMN - майстор
Темата е за аномалии и някои от нас се включиха с предположения, защото ни е интересно.
Моето предположение беше в посока изменение/нарастване на товара в този момент към съответната централа по някаква причина, явно нетипична за всеки ден. И въпросът ми беше дали това може да случи.

Централата е 200 kWp. Пикът е 172 kW, но не е максимумът. На мен няма как да ми е ясно, дали в 10ч. сутринта централата чисто технически може да произведе/пренесе тази мощност. Вижда се, че централата в този ден не превишава 160 kW. А и този стръмен преден фронт на първата графика, какво може да означава - тогава се включва товарът или централата е в сянка от препятствие(планина) и след изгрева на слънцето в този момент сянката бързо изчезва от панелите, или облачност? Има много фактори според мен, които не са известни.

Например имаме две централи по 200 kW общо 400 kW, и към тях има включен постоянен товар 300 kW - товарът се разпределя по 150 kW на всяка. Ако по някаква причина(авария, профилактика и т.н.) едната от двете централи заработи със 100 kW, но товарът остава същият(300 kW), то няма ли другата да заработи на мощност 200 kW, или не е такъв принципът на съгласуване на централите, каквито и да са, но в случая да речем точно за фотоволтаичните?
Приемаме, че централите могат да отдадат 200 kW, щото някои сега веднага ще се хванат за това и ще има пак - "плочкаджии", аз дори и такъв не съм.

В Испания нещо се беше сринала енергийната мрежа по едно време...
prasse - специалист
пон сеп 29, 2025 2:13 pmDMN написа:
Моето предположение беше в посока изменение/нарастване на товара в този момент към съответната централа по някаква причина, явно нетипична за всеки ден. И въпросът ми беше дали това може да случи.
Предлагам, на първо време да обсъдим ВАХ на един произволен соларен панел.
Първата картинка, която ми излезе в търсачката (ако е вярна, де - (Авторът да каже)):

Прикачен файл

i.jpeg
i.jpeg (24.6 KиБ) Видяна 246 пъти
DMN - майстор
prasse написа:
Предлагам, на първо време да обсъдим ВАХ на един произволен соларен панел.
Какво трябва да обсъдим по ВАХ на панела?
Според мен е правдоподобна графиката.
prasse - специалист
Опитвам се да ти покажа, че нарастването на тока през товара над Ip не води до нарастване на мощността, ами тъкмо обратното, т.е. повишената консумация не е причината за явлението. Също и понижената...
Системата за кратко се е оказала в режим на съгласувано предаване, което на практика, очевидно е рядко постигано явление.
DMN - майстор
prasse написа:
Опитвам се да ти покажа, че нарастването на тока през товара над Ip не води до нарастване на мощността,
Аз пък се опитвам да кажа или по-скоро точно това ми е въпросът - че централата задължително ли да работи в МРР-точката? Ако всички фотоволтаични централи работят на пълна мощност т.е. в МРР-точката(извинявам се, ако не се изразявам правилно), а в същото време няма толкова консумация, какво става? То няма и как да работи централата в МРР-точката, ако консумацията/товарът е по-малък.
Така не може ли да работи например(синята линия)?

Прикачен файл:
i-1.jpg
i-1.jpg (106.34 KиБ) Видяна 195 пъти
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Соларни аномалии" | Включи се в дискусията:

Сподели форума: