Ел. инструментите. Консумативи.
емовлаха - специалист
съб ное 22, 2025 4:40 pmGhostwheel написа:
Настройката на карбуратора е тънка, има пропуски в искрата като започва да надвишава максималните си обороти.
Това е направено заради разни ентусиасти, дето често си въртят канелите на буретата и след това се пипа отвертката и са диригенти
Трябва да натоварваш моторчето в метровките, реже се на пълна газ и към зъбната опора
Разхода на гориво е различен от към плътност на дърветата/сортове/влага/ но не е нещо критично
Основното е веригата да е правилно наострена това е ключът към задоволителни резултатите и дълголетието на резачката, чист въздушен филтър и пропусклив бензинов
За горивната смес и марките масла спорове се водят навсякъде, гледам да не е под 20 мл
Останалото е хамалщина и стърготини
Ако желаеш сподели кога е произведен твоя моторен трион трябва да е посочено на лепенката на предпазителя
Иначе първия моторен трион бях хлапе като си го купих :)
Предполагам е 02.25:
Прикачен файл:
025-11-29.jpeg
Иначе днес падна стабилно рязане - почти 6 кубика яки дъбови дърва, 5 градуса беше сутринта, ръмеше леко до обед нонстоп. Имаше и по 15-16 см, но повечето бяха от 20 та до 45см. в диаметър. Нарязах си ги сам без помощник - тегава работа, явно остарявам, но това е положението. Хубавото е че ги режа метровиците само веднъж - камината ми е 75см. широка:) По доста от тях имаше и кал - RS веригата приключи на третия кубик, като бях рязал и на тъщата 3кубика букови, но чисти без кал преди това с нея. Сложих след нея оригиналната верига, с която идва резачката - с объл зъб - тя се справи отлично с останалите дръвца. Бях си купил и една олекотена шина 35см, 3/8 на 1.6мм и верига за нея, да видя как ще е спрямо .325 но не я пробвах. .325 стъпка на 1.6мм ме устройва напълно като рязане и комфорт за момента. Може би ще си взема една 45см шина пак на .325 стъпка и 1.6мм. за да се навеждам по-малко:) Очаквам още 4 кубика в близките дни, за да станат 10 и да ми е спокойно, че съм подсигурен за догодина - аз дървата, които ще горя догодина си ги поръчвам тази година. Явно ще трябва да се уча как да си точа веригите сам.
Прикачен файл:
2025-11-29.jpeg
Мотора май се разработи вече - бях си приготвил 3л смес ,като се чудих дали ще ми стигне, а изгорих малко под 1.5литра - имам малко останало гориво в резервоара. Мощността беше повече от достатъчно, радвам се че направих правилен избор и не си взех МС362, защото се колебаех коя точно от двете да е. 362 ми седеше добре в ръцете, но тази 261 направо ми залепна - като детска играчка е :) Направи ми неприятно впечатление, че от преди около три седмици си бях оставил гориво в едно шише да видя какво ще стане - беше със масло пълна синтетика на хуск - миришеше вече на ацетон. Сега забърках гориво със стабилизатор на бензина на бардал - дават му съхранение до две години на добър бензин, и година за бензин със по-лошо качество. Ако отново със синтетичното масло на хуск даде фира след три-четири седмици, ще мина директно на масло адинол синтетично, нищо че годават за моторетки, а не за резачки. Едно приятелче със наточен кросак го ползва това масло, и казва че не точи гориво от резервоара зимата - горивото си било както трябва напролет.Синтетиката на хуск я дават, че е биоразградима и затова мисля че дава фира горивото толкова бързо. Ще докладвам по-късно има ли файда от този стабилизатор или няма.
пишман_майстор - майстор
Случайно като си търсех техники за разбичване . https://xxlromania.ro/
hidrazin - майстор
Все пак настроението е Коледно и затова малко оффффтоппп...

Колко моторни триона и брадви са необходими за да се нареже вече съборено и окастрено дърво?
(ЖОКЕРИ - трупът на дървото е около 50-тина санта, резачки повече от ЧЕТИРИ и поне една брадва... :-D )

ЦЪЪЪК

Е те това е в къщи да имаш "таратор" от "резачки"...
:partyman:
пишман_майстор - майстор
Честита Коледа другари!
Някой да е пазарувал от този сайт? https://www.sawsalvage.co/
MamaMy - майстор
Прилича съвсем на истински. Цените ми се струват малко нагоре, но пък има много хубави неща.
пишман_майстор - майстор
:? ще го поразуча . Мътна ми е с митата как ще се оправям. Трябва поразпитам.
Днес бичим малко айляк .
Пристигна ми от амазон една точиларка.
Преди бях взел една китайка download/file.php?id=156081 , бива си , сравнено с хептен любителските.
Но когато барнеш нещо по-така, поработиш малко , усещаш някои разлики.
Говоря въобще.
Сега конкретно дали ще има с точно двете машини-не знам, но намирам кусурчета на синята.
Добре, че навремето се ожених млад-млад :)
Прикачен файл:
точиларка орегон.jpg
точиларка орегон.jpg (112.84 KиБ) Видяна 166 пъти
Проблема е, че аз ги бях видял , преди да взема синия китаец, ма пусти пари...
Но не бях ровил много из нета , в сайтове.
Знаех , че не са съвсем тънкан.
Докато една вечер какво погледнах в немския амазон ( два-три дни преди Коледа) , на "оферта" за 330лв ....
Заплюх си една бройка.
От али-то бях поръчал и един оборотомер, че стария стана зян...
И ми се вързаха ръчичките...
И той пристигна днес.
Нямам мнение за него, но предния ми беше по-дървен на вид, тоя ще го видиме как ще е.
Някой , ако го има същия, да каже дали съм се прецакал.
Прикачен файл:
тахометър.jpg
За Орегон-ката честито - със здраве да си я ползваш. Аз си взех китаец (води се чешка ужким) - след известен брой ревюта и отзиви на обикновенни ползватели, много съм доволен за момента от нея. Има си някои особености, но при положение че не бях пипал такава машина до момента, смея да кажа, че за парите си е супер - под 200лв. Още при първото заточване на стоковата ми верига почна да реже като нова. Втората - фул чизъл я наточих направо перфектно. Вече понатрупах стаж - заточих 5-6 вериги на комшии, и колеги и всички са доволни. Има я в България на доста прилична според мен цена. Подобрих я още в началото - смених шайбите между двете пластини, с по-подходящи за моя размер вериги, регулирах хлабината между челюстите - вече няма мърдане на зъба нагоре - надолу при затягането на веригата, разглобих я, почистих и гресирах наново където трябва. Мислех да си взема текомек от щатите, че имам приятел там, и можеше да ми я донесе, но ми се досвидяха 400лв за точилка. Ето я:
Прикачен файл:
61wgsVJBY+L._AC_SL1425_.jpg
61wgsVJBY+L._AC_SL1425_.jpg (101.35 KиБ) Видяна 103 пъти
Иначе аз също си купих такъв оборотомер като твоя и съм доволен - показва прилично точно - дава ми 150-200 оборота разлика при около 12500 оборота спрямо друг оборотомер от телеметрия, но това може да е от разликата в пресмятането, за мен е супер като цена качество. То аз със моите 20 кубика нарязани за тази година не съм капацитет в тази област, но пък догодина може да понарежа някой и друг кубик на приятели.
пишман_майстор - майстор
Като гледам тоя хехт и не намирам конструктивна разлика с Гуде-то . При мен на синята има проблем с притискащите шайби, бие леко диска ( китайска му работа) и създава лек дразнещ резонанс и вибрация. Ще го оправя. То май това бе основната ми забележка към нея. И наклона в основата е недоизпипан, не върви така гладко както ми се иска , но се свиква с настройката. Не е чудо голямо, там внимавам. Но иска ( или по-точно искаше ) малко тренинг в началото с едни вериги, които бяха към "края" си . Оправям се , само ще сменя притиск.шайби на дисковете .
На Текомек имаше в Мина оод предложение на основния им модел Джоли Ево ( ако не бъркам, мисля е на Текомек и този модел) , бе за 340лв. Погледни преди да поръчваш нещо ( ако въобще де) .
На какъв ъгъл/наклон на главата заточваш фулл-чизел веригите? Ако има значение: за полусуха широколистна дървесина и за резачки хуск 372/390 и съответно в него клас и щил? Гони се макс скорост на рязане.
Пробвах от 45 до 50градуса за наклона- веригата става звяр, но минимум машина е хуск372 и нагоре кубик мотор, по-слабите се товарят мъжки. Затова винаги питам за каква машина е , че да няма издънки . Износва се бързо обаче...
За суха широколистна дървесина не е за предпочитане малкия наклон, там около и над 55 градуса .
Знам, че не е много правилно с малкия наклон , но нали в края на краищата точно за такива експериметни си я бях купил точиларката.
Искам да поразпитам , ако има някой колега за тия вериги за разбичване . Това за 10-те градуса-ок, за по-добра трайност: полу-длето. Но наклона на главата колко? За иглолистна, за широколистна дървесина?

Тема "Тема за резачките и моторните триони" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: