Най - вълнуващия въпрос зимно време.
r3spawn - напреднал
чет фев 12, 2026 9:05 pmgogo7777 написа:
С две помпи е така. Писах ти, че те вече стават консуматив, особено тази на горещата вода. Карай така докато някоя помпа не сдаде багажа. Ще изкарат дълго време, не бой се.....
Колкото и да бъзикаш по настройките, няма да решиш нищо. :wink:

:drinkers:
Да, видях че беше писал, но тогава не те разбрах правилно – помислих, че говориш за втората помпа само като допълнителна консумация на ток. Сега вече ми стана ясно какво си имал предвид под „консуматив“.

Четох доста назад из темата и видях, че и други са правили същата схема с две помпи при подобни проблеми. Затова реших да послушам и съвета на Лазар – нещата с циркулацията действително се оправиха и навсякъде е топло, но това трептене се появи като страничен ефект от втората помпа.

Чудя се, ако изравня температурите на пускане на помпите или поне намаля разликата между тях (да ги направя котелна 60,а радиаторна 62-63), дали няма да се избегне този конфликт в трипътния вентил? Идеята ми е да почнат да бутат заедно.
fbr - майстор
Нормално е, тъй като топлочувствителния елемент е подложен пряко на действието на минаващата през вентила вода. Така като отвори, върху него нахлува студена вода от радиаторния кръг, и той веднага затваря, но тогава пък остава върху него да действа само горещата вода от малкия кръг и пак отваря. И така той осцилира в отворено и затворено положение. Ако разгледаш някои анимации из нета за обяснение на работата на трипътния вентил, ще видиш, че на някои места се показва, като редуване на цикли студена и гореща вода. Ако искаш да избегнеш това, трябва да смениш модела на термостатичния вентил, да бъде трипътен разпределителен, с изнесен сензор. При тях, под сензора има масивна алуминиева подложка, която по-бавно се стопля и изстива и така изглажда тези флуктуации. За помпите не се притенявай, те могат да работят нормални и на по-високи температури.
r3spawn - напреднал
Благодаря за включването, fbr! Голяма драма имаше при закупуването на точно този трипътен. Първо го търсих в БГ онлайн, но го нямаха на 60 градуса и трябваше да чакам 1 месец за доставка. След това реших да го поръчам от един чешки сайт – оттам пък не дойде, та чаках още 2 седмици да ми върнат парите. Накрая един приятел си идваше от чужбина, та ми го взе и го донесе макар и с 100лв по-евтин от другите две оферти.Сложих и втора помпа,за да реша проблема с циркулацията и ето го на - едно оправих друго излезе :/

Та след цялото това приключение, хич не ми се иска да го свалям и да търся нов модел. Щом казваш, че това трептене е нормално поведение, искам да питам – мога ли да повредя нещо, ако карам така? Притеснявам се за самия вентил или за радиаторната помпа, да не си заминат по-бързо от тези вибрации.

И още нещо – ако изравня температурите им и ги направя да тръгват почти заедно, дали това ще даде ефект и ще омекоти работата на вентила :?
fbr - майстор
Няма да се повреди нито помпата, нито вентила от този режим на работа. А това, че не тръгват заедно в никакъв случай не влияе на това поведение на вентила. Пак казвам, това е нормално поведение на вентила. А ако с промяна на скоростите на помпите може да влияеш на това състояние, направи го, няма да е кой знае колко разхода на ток.
r3spawn - напреднал
Това наистина ме успокои – щом няма риск да прецакам вентила или помпата с тези вибрации, най-голямото ми притеснение отпада.

Интересното при мен е поведението на самия вентил. Независимо дали оставя помпите на 1-ва или 2-ра скорост (или комбинация 1-ва котелна / 2-ра радиаторна), при студен старт и работа на котела около час и половина, започва да се чува това трептене.Забелязах следното: ако в момента на вибрацията променя скоростта на която и да е от двете помпи (няма значение коя и накъде), трептенето спира моментално. Ако обаче веднага или малко след това върна старата скорост – пак почва. В началото буквално чаках до котела :-D почне ли да вибрира, сменям скоростта, изчаквам 20-30 минути и връщам първоначалната скорост. След това вече не трепти.

Системата работи най-добре със скорост 1 и на двете помпи. При по-голяма скорост се чува водата в термоглавите как минава, когато почнат да затварят и стаята е стигнала зададената температура – не че е някаква голяма драма, но се чува. Тъй като това трептене се усеща при всякакви скорости, се опитвам да намеря начин да го избегна с настройки, за да не се налага да го „лекувам“ ръчно с превключване на помпите всеки път,но щом не вреди нито на помпата,нито на вентила ще оставя нещата така..

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: