• 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 66
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Martin.P - специалист
Мерси много! :) Направо ме засърбяха ръцете да го пробвам по скоро ... ама уви ще трябва да чакам до пролетта.
KingoftheROAD - специалист
sasho 28 написа:
...Общия брой на кофите трябва да е 10 броя или сто литра...
10 кофи общо + 25 кг цимент + 10 л вода не е идва ли повече от обема на казана?
10х10=100л + 10л. вода + цимента и той 10 литра да речем и трябва да си много близо до ръба, всъщтност ако си под наклон би трябвало да прелива ...

Аз иначе бъркам така: Ползвам стара кофа от латекс - 25 кг, мисля че е 15 литрова, (може и 20 да е, ше зема да я измера)

та една торба цимент (50кг) се събира в три такива кофи равни до ръба.

1. Слагам вода - 5-6 литра
2. Слагам цимента - 1 кофа
3. Добавям пястък 3 кофи.

Това всичкото го обърква за 2 мин. Излиза около количка и половина бетон. Така си направих подова замазка.

Иначе съм пробвал с половин торба цимент (25кг) и 6-7 кофи пясък + кофа вода, но трябва доста повече време да го обърка добре...

Според мен дават пълния обем на казана, който така или иначе не може да се оползотвори целия. Според мен може да се ползва ефективно малко повече от половината, щото така или иначе бъркалката не може да бърка във вертикално положение, а винаги става под някакъв наклон. И колкото е по-пълна толкова повертикална е и по-бавно го бърка.
sasho 28 - специалист
KingoftheROAD написа:
sasho 28 написа:
...Общия брой на кофите трябва да е 10 броя или сто литра...
10 кофи общо + 25 кг цимент + 10 л вода не е идва ли повече от обема на казана?
10х10=100л + 10л. вода + цимента и той 10 литра да речем и трябва да си много близо до ръба, всъщтност ако си под наклон би трябвало да прелива ...

.
Ако бетонобъркачката е 130 литра,казана всъщност е някъде към 150-160.Указанието е към 20% по-малко от капацитета,щото трябва да остане и място за размесване на сместта.Моята съм я пълнил дори и с 12-13 кофи чакъл,докато почне да прелива,но мотора е позагрявал.Един път дори изключи защитата му.Като я мия,ще проверя другия път точно колко събира :?
единак - специалист
Пичове, за колко време става упражнението по забъркване на едно бъркало с тия машини?
Щото смятам, че за да избачкаш 1м3 ти трябват 7-8 казана.
Не е ли прекалено голяма хамалогията?
Да вложиш пари в купуване, после моткане.. Освен ако не си на недостъпно място/ма тогава пък няма да има и ток/ не е ли по-добре да си поръчаш готов бетон?
Може ли да се направи сметка колко излза м3 с бъркачката, за първите 100м3, да речем.
По принцип бъркаш колкото и сложиш, ако я заредиш с по-малко матрял, го бърка по-бързо. Количка и половина бетон го бърка за 2 мин. За повече обем поне 5-6 мин. може и повече. Още не съм правил всички експетименти с моята. Някъде в нета гледах указания как се работи с такава машинка...

Въпроса за малката бетонарка според мен е в това, че малки работи за 1-2 кубика не си заслужава да го поръчваш на бетоновоз. Доколкото знам начисляват се пари и за транспорт. И освен това доста улеснява работата, спрямо бъркане на ръка с лопатата. Иначе за по-големи обеми от 2-3 кубика да речем хамалогията пак става много и тогава има смисъл на бетоновоз, ако трябва да се спести веме...
единак - специалист
Абе не знам. Никога не съм ползвал такова нещо, все на ръка съм забърквал каквото е имало. И затова си мисля - транспорта го плащаш за да си докараш материалите, нали багажник натъпкан с цимент си е транспорт? Да не говорим за чакъла и пясъка. Тоест ако си на неголямо разстояние от бетонов възел от това не само не може да избиеш ами дори може и да загубиш...
Другото, което си мисля е, че нормално едва ли ще седнеш да строиш къща с такова нещо, а по-скоро ще го използваш за дребни неща. Сиреч, количеството бетон е много малко. Като се разхвърли върху стойността на машинката...
За да работиш постоянно с нея ти трябва съответното място, където да си съхраняваш чакъла, пясъка и т.н. Демек, двора ти се е превърнал в строителна площадка.
Пренасянето на мматериалите си е пак хамалогия. Пестиш труда на самото разбъркване, ама дали си струва...
Лично аз смятам, че е по-добре да ти дойде веднъж бетоновоза, да ти тръсне всичко наведнъж и за 2-3 часа си готов. Да дадеш 20-30-50лв отгоре, за мен, в този случай е безценно.

Сякаш използването на такава бъркачка е оправдано в отдалечени места, за които просто нямаш друг избор, освен бъркане на ръка.

Дано да не се откланям от темата, ако е така моля някой да ме разчисти.
Martin.P - специалист
единак написа:
нормално едва ли ще седнеш да строиш къща с такова нещо, а по-скоро ще го използваш за дребни неща.
На мен точно затова ми трябва. Сметнах, че за 10-12 линейни метра пояс на оградата ще ми трябва около кубик и половина и с тая бъркачка ще стане идеално. При това смятам да го правя сам ... ей тъй за идеята. :) Лятото като бъркахме за плевника ми караха готова смесена фракция - пясък и баластра за символична сума за транспорт, така , че мисля, че си струва. После бъркачката мисля да я ползвам за разбъркване на пръст. За пълнене на саксии(нали се занимаваме с декоративни храсти)... не знам дали ще стане ама ми се ще и това да пробвам. :-D

хайде стига и от мен, че наистина май отплеснахме темата на Сашо.
sasho 28 - специалист
единак написа:
Абе не знам. Никога не съм ползвал такова нещо, все на ръка съм забърквал каквото е имало. И затова си мисля - транспорта го плащаш за да си докараш материалите, нали багажник натъпкан с цимент си е транспорт? Да не говорим за чакъла и пясъка. Тоест ако си на неголямо разстояние от бетонов възел от това не само не може да избиеш ами дори може и да загубиш...
Другото, което си мисля е, че нормално едва ли ще седнеш да строиш къща с такова нещо, а по-скоро ще го използваш за дребни неща. Сиреч, количеството бетон е много малко. Като се разхвърли върху стойността на машинката...
За да работиш постоянно с нея ти трябва съответното място, където да си съхраняваш чакъла, пясъка и т.н. Демек, двора ти се е превърнал в строителна площадка.
Пренасянето на мматериалите си е пак хамалогия. Пестиш труда на самото разбъркване, ама дали си струва...
Лично аз смятам, че е по-добре да ти дойде веднъж бетоновоза, да ти тръсне всичко наведнъж и за 2-3 часа си готов. Да дадеш 20-30-50лв отгоре, за мен, в този случай е безценно.

Сякаш използването на такава бъркачка е оправдано в отдалечени места, за които просто нямаш друг избор, освен бъркане на ръка.

Дано да не се откланям от темата, ако е така моля някой да ме разчисти.
Един камаз баластра е 10 кубика и струва 200 лв с докарването.Цимента за тях е 100 чувалчета,които се транспортират с камионче до 3.5т. дори,това на мен ми излезе 20лв,или 500лв. общо.Та 1 кубик бетон ти излиза 70 лв докаран,в бетоновия център същия тип е 130лв,и то без докарването.А примерно ако ти трябва 1 кубик,да речем за някоя пътека и го поръчаш,плащаш целия курс на бетоновоза,като да е пълен.А докарването е към 6 лв на км-минимум,като се лови в двете посоки.И ако бетоновия център ти е на 20 км-като на мене,прави 240 лв. само транспорт.Дори да поръчвам пълни бетоновози,кубика излиза 160 лв.Мерси.Но мен не ме мързи :lol: Колкото до бетонарката-първите 5 кубика я изплащат.Между другото,днес бетонирах пода на мазето.1,5 кубика,за 3 часа-сам.
Да, точно така. И на мен подобни мисли ми минаваха през главата, като си купувах моята. Само, че не можах да ги подчертая с точни цифри. То е ясно че плоча 15-20 кубика няма да наливам, но за малките работи до 2-3 кубика е незаменима. И в крайна сметка се изплаща, и си остава за теб...
BoBo72 - специалист
Сашо , съседа през една къща от моята изля около 130м. основи за ограда , сколоните между тухлите , с бетонарка. 4 човека за 30 дни.
ВАЖНО Е ЖЕЛАНИЕТО всичко друго са бели кахъри. :?
  • 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 66

Тема "Ремонт на къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: