Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo
- майстор
95 мнения в "Термопомпена система - за професионалисти!!!"
filmatoplo
- майстор
pavelari
- майстор
Благодаря на всички, които проявяват интерес... Сагата продължава...
До тук - от рязането на работата след 16:30 часа до 3:00 през нощта намалихме разходите за ток от 1800лв на 1100лв /месец февруари, отопление в работните дни - от 8 до 17:30 часа/. Термопомпите произвеждат топлина само в интервала от 3 през нощта до 16 следобяд и сутринта идваме на 20 градуса стайна температура.
Защитите, които поставих на тръбите /да не пада температурата на топлоносителя под 12 градуса/ и тази на абонатната да не пада под 7 градуса там се задействат и за сега работят с минимални разходи
Колеги, давайте насоки какво да променя в защитата през нощта и почивните дни /колко минимално трябва да бачкат тия компресори/ и действително дайте експертно мнение може ли всеки ден компресора да работи 11 часа без почивка? Кое точно прецаква компресорите - ако е тока да слагам софтстартери или поне да ги чакам да се поохладят преди повторен пуск...
За сега май буферния съд ще почака
Глася термостат, който при 8 градуса навън да изключва едната термопомпа. Ефекта вече е изпитан ръчно чрез спиране на едната термопомпа около 11:30 часа при тази температура. Другата успя да ни стопли до спирането и в 16:30 часа /до 17.30 черпим от затоплената вода в щранговете, които са много дълги и събират доста литри вода/
До тук - от рязането на работата след 16:30 часа до 3:00 през нощта намалихме разходите за ток от 1800лв на 1100лв /месец февруари, отопление в работните дни - от 8 до 17:30 часа/. Термопомпите произвеждат топлина само в интервала от 3 през нощта до 16 следобяд и сутринта идваме на 20 градуса стайна температура.
Защитите, които поставих на тръбите /да не пада температурата на топлоносителя под 12 градуса/ и тази на абонатната да не пада под 7 градуса там се задействат и за сега работят с минимални разходи
2v6 написа:Автоматичното регулиране на температурата на водата с тези термопомпи няма смисъл - честото включване и изключване повишава консумацията на ток и амортизацията на компресорите.Този момент нещо не мога да го проумея??!! Трябва ли да работят постоянно компресорите. Според мен ако компресорите работят постоянно - те не са достатъчни като мощност. Ако се изключват значи, че са загрели водата и смогват. Ми когато имаме преходно време /5-12 градуса навън/ компресорите се пускат и спират заради бързото загряване?!?! Е как така единия път те се повреждат от спирането а другия път не - е това немога да разбера - при положение, че аз лично не откривам никаква разлика в режима. Отделно - защитите от ниска температура също включват термопомпите кратковременно /30 мин. ... 1 час максимум за поддръжка на ниски градуси/ - едвали всички термопомпи работят денонощно - аз се убедих в безсмисленото работене - денонощно!!
Колеги, давайте насоки какво да променя в защитата през нощта и почивните дни /колко минимално трябва да бачкат тия компресори/ и действително дайте експертно мнение може ли всеки ден компресора да работи 11 часа без почивка? Кое точно прецаква компресорите - ако е тока да слагам софтстартери или поне да ги чакам да се поохладят преди повторен пуск...
За сега май буферния съд ще почака
Глася термостат, който при 8 градуса навън да изключва едната термопомпа. Ефекта вече е изпитан ръчно чрез спиране на едната термопомпа около 11:30 часа при тази температура. Другата успя да ни стопли до спирането и в 16:30 часа /до 17.30 черпим от затоплената вода в щранговете, които са много дълги и събират доста литри вода/
filmatoplo
- майстор
Тани
- модератор
pavelari написа:Сега ще кажа аз какво си мисля че искат да ти кажат колегите!2v6 написа:Автоматичното регулиране на температурата на водата с тези термопомпи няма смисъл - честото включване и изключване повишава консумацията на ток и амортизацията на компресорите.Този момент нещо не мога да го проумея??!! Трябва ли да работят постоянно компресорите. Според мен ако компресорите работят постоянно - те не са достатъчни като мощност. Ако се изключват значи, че са загрели водата и смогват. Ми когато имаме преходно време /5-12 градуса навън/ компресорите се пускат и спират заради бързото загряване?!?! Е как така единия път те се повреждат от спирането а другия път не - е това немога да разбера - при положение, че аз лично не откривам никаква разлика в режима.
pavelari написа: Термопомпите се включват при температури 40 градуса и се изключват при достигане на 46. Заедно двете помпи достигат от 40 до 46 за около 10 минути работа при външна температура -5 градуса и за 8 минути при около 2 градуса.
По време на загряването, разликата на изходяща и връщаща се вода при термопомпата е 3 до 5 градуса а при изстиване от 5 до 1 градус и това при всяка една от тях.
По твоите думи дори и в студени дни компресорите включват максимум за 8- 10 минути и спират. Идеята е интервалите между включванията и изключванията да се увеличат , а броя на включване за денонощие да речем да намалее до минимум . Живота на един компресор се скъсява много повече от броя на включванията , отколкото от броя на работните часове . За да се избегнат честите включвания , трябва топлината произведена от ТП да се акумулира някъде и да се използва след като ТП е спряла да работи. В случая топлинния акумулатор ще се яви буферния съд. Така за едно денонощие термопомпата ще работи пак толкова часове( всъщност дори по-малко) и ще произведе същото количество топлинна енергия, но ще включи много малко на брой пъти и по тази начин ще се намали употребената електрическа енергия , което автоматично покачва КПД-то на системата. Също така се увеличава надеждността и се удължава експлоатационния срок на машините! Надявам се да съм успял да обясня какво съм искал да кажа , защото стана малко объркано!
ПП Сега се сетих, че се чудеше как да настроиш помпите да работят. Защо не пробваш да настроиш едната да изключва на 39 , ако на другата хистерезиса и е 40-46 . Така в началото ще тръгват двете , но след като веднъж са загрели системата , само тази която изключва на 46 ще остане да работи. Така ще работи повече време без да изключва , което ще я вкарва в режим. Разбира се трябва да ги въртиш двете през определен период , за да не се износва само едната.
pavelari
- майстор
Тани, твоя пост обобщава така да се каже верните насоки - както и донякъде потвърждава мнението на доставчика, че трябва да бачкат тия термопомпи и то яко. Аз в общи линии достигам до разходите за ток, които трябва да са около 700 лв./месец при умерена зима. Факт е, че с 2000 лв. топлим тези обеми на ток /опита от миналата зима/. Това означава, че има нещо като коефециент на преобразуване - около три пъти.
От тук нататък ме интересува надеждноста на системата.
През нощта и по4ивните дни - при студ - едната термопомпа се пуска за по около 30 мин. - до 1 час /при як студ/ за да предпази от замръзване - това добре ли е?
И ако може някой да каже кое точно прецаква компресора при често влючване и какво значи ЧЕСТО - има ли го това /трябва ли/ като параметър в листа с данни на производителя. В крайна сметка аз съм инженер по електрически машини и апарати и знам някои неща по този въпрос - нещо, хидро и топлотехниците /особено от монтажната група/ ми вадят само таблици и крайно принципни отговори /така трябва-така не трябва/ - аз питам защо? Мисля, че е редно самата ТП да има предвидени някои мерки срещу честите включвания или поне прегряване, които при мен са спестени - а монтажната фирма сменя гаранционно втори компресор... А като мине гаранцията? Самите ТЕ направиха настройки при които и двете ТП в даден момент почнаха да работят на 10 минутни цикли, без да се интересуват какво оставят след себе си.
Много важен момент: поради високата цена на тока от 8 до 11 часа /върхова тарифа/ мога ли да задавам спиране на едната ТП за поне 2 часа в този интервал - или едната за 1 час и другата за един час. След като през нощта сме имали 5 часа работа и водата вече е около 40 градуса и в стаите е 20 градуса. Ще ИЗНОСЯ ли ТП при едно такова изключване. И как е редно да постъпя?
От тук нататък ме интересува надеждноста на системата.
През нощта и по4ивните дни - при студ - едната термопомпа се пуска за по около 30 мин. - до 1 час /при як студ/ за да предпази от замръзване - това добре ли е?
И ако може някой да каже кое точно прецаква компресора при често влючване и какво значи ЧЕСТО - има ли го това /трябва ли/ като параметър в листа с данни на производителя. В крайна сметка аз съм инженер по електрически машини и апарати и знам някои неща по този въпрос - нещо, хидро и топлотехниците /особено от монтажната група/ ми вадят само таблици и крайно принципни отговори /така трябва-така не трябва/ - аз питам защо? Мисля, че е редно самата ТП да има предвидени някои мерки срещу честите включвания или поне прегряване, които при мен са спестени - а монтажната фирма сменя гаранционно втори компресор... А като мине гаранцията? Самите ТЕ направиха настройки при които и двете ТП в даден момент почнаха да работят на 10 минутни цикли, без да се интересуват какво оставят след себе си.
Много важен момент: поради високата цена на тока от 8 до 11 часа /върхова тарифа/ мога ли да задавам спиране на едната ТП за поне 2 часа в този интервал - или едната за 1 час и другата за един час. След като през нощта сме имали 5 часа работа и водата вече е около 40 градуса и в стаите е 20 градуса. Ще ИЗНОСЯ ли ТП при едно такова изключване. И как е редно да постъпя?
Тани
- модератор
От последното ти изречение си мисля , че си останал с впечатление , че спирането на помпите е проблема. А проблем е ПУСКАНЕТО!!!
Опитай се да включиш по някакъв начин "домашен" климатик веднага след като си го изключил! Електрониката няма да ти позволи защото ще претовариш компресора.Не съм много компетентен , но трябва да се балансира налягането на хладилния агент , преди следващо стартиране на компресора Аз имам една 18-ка , която след като и включиш захранването към мрежата дори да не е работил с месеци първите 5 минути не му тръгва компресора. Един хладилник да вземем за пример - същата работа на някой хладилници ако им изключиш захранването докато работи компресора и го включиш след няколко секунди им изключва защитата по ток , който представлява биметална пластинка , която се нагрява от протичащия ток. Учудвам се , че техниците монтирали системата плащат със компресори незнанието на този факт!
Та за финал не е проблем , колко време ще работи термопомпата - може да е само 30 секунди. Идеята е , че трябва да се осигури повече време за почивка преди следващата пускане и колкото по-рядко включва , толкова по-добре.
След като толкова бързо изключват помпите , значи има огромно презапасяване от мощност. За да се постигне по-рядко включване и съответно по-малко износване на компресорите , защо не направиш хистерезиса по голям - да речем 35 - 45 градуса!
За това не съм много сигурен , но ако се намали скоростта на циркулация на топлоносителя , няма ли да се повиши КПД -то? И пак ще се увеличи амплитудата на включване по този начин!
Опитай се да включиш по някакъв начин "домашен" климатик веднага след като си го изключил! Електрониката няма да ти позволи защото ще претовариш компресора.Не съм много компетентен , но трябва да се балансира налягането на хладилния агент , преди следващо стартиране на компресора Аз имам една 18-ка , която след като и включиш захранването към мрежата дори да не е работил с месеци първите 5 минути не му тръгва компресора. Един хладилник да вземем за пример - същата работа на някой хладилници ако им изключиш захранването докато работи компресора и го включиш след няколко секунди им изключва защитата по ток , който представлява биметална пластинка , която се нагрява от протичащия ток. Учудвам се , че техниците монтирали системата плащат със компресори незнанието на този факт!
Та за финал не е проблем , колко време ще работи термопомпата - може да е само 30 секунди. Идеята е , че трябва да се осигури повече време за почивка преди следващата пускане и колкото по-рядко включва , толкова по-добре.
След като толкова бързо изключват помпите , значи има огромно презапасяване от мощност. За да се постигне по-рядко включване и съответно по-малко износване на компресорите , защо не направиш хистерезиса по голям - да речем 35 - 45 градуса!
За това не съм много сигурен , но ако се намали скоростта на циркулация на топлоносителя , няма ли да се повиши КПД -то? И пак ще се увеличи амплитудата на включване по този начин!
vanko68
- специалист
Че тя върховата енергия е няколко часа. Какъв е тоя буфер,който ще ми осигури часове работа ??? Ако ТП е 20 Квт,и ако делта Т на буфера е от 50 до 40,то трябва да е поне 2000 л за всеки час работа. Ако върховата е 3 ч,то ми трябва 6 000 л буфер ??? Какви ли загуби ще има тоя обем за 3 ч и дали няма да са съизмерими с "печалбата". Да не говорим за доп.инвестиция от хиляди лв....
Тема "Термопомпена система - за професионалисти!!!" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература