• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 10
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
:? :arrow:
filmatoplo - майстор
:?: :?пооправиха ли се нещата .
pavelari - майстор
Благодаря на всички, които проявяват интерес... Сагата продължава...
До тук - от рязането на работата след 16:30 часа до 3:00 през нощта намалихме разходите за ток от 1800лв на 1100лв /месец февруари, отопление в работните дни - от 8 до 17:30 часа/. Термопомпите произвеждат топлина само в интервала от 3 през нощта до 16 следобяд и сутринта идваме на 20 градуса стайна температура.
Защитите, които поставих на тръбите /да не пада температурата на топлоносителя под 12 градуса/ и тази на абонатната да не пада под 7 градуса там се задействат и за сега работят с минимални разходи
2v6 написа:
Автоматичното регулиране на температурата на водата с тези термопомпи няма смисъл - честото включване и изключване повишава консумацията на ток и амортизацията на компресорите.
Този момент нещо не мога да го проумея??!! Трябва ли да работят постоянно компресорите. Според мен ако компресорите работят постоянно - те не са достатъчни като мощност. Ако се изключват значи, че са загрели водата и смогват. Ми когато имаме преходно време /5-12 градуса навън/ компресорите се пускат и спират заради бързото загряване?!?! Е как така единия път те се повреждат от спирането а другия път не - е това немога да разбера - при положение, че аз лично не откривам никаква разлика в режима. Отделно - защитите от ниска температура също включват термопомпите кратковременно /30 мин. ... 1 час максимум за поддръжка на ниски градуси/ - едвали всички термопомпи работят денонощно - аз се убедих в безсмисленото работене - денонощно!!

Колеги, давайте насоки какво да променя в защитата през нощта и почивните дни /колко минимално трябва да бачкат тия компресори/ и действително дайте експертно мнение може ли всеки ден компресора да работи 11 часа без почивка? Кое точно прецаква компресорите - ако е тока да слагам софтстартери или поне да ги чакам да се поохладят преди повторен пуск...

За сега май буферния съд ще почака

Глася термостат, който при 8 градуса навън да изключва едната термопомпа. Ефекта вече е изпитан ръчно чрез спиране на едната термопомпа около 11:30 часа при тази температура. Другата успя да ни стопли до спирането и в 16:30 часа /до 17.30 черпим от затоплената вода в щранговете, които са много дълги и събират доста литри вода/
filmatoplo - майстор
:) Е значи леко полеко идваш на мойта , едната помпа да поспирва и виж щом обема в щранга помага значи буфера ептен ще помогне :wink: -прочети пак мойте идеи.А за работата на компресорите -Денучи и Чаро да кажат :?
kpacи - специалист
pavelari написа:

За сега май буферния съд ще почака
Според мен трябваше първо буферен съд да сложиш и после да правиш други неща.
Тани - модератор
pavelari написа:
2v6 написа:
Автоматичното регулиране на температурата на водата с тези термопомпи няма смисъл - честото включване и изключване повишава консумацията на ток и амортизацията на компресорите.
Този момент нещо не мога да го проумея??!! Трябва ли да работят постоянно компресорите. Според мен ако компресорите работят постоянно - те не са достатъчни като мощност. Ако се изключват значи, че са загрели водата и смогват. Ми когато имаме преходно време /5-12 градуса навън/ компресорите се пускат и спират заради бързото загряване?!?! Е как така единия път те се повреждат от спирането а другия път не - е това немога да разбера - при положение, че аз лично не откривам никаква разлика в режима.
Сега ще кажа аз какво си мисля че искат да ти кажат колегите!
pavelari написа:
Термопомпите се включват при температури 40 градуса и се изключват при достигане на 46. Заедно двете помпи достигат от 40 до 46 за около 10 минути работа при външна температура -5 градуса и за 8 минути при около 2 градуса.
По време на загряването, разликата на изходяща и връщаща се вода при термопомпата е 3 до 5 градуса а при изстиване от 5 до 1 градус и това при всяка една от тях.

По твоите думи дори и в студени дни компресорите включват максимум за 8- 10 минути и спират. Идеята е интервалите между включванията и изключванията да се увеличат , а броя на включване за денонощие да речем да намалее до минимум . Живота на един компресор се скъсява много повече от броя на включванията , отколкото от броя на работните часове . За да се избегнат честите включвания , трябва топлината произведена от ТП да се акумулира някъде и да се използва след като ТП е спряла да работи. В случая топлинния акумулатор ще се яви буферния съд. Така за едно денонощие термопомпата ще работи пак толкова часове( всъщност дори по-малко) и ще произведе същото количество топлинна енергия, но ще включи много малко на брой пъти и по тази начин ще се намали употребената електрическа енергия , което автоматично покачва КПД-то на системата. Също така се увеличава надеждността и се удължава експлоатационния срок на машините! Надявам се да съм успял да обясня какво съм искал да кажа , защото стана малко объркано!

ПП Сега се сетих, че се чудеше как да настроиш помпите да работят. Защо не пробваш да настроиш едната да изключва на 39 , ако на другата хистерезиса и е 40-46 . Така в началото ще тръгват двете , но след като веднъж са загрели системата , само тази която изключва на 46 ще остане да работи. Така ще работи повече време без да изключва , което ще я вкарва в режим. Разбира се трябва да ги въртиш двете през определен период , за да не се износва само едната.
pavelari - майстор
Тани, твоя пост обобщава така да се каже верните насоки - както и донякъде потвърждава мнението на доставчика, че трябва да бачкат тия термопомпи и то яко. Аз в общи линии достигам до разходите за ток, които трябва да са около 700 лв./месец при умерена зима. Факт е, че с 2000 лв. топлим тези обеми на ток /опита от миналата зима/. Това означава, че има нещо като коефециент на преобразуване - около три пъти.

От тук нататък ме интересува надеждноста на системата.
През нощта и по4ивните дни - при студ - едната термопомпа се пуска за по около 30 мин. - до 1 час /при як студ/ за да предпази от замръзване - това добре ли е?

И ако може някой да каже кое точно прецаква компресора при често влючване и какво значи ЧЕСТО - има ли го това /трябва ли/ като параметър в листа с данни на производителя. В крайна сметка аз съм инженер по електрически машини и апарати и знам някои неща по този въпрос - нещо, хидро и топлотехниците /особено от монтажната група/ ми вадят само таблици и крайно принципни отговори /така трябва-така не трябва/ - аз питам защо? Мисля, че е редно самата ТП да има предвидени някои мерки срещу честите включвания или поне прегряване, които при мен са спестени - а монтажната фирма сменя гаранционно втори компресор... А като мине гаранцията? Самите ТЕ направиха настройки при които и двете ТП в даден момент почнаха да работят на 10 минутни цикли, без да се интересуват какво оставят след себе си.

Много важен момент: поради високата цена на тока от 8 до 11 часа /върхова тарифа/ мога ли да задавам спиране на едната ТП за поне 2 часа в този интервал - или едната за 1 час и другата за един час. След като през нощта сме имали 5 часа работа и водата вече е около 40 градуса и в стаите е 20 градуса. Ще ИЗНОСЯ ли ТП при едно такова изключване. И как е редно да постъпя?
Тани - модератор
От последното ти изречение си мисля , че си останал с впечатление , че спирането на помпите е проблема. А проблем е ПУСКАНЕТО!!!

Опитай се да включиш по някакъв начин "домашен" климатик веднага след като си го изключил! Електрониката няма да ти позволи защото ще претовариш компресора.Не съм много компетентен , но трябва да се балансира налягането на хладилния агент , преди следващо стартиране на компресора Аз имам една 18-ка , която след като и включиш захранването към мрежата дори да не е работил с месеци първите 5 минути не му тръгва компресора. Един хладилник да вземем за пример - същата работа на някой хладилници ако им изключиш захранването докато работи компресора и го включиш след няколко секунди им изключва защитата по ток , който представлява биметална пластинка , която се нагрява от протичащия ток. Учудвам се , че техниците монтирали системата плащат със компресори незнанието на този факт!

Та за финал не е проблем , колко време ще работи термопомпата - може да е само 30 секунди. Идеята е , че трябва да се осигури повече време за почивка преди следващата пускане и колкото по-рядко включва , толкова по-добре.

След като толкова бързо изключват помпите , значи има огромно презапасяване от мощност. За да се постигне по-рядко включване и съответно по-малко износване на компресорите , защо не направиш хистерезиса по голям - да речем 35 - 45 градуса!

За това не съм много сигурен , но ако се намали скоростта на циркулация на топлоносителя , няма ли да се повиши КПД -то? И пак ще се увеличи амплитудата на включване по този начин!
lubomirlz - специалист
Аз също съм за буферен съд, от който да ползваш топлинка по време на върховата тарифа.
vanko68 - специалист
Че тя върховата енергия е няколко часа. Какъв е тоя буфер,който ще ми осигури часове работа ??? Ако ТП е 20 Квт,и ако делта Т на буфера е от 50 до 40,то трябва да е поне 2000 л за всеки час работа. Ако върховата е 3 ч,то ми трябва 6 000 л буфер ??? Какви ли загуби ще има тоя обем за 3 ч и дали няма да са съизмерими с "печалбата". Да не говорим за доп.инвестиция от хиляди лв....
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 10

Тема "Термопомпена система - за професионалисти!!!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: