Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Наско, той слага общо 4 колектора по 2,15 за 160 л бойлер - хич не е малко ми се струва :?
filmatoplo - майстор
За 160 литра слагам 2 панела -с обща площ 4,30 . :)
LazarGanev - "Велик майстор"
filmatoplo написа:
Тук един клиент ми постави за задача да стопля 2 бойлера по 80 литра със серпентина хоризонтални , работят в момента само на ток .Ще им сложа 2 панела селективни на Сънсистем 2,15 площ на 1 брой .
Е това черното как да го разбирам? Значи неточно си се изразил :wink: .
В такъв случай нямаш голямо презапасяване. Интересно ще ми е как ще се държи систематапри голяма консумация. То зависи колко голяма де :) . Споделяй!
filmatoplo - майстор
Исках да кажа че 1 брой панел е със 2,15 площ .
kuuuuuul - майстор
Като гледам никой не ти отговори на въпроса какъв бойлер да избереш,то зависи от консумацията но гледай колкото може по голям /на мойта жена 150л не и стигат :shock: /,при мен тръбния път е същия и колкото и да не ми се вярваше през ноща връщаше в панела та се наложи да сложа възвратен клапан с ел.задвижка :!:
2v6 - майстор
Gek написа:
...Това ми е много важно и те моля да ми поясниш какъв е тоя вентил с термоелектрическа задвижка? Много искам да си спестя това U коляно. Не те разбрах как ще спестя и разход на ток???
Виж бележката от Юли 22, 2009 7:35 am:
http://napravisam.bg/forum/viewtopic.ph ... c&start=90

Възвратния вентил създава допълнително хидравлично съпротивление, което трябва да се преодолее с по-мощна помпа. Тя ще харчи повече ток...

Ти каква помпа избра?
Gek - специалист
2v6 написа:
Възвратния вентил създава допълнително хидравлично съпротивление, което трябва да се преодолее с по-мощна помпа. Тя ще харчи повече ток...
Ама аз разбрах, че за моята система е задължително така: на входящата в бойлера тръба трябва да сложа или тоя термовентил с ел. задвижка или прословутото "U". A на изходящата тръба и в двата случая ми трябва обратен клапан.
Така ли трябва всъщност? Или е достатъчно само на едната тръба?
2v6 написа:
Ти каква помпа избра?
25/4 Basic на Grundfos.
2v6 - майстор
Gek написа:
...
Ама аз разбрах, че за моята система е задължително така: на входящата в бойлера тръба трябва да сложа или тоя термовентил с ел. задвижка или прословутото "U". A на изходящата тръба и в двата случая ми трябва обратен клапан.
И къде го прочете това :shock:
Gek написа:
...
25/4 Basic на Grundfos.
Тази помпа без възвратен вентил може и с три панела да работи.
filmatoplo - майстор
Двущранговите помпени групи имат възвратни клапи и на двете тръби :wink: .Когато аз си ги правя от отделна помпа слагам само на подаващия студен клон след помпата .Помпа 25/4 ще се справи и със 10 панела . :wink:
Gek - специалист
2v6 написа:
Gek написа:
...
И къде го прочете това :shock:
Еми така е казва моя познат дето ми прави "по-тънките" работи. Каза да избирам или вентила или "U"-то, а на другия щранг и в двата случая възвратна клапа. Само така можело да се гарантира 100% да не тръгне термосифонно.

А как се избира обема на разширителния съд? Сметнах, че само тръбите ми в комина имат обем около 8 литра, като сложа панел, бойлер и още тръби сигурно обема на инсталацията ще достигне 10-12 литра.

Тема "Final questions, или завършека на една соларна система." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: