• 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 42
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
PCL82 - майстор
Помпата е правилно сложена, но завърти мотора, така че клемната кутия да е отгоре или евентуално отстрани. Идеята е ако протече да не напълни кутията. Отвиваш шестогранните болтове и завърташ мотора. Пише го в упътването, няма риск за гаранцията.

Не можеш ли да сложиш крана с филтър след ъгъла, така че да направиш завоя с дъга? Ако не може и така става. Избягвай поцинковани фининги в отоплителни инсталации. Цинкът над 63 градуса си променя електрохимичните свойства и вместо да пази от корозия я ускорява, отделя се и запушва вентилите.

Ползвай непоциновани железни (от темперован чугун). В София ги предлага фирма Крисметал http://www.chrysmetal.com/details.php
Може и месингови ако намериш.

Мостовият кабел на пода не е подходящ за помпата. Ползваи многожичен кабел 3х0,75мм2 до 3х1,5мм2 с кръгло сечение, например швпс или швпл.
filmatoplo - майстор
Развий мотора на помпата със шестограм и го завърти с кабела надолу. :)
maxuel82 - специалист
Благодаря за съвета ! Ако сложа крана и филтъра след ъгъла ще стигнат зад горивната камера и като я "облеча " няма да имам достъп до тях !Затова съм се спрял на този вариант ! Стената на която трябва да сложа Г.К. е 120 см и като я центрирам на средата на стената остават по 25см свободно място от двете страни на Г.К. :? Затова помпата е така !Дано няма проблем :? Поцинкованото каляно ще го сменя с чугунено а нипелите са месинг ! Малко са скъпички :-D Мостовият кабел е само да "докара " тока :) Ще сложа ЮПС а от него до помпата ще е с 3х1,5мм2 швпс ! Още нещо важно за което се сетих :arrow: На радиаторите за обезвъздушаване автоматични или ръчни обезвъздушители да слагам :?
filmatoplo - майстор
През автоматичните е по вероятно да смуче въздух .
maxuel82 - специалист
Ето ги и радиаторите :-D Някой ще ми обясни ли как да разглобявам и сглобявам глидерите :? Ако не ви е проблем качете една снимка на ключа за нипелите или поне нещо като размери да си направя един ключ ! :?

Прикачен файл

Picture 082.jpg
Picture 082.jpg (36.94 KиБ) Видяна 5888 пъти
PCL82 - майстор
Могло е вероятно да ти ги сглобят в магазина.
Ключат е едно късо квадратно парче, което пасва на гърбиците на нипелите и има заварена дълга ос с върток. Така можеш да бръкнеш през цяла група глидери и да я съединиш към друга група без да я разглобяваш.

Гледам че имаш само няколко глидера да добавиш. Можеш да минеш без ключ като ползваш голям шестогран, плоска шина или друго желязо, което пасва на нипелите и можеш да въртиш с раздвижен ключ с голямо рамо.

Добавяш глидер по глидер. Предварително зачистваш челата на глидерите с фина шкурка до метал и слагаш нови гарнитури. Затягаш по малко ту горе ту долу и накрая донатягаш окончателно.

Внимавай с левите и десните резби. От дясно са десни от ляво са леви.
filmatoplo - майстор
По магазините не ги сглобяват качествено -течът от снадките после :wink: -2-3 пъти клиенти си ги купуват сглобени и после аз ги правя наново,за ключа вземи армирано желязо с дължина 1 метър завари му 50 санта върток ,отпред на дългата част капни 2 къси арматурки 8 мм за да въртиш нипела -мериш по нипела да избереш размера на армираното желязо да преминава през него свободно -само двете пъпки да зацепват и да въртят нипела .ти ще се сетиш за какво става дума -иска електрожен и ъглошлайф и си го направил .Аз имам 2 бр така направени -радиатора го поставяш на 1 маса най добре легнал -вземи някой да ти го държи а ти да въртиш ,челата ги тръркай до блясък и гарнитурките ако са клингеритени ги намажи леко с безцветен или бял силикон -завичаш 2 мм нипелите на едната полувина и притискаш до другата полувина -като въртиш по малко отдвете страни равномерно до зацепване по сле стягаш.Стягай яко докато усетиш че ключа се угъва . :wink:
maxuel82 - специалист
filmatoplo написа:
завиваш 2 мм нипелите на едната полувина и притискаш до другата полувина -като въртиш по малко отдвете страни равномерно до зацепване после стягаш.Стягай яко докато усетиш че ключа се угъва . :wink:
Благодаря !!! Аз пък навивах нипела в глидера и после исках да го завия към радиатора !Ебахти тъпото парче съм :? :ops: Утре като ида на село ще правя ключа че там са инструментите :-D иначе няма начин сега го мъчих с една шина ама не може добре да се стегне !Явно си иска ключ ! Утре го правя :idea:
filmatoplo - майстор
:) В началото е така :lol: -нали се сети слагаш гарнитурката посредата на нипела , завиваш нипела 1-2 мм колкото да не пада и притискаш към другата резба на другите глидери и въртиш леко с ключа и гледаш да влизат еднакво двете резби лявата и дясната -нали нипела е с 2 резби .За да не се чудиш до къде си мушнал ключа -мери разтоянието отвън и после вкарвай -че аз веднъж разглобих дето не трябва :lol: Като правиш ключа го мери на нипел да минава свободно -само да хваща пъпките в нипела -и пъпките на ключа да са колкото 1 нипел че да не отвиеш 2 нипела наведнъж . :wink: Челата ги зачиствам с ножче от старите гарнитури и после ги лъскам със диск от ъглошлайф по малък на ръка с въртеливо движение , почиствам с парцал , мажа и гарнитурките със силикон задължително да не ги правя пак после -вече са доста криви радиаторите .
maxuel82 - специалист
Ето го ключа : Няма да ми се смеете :lol: ама това сътворих днес ! Желязото е плътно ф 17 Отпред го прорязах и вкарах планка 5мм. която да закача точно пъпките на нипела !На другия край заварих стар "камък" от гедоре за тресчотка :lol:

Прикачен файл

Picture 005.jpg
Picture 005.jpg (37.57 KиБ) Видяна 5518 пъти

Прикачен файл

Picture 003.jpg
Picture 003.jpg (38.79 KиБ) Видяна 5518 пъти
  • 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 42

Тема "Локално парно- въпроси за направата му + снимки" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: