• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 38
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
naughty - специалист
чрез дистанционното регулирам само температурата на водата в системата. настроено е така, че при зададени

17 градуса -> Т на връщащата се студена вода да не пада под 28 градуса

18 градуса -> Т на връщащата се студена вода да не пада под 30 градуса

19 градуса -> Т на връщащата се студена вода да не пада под 32 градуса

и т.н.

Контрола се прави по температурата на ръщащата се студена вода

по стаите температурата се регулира от термостати по конвекторите.

тоест ръчно не се пипа нищо.

Примера, който дадох по-горе е за случаите, когато искам да намаля температурата на водата в системата, например навън е по-топло и няма нужда да поддържам 35 градуса вода, конвекторите ще поддържат 21 градуса в стаите и с 27 градуса на водата.

относно играта с помпата - това ще става предимно в междинните сезони, когато няма нужда от отопление/охлаждане по стаите а предимно фокуса е върху бойлера.

та бойлера ще се байпасира само когато фреона би го охладил. Ако температурата в него падне под зададен минимум, ще отпуша вентилите и ако е нужно ще форсирам климата доокато бойлера загрее. отоплението по стаите няма да спирам за да не правя дискомфорт докато грея бойлера.

форсирането на климата ще го прави микроконтролера, ще лъже екелтрониката на климата.
filmatoplo - майстор
Към вентил конвекторите по принцип се монтира или двупътен или трипътен вентил мини на всеки конвектор , но нада ли има монтирани -достигне ли температура в стаята спира вентилатора , но водата циркулира през питата -точно двупътния вентил ще спре и циркулацията през питата .Помпата естествено ще е електронна с променлив дебит , има начин да се направи и така че при спиране на всички конвектори и помпата да спре .С трипътните вентили пък потока се одкланя преди питата на конвектора ., абе начини мн.
naughty - специалист
filmatoplo написа:
Към вентил конвекторите по принцип се монтира или двупътен или трипътен вентил мини на всеки конвектор , но нада ли има монтирани -достигне ли температура в стаята спира вентилатора , но водата циркулира през питата -точно двупътния вентил ще спре и циркулацията през питата .Помпата естествено ще е електронна с променлив дебит , има начин да се направи и така че при спиране на всички конвектори и помпата да спре .С трипътните вентили пък потока се одкланя преди питата на конвектора ., абе начини мн.
Не виждам много смисъл да спирам и циркулацията на водата през конвектора, иначе термостата има изход и за такъв вентил. топлозагубите са минимални

В една от стаите съм сложил електронен термостат (TR300) и той дебне температурата и на водата. спира да обдухва питата когато тя падне под зададена граница
filmatoplo - майстор
Да за ТР 300 си мислих че имаш навсякъде , и да в устройството има 1 зелено шунтирано кабелче за вентилчето .Има смисъл да се спира циркулацията , така силата ще се пренасочва към бойлера .
denuchi - специалист
Колега " naughty". В една друга тема те помолих да засилиш малко машинката да по-държа 40-45 гр. Тогава постни графиките да видим как работи и какво прави. Отговори ми, че си с подово и щяло да ти стане много горещо, а сега казваш, че имаш и конвектори. Ами какъв ти е тогава проблема. И сега малко провокация (да не те е страх от нещо). Спри подовото и остани само на конвектори, нали уж имат термостати. И още нещо какви са тези вентили. И другото което ми е интересно каква мощност имат тези конвектори и с каква температура излиза въздуха от тях при температура 30-33 гр. на водата.
naughty - специалист
denuchi написа:
Колега " naughty". В една друга тема те помолих да засилиш малко машинката да по-държа 40-45 гр. Тогава постни графиките да видим как работи и какво прави. Отговори ми, че си с подово и щяло да ти стане много горещо, а сега казваш, че имаш и конвектори. Ами какъв ти е тогава проблема.
Вчера го позасилих за час, погледни графиката и ще видиш пика на консумация към 20:00. Преди това бях пуснал бойлера на ток за друг експеримент, ще видиш повишаването на температурата му без климата да се е напъвала. Жената го "източи" веднага след това с едно къпане на бебето и после другото ми хлапе.

Резултатът е: средна консумация 2900 вата :x и плавно покачване на студената вода до 37 градуса (топла до към 43). не съм сложил датчик на топлата защото не ме интересува, има я само изведена на термометърче върху кутията, разгледай снимките. системата ми държи много малка разлика между топлата и студената (връщащата се) вода. например при връщаща се 30 градуса излизащата е около 34 градуса. Ванко доста се изненада и той самият, чак снимки прави защото нямало да му повярват :) Просто къщта е изолирана като термос, има и детайли които не съм упоменал в описанието от първа страница.

та "проблема" ми е излишния харчлък залудо? Защо да го пускам на 45 градуса без да ми е необходимо? Вчера при минус 12 си затопли водата като "пич".

жал ми е за машинката и за електромера shock:
denuchi написа:
И още нещо какви са тези вентили. И другото което ми е интересно каква мощност имат тези конвектори и с каква температура излиза въздуха от тях при температура 30-33 гр. на водата.
:

както споменах това е температура на студената вода. Топлата варира между 32-35 градуса, нея не я изобразявам на графиката. При тази температура въздуха излизащ от конвектора е достатъчно топъл, за да поддържа зададената температура. Мощността не знам, Ванко ще трабва да каже. една от стаите е 30м2 и там е по-голям конвектора

ако толкова държищ ще го изпържа за 2-3 часа с "научна цел" , нo ми се вижда безсмислено харчене на ток

цялата красота на тази система е именно ниската и температура на работа.
denuchi - специалист
OK. Тока струва пари, недей напъва машинката. Важното е да върши работа. :partyman:
pipbel - майстор
denuchi написа:
OK. Тока струва пари, недей напъва машинката. Важното е да върши работа. :partyman:
Ми как няма да върши работа.
Личи си че naughty е планирал прецизно всичко още на етап строителство и го е осъществил. Евала.

Набързо изчислих че си докарал стените до под U=0.18 W/m2K (0.33), а на тавана дори до 0.15 (0.21). В скобите са мойте стойности.
А и с тази корава дограма...мойта същата, ама 70мм профил и 32мм е тройния СП

Трябва да те дам за пример на жената, че все ми набива канчето че съм бил маниак на тема ТИ.. :wink:
2v6 - майстор
naughty написа:
чрез дистанционното регулирам само температурата на водата в системата...
...
Контрола се прави по температурата на ръщащата се студена вода

по стаите температурата се регулира от термостати по конвекторите.

тоест ръчно не се пипа нищо.
ОК. Така е добре. Остава да помислиш за ръчната работа с дистанционното ръчно.
naughty написа:
Примера, който дадох по-горе е за случаите, когато искам да намаля температурата на водата в системата, например навън е по-топло и няма нужда да поддържам 35 градуса вода, конвекторите ще поддържат 21 градуса в стаите и с 27 градуса на водата.
Основната функция на всяка отоплителна система е да поддържа определена температура в някакви помещения. Ако добавиш на графиката температура от стая ще може да коментираме и главната цел на твоята система :wink:
naughty написа:
относно играта с помпата - това ще става предимно в междинните сезони, когато няма нужда от отопление/охлаждане по стаите а предимно фокуса е върху бойлера.

та бойлера ще се байпасира само когато фреона би го охладил. Ако температурата в него падне под зададен минимум, ще отпуша вентилите и ако е нужно ще форсирам климата доокато бойлера загрее. отоплението по стаите няма да спирам за да не правя дискомфорт докато грея бойлера.

форсирането на климата ще го прави микроконтролера, ще лъже екелтрониката на климата.
Примера който си дал с охлаждането на бойлера не е ли точно такъв - не е имало нужда от отопление :?: Защо ще се получи дискомфорт от спиране на отоплението :?
И има един пропуск в тази графика - няма я температурата на входящия в серпентината на бойлера фреон, така че в случая говориш за предположения.

Изображение

Прикачен файл

tp4_.GIF
tp4_.GIF (35.71 KиБ) Видяна 5496 пъти
filmatoplo - майстор
Интересно :) -в нашия град направиха нова офис сграда на ЕВН на местото на старите офиси които бяха фургони .Новата сграда е изолирана със 25 сантиметра стиропор :shock: и се топли със термопомпа сега въздух фреон -ВЕ ЕР ВЕ май се казва . И сега питам човек от енергото -Е вече сте добре с тая изолация сметките ви са паднали драстично .Той се засмя и каза -Преди на фургоните с ел вентилконвектори -плащахме по 600 лева ток , сега плащаме по 1200 :lol:
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 38

Тема "Термопомпа въздух-вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: