Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Добре изглежда инсталацията. Какъв е диаметъра на тръбите към колекторите - май ми се вижда ф22? Тоз автоматичен обезвъздушител е само за красота там :) . На колко киловата е настроен котела?
filmatoplo - майстор
:) Браво =D> с това вече ще се стоплиш :wink: понаслагал си разни джаджи , помпата за радиаторите с електронен контрол на дебита ли е :? , ТР6 радиаторната помпа ли включва , а термостата-Б2000 -за бойлерната помпа ли е ,този термостат който е отстрани на таблото -авариен ли е ,тоест предпазен .Няма да играя повече с тебе , и ще те изкажа на другарката :wink: - имаш стаен термостат безжичен- Компютерм -бая съм наблюдателен а . :wink: За бойлера нещо не разбрах как под 40 включваш помпата :? , после ти имаш възвратен клапан на помпите , след стоп на бойлерната помпа -топла вода от бойлера към котела и обратно -не трябва да се движи :? , може леко дифузно вътрешнотръбно да се движи топлото ,но това не е циркулация , 1 на 1000 може да заседне някоя от възвратните клапи , но едва ли , ако тръбата която захранва горния край на серпентината на бойлера се свали надолу с 40 санта под точката на включване -топлото от бойлера няма как на самотек да отива към котела :wink: .Да допълня за контрола на зареждането на бойлера - извършва се с 2 броя термостати :wink: единия контролира над каква минимална температура в котела да започне зареждане , и обратно следи при спадане на температурата на котела да задържи минимална температура в бойлера .Втория термостат следи за максималната температура на която трябва да бъде загрят бойлера :wink: .Така направено -няма да имаш никакви проблеми :) за толкова идеи 1 не черпи :? .
turistak - специалист
LazarGanev написа:
Добре изглежда инсталацията. Какъв е диаметъра на тръбите към колекторите - май ми се вижда ф22? Тоз автоматичен обезвъздушител е само за красота там :) . На колко киловата е настроен котела?
И на мен ми направи впечатление оригиналното място на обезвъздушителят:-), ще ги накарам да го преместят. Котелът още не е настроен, казаха ми да поработи една седмица и после ще го настроим.
filmatoplo написа:
:) Браво =D> с това вече ще се стоплиш :wink: понаслагал си разни джаджи , помпата за радиаторите с електронен контрол на дебита ли е :? , ТР6 радиаторната помпа ли включва , а термостата-Б2000 -за бойлерната помпа ли е ,този термостат който е отстрани на таблото -авариен ли е ,тоест предпазен .Няма да играя повече с тебе , и ще те изкажа на другарката :wink: - имаш стаен термостат безжичен- Компютерм -бая съм наблюдателен а . :wink: За бойлера нещо не разбрах как под 40 включваш помпата :? , после ти имаш възвратен клапан на помпите , след стоп на бойлерната помпа -топла вода от бойлера към котела и обратно -не трябва да се движи :? , може леко дифузно вътрешнотръбно да се движи топлото ,но това не е циркулация , 1 на 1000 може да заседне някоя от възвратните клапи , но едва ли , ако тръбата която захранва горния край на серпентината на бойлера се свали надолу с 40 санта под точката на включване -топлото от бойлера няма как на самотек да отива към котела :wink: .Да допълня за контрола на зареждането на бойлера - извършва се с 2 броя термостати :wink: единия контролира над каква минимална температура в котела да започне зареждане , и обратно следи при спадане на температурата на котела да задържи минимална температура в бойлера .Втория термостат следи за максималната температура на която трябва да бъде загрят бойлера :wink: .Така направено -няма да имаш никакви проблеми :) за толкова идеи 1 не черпи :? .
ТР6 е турен да управлява кога да се подгрява бойлерът, странично на таблото е сложено онова нещо дето когато котелът няма къде да отдаде топлината/помпата за радиаторите е спряна от Компютермът/ включва помпата към бойлерът и той играе роля на нещо като буферен съд. Поради това съм настроил ТР6 да вкл. помпата и да пали котелът/ако не работи/ под 40 градуса. Целта е да има къде да се отдаде топлината без да прегрява водата, иначе качва до 85 градуса.

Помпата с електроно управление е остатък от предишната инсталация, защото помпата дето е за бойлерът правеше гаден хидравличен шум на термоглавите(основно към 2 през ноща).

Ще видя кога ще се преборя с жената и да турим буфер.

Очаквам 600 евро от REECL.

Интересно защо никой не се възползва? процедурата бе 3 дни за да ме одобрят от REECL и банката!
КОйто има парите, връща кредита незабавно, който не получава ниска лихва.

Към тези които мислят да си купят котел с горелка!

Моля да си направите сметка каква е разликата между нещо направено да работи с пелети и нещо което е пригодено. Изкарайте още един сезон по начина по който се топите и си купете нещо истинско!

Според мен и DZ са достойна алтернатива, само дето имат странна политика - няма на склад и чакай.

Преди прекарвах 10% от денонощието около котелът/горелка. Сега слизам да му се радвам, просто работи!!!

А даже не са му направени фините настройки!!!
kuuuuuul - майстор
Очаквам 600 евро от REECL.

Интересно защо никой не се възползва? процедурата бе 3 дни за да ме одобрят от REECL и банката!
КОйто има парите, връща кредита незабавно, който не получава ниска лихва.

Разкажи по подробно какво е това :?
filmatoplo - майстор
Защо котела ти ще стига до 85 , не е ли нагласен на по малко :? Не мога да схвана нещо логистиката след като стайния термостат спре помпата :? , котела ти остава да работи докато зареди бойлера до 85 градуса ли , и след това загасва :? -нещо ме съмнява тука -обясни моляте какво прави 1по1 .Ако има буфер и 3пътен вентил ,ще се успокои всичко :) .След като започне зареждане на бойлера от 40 гр примерно , до колко градуса се зарежда :? и от къде го нагласяш.Котела нон стоп ли работи -огасва ли въобще , или ги редува -радиатори,бойлер на макс :? . За врялата вода от бойлера има лек -3пътен термостатичен вентил с пряко действие -120 лв , нагласяш си го на 42 градуса (или на колкото каже жената )и никой няма да се опари :wink: , колко още може да ти се оптимизира инсталацията -ще мърка направо и разхода ще падне.
turistak - специалист
Благодаря за интереса Филм :-)

В началото бяха настроили в бойлерът да е 65 градуса. Когато стайният термостат спре помпата на котела, в него има още гориво.

Докато го изгори, температурата на котелът се вдига - няма консуматор на топлина а и радиаторите имат термоглави. Фабричнят темостат на котелът е нагласен на 70 градуса.

Тогава защитата в таблото пуска помпата към бойлерът и от 60 градуса се вдига до към 85 градуса. 2-те серпентини на бойлерът са вързани към котелът и мощността им е сериозна.

Котелът спира, а иначе утравлението позволява и отоплението и подгряването на бойлера да работят едновременно. Въпреки,че се докопах до пелети клас CD, пепелта за една седмица е много малко, няма и една четвърт в тавичката.

Намислил съм да си направя едно Picoip за да имам всичко като данни, защото наблюденията са спорадични.

Относно оптимизацията, мисля да я реализирам при монтаж на буфер.

Настроил съм стайният термостат да държи 23 градуса от 18:00 до 20:30 и от 5:30 до 7:30, през останалото време 17 градуса за да можем да спим. Явно изолацията наистина е сериозна, защото температурата не пада под 20 градуса(все пак е още е топло).
filmatoplo - майстор
:) Да правилно си разбрал за нужда от буфер , сега да дойдат тези които не го желаят-отричат с пелетен котел :wink: Само да не ме оборят с това че, просто ще намалят температурата на котела :wink: .Нямаш и регулация на връщащата вода в котела , но айде това да го остави за при монтажа на буфера и 3пътния смесителен вентил преди радиаторната помпа :wink: .Чрез 3пътния смесителен вентил ще се осигурява така да се каже с купешката дума( модулация )на температурата на водата към радиаторите , това ще се следи от външен датчик , и ако е по-топло вън -водата към радиаторите няма да е максималната като тази на котела , тоест няма да е 70 градуса , а 40 гр . Със тези 40 градуса на водата пак ще стигне стайната 23 гр . :wink: през това време и бойлера ти спокойно ще е зареден на колкото си го нагласиш без да мръдне нагоре , всяка друга излишна температура ще се вкарва в буфера , и после ще се отдава обратно в системата -в по топли дни 5-10 градуса вън- може цял ден да се топлиш от буфера ако е бил зареден .Този цикъл може да се регулира по време с часовник , кога да се изразходва де -по всяко време ,вечер,или денем . :wink: Айде това за домашно пред телевизора с ракийка -то и винцето става :partyman: .
syncho - майстор
идваммм... :-D че защо да не те оборя с това? :lol: :anmachen:
filmatoplo - майстор
:) Знаех си -затова за шега умишлено си оставих вратичка за кълбо ( кълбо викам от лафа-ще станем на кълбо ,като- ще се вчепкаме за гушите :wink: ) .С колко да се намали от 70 гр :? :wink: на 65 градуса ли , извинявам се не може по надолу :) .
syncho - майстор
Като искаш по-надолу - смесител :) макар, че не виждам за какво са ти по-надолу...

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: