• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 23
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
edemy2001 - специалист
shulio написа:
...

едит: никъде не можах да намеря информация какъв е разхода на силикон за м2
На втория панел разхода на това, с което го залепих е около 1 л./кв.м. Не вярвам да е голяма разликата при използване на EVA за същата цел. Основната разлика е в цената...
shulio - специалист
Това което ползваш е млечно на цвят - не влиза ли между клетките и стъклото?
edemy2001 - специалист
shulio написа:
Това което ползваш е млечно на цвят - не влиза ли между клетките и стъклото?
Това, което използвам е прозрачно и е точно между клетките и стъклото. Има нанесен слой от него и отзад на клетките. По този начин са капсулирани в буквалния смисъл на думата. А, това, което се вижда е най-обикновена бяла ацетонова боя - спрей за да придаде завършен вид на цялата работа. Адхезията между боята и това което слагам е много добра и няма проблем за олющване. Освен това бялата боя отразява по-добре отразените от околните предмети инфрачервени лъчи.
shulio - специалист
Еми значи ще чакаме да кажеш как се държат на голям пек и дали си сменява цвета с времето. И ако е достъпно като цена - ще се включа и аз с 500W например да видим какво ще стане
tgv - специалист
Може би е силкон за стъкло и аквариуми? :?

На мен обаче от доста време ми се върти една щура идея за водно охлаждане. Стъклопакет в които са наредени клетките. А клетките да се обтичат от дестилирана вода. По този начин получаваме и топлинна энергия. Проблема е зимата, когато водата ще замръзне. :? Иначе съм правил подобен сл. колектор.
6osi6 - майстор
tgv написа:
На мен обаче от доста време ми се върти една щура идея за водно охлаждане. Стъклопакет в който са наредени клетките. А клетките да се обтичат от дестилирана вода. По този начин получаваме и топлинна енергия. Проблемът е зимата, когато водата ще замръзне. :? Иначе съм правил подобен сл. колектор.
Интересно ми е клетките от коя страна е по-правилно да се охлаждат? От слънчевата, или обратно? И защо водата трябва да е дестилат? Става много сложно според мен. Не може ли да циркулира вода над стъклопакета?
Зимата е естествено да се охлаждат от въздуха, но не знам как това може да стане.
fox_vt - майстор
До колко градуса е допустимо да се загряват ФВ без да им се влоши кпд то? Няма ли вариант да се монтират на куха кутия която се обдухва от малки вентилатори и ги охлажда отзад като конвектор да стане,но при големите жеги дали ще бъде достатъчно.
shulio - специалист
КПД-то започва да пада след 25* - поне така казват производителите. За вода пред клетката незнам дали няма да влоши облъчването. Не би трябвало да са успоредни равнината на водата и тази кюна панела защото светлината се пречупва под определен ъгъл във вода.

Охлаждане отзад ми се струва по добър вариант даже ако са капсулирани панелите мисля че и с пръскане с вода може да стане :)
tgv - специалист
Става на дума не за коя страна, а за структурно-молекулярни мащаби. Нещата се обясняват с Нива на Ферми. Имах хубави лекции точно по темата ама Троянеца ги изяде. Да не се задълбаваме. Ако искаме да летиме на високо, не трябва да допускаме температура на клетките по висока от 35гр. Иначе може и до 80-90гр, ама КПД-то е 4-5%.
Ако някой предложи течност която да не замръзва, да не поврежда клетките и да е сравнително евтина, нещата могат да станат Много Убави
Може би Етанол :?
Последна промяна от tgv на нед юни 03, 2012 2:03 pm, променено общо 1 път.
VLADO66 - майстор
Понеже ми стана интересно относно тайнствеността на лепилото,ще споделя че стъклопакетите се херметизират с полиуретанов уплътнител- един добър материал за вашите цели.
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 23

Тема "Фотоволтаични панели (собствено производство ако може)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: