shulio написа:...На втория панел разхода на това, с което го залепих е около 1 л./кв.м. Не вярвам да е голяма разликата при използване на EVA за същата цел. Основната разлика е в цената...
едит: никъде не можах да намеря информация какъв е разхода на силикон за м2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
edemy2001
- специалист
228 мнения в "Фотоволтаични панели (собствено производство ако може)"
edemy2001
- специалист
shulio написа:Това което ползваш е млечно на цвят - не влиза ли между клетките и стъклото?Това, което използвам е прозрачно и е точно между клетките и стъклото. Има нанесен слой от него и отзад на клетките. По този начин са капсулирани в буквалния смисъл на думата. А, това, което се вижда е най-обикновена бяла ацетонова боя - спрей за да придаде завършен вид на цялата работа. Адхезията между боята и това което слагам е много добра и няма проблем за олющване. Освен това бялата боя отразява по-добре отразените от околните предмети инфрачервени лъчи.
tgv
- специалист
Може би е силкон за стъкло и аквариуми?
На мен обаче от доста време ми се върти една щура идея за водно охлаждане. Стъклопакет в които са наредени клетките. А клетките да се обтичат от дестилирана вода. По този начин получаваме и топлинна энергия. Проблема е зимата, когато водата ще замръзне.
Иначе съм правил подобен сл. колектор.

На мен обаче от доста време ми се върти една щура идея за водно охлаждане. Стъклопакет в които са наредени клетките. А клетките да се обтичат от дестилирана вода. По този начин получаваме и топлинна энергия. Проблема е зимата, когато водата ще замръзне.

6osi6
- майстор
tgv написа:На мен обаче от доста време ми се върти една щура идея за водно охлаждане. Стъклопакет в който са наредени клетките. А клетките да се обтичат от дестилирана вода. По този начин получаваме и топлинна енергия. Проблемът е зимата, когато водата ще замръзне.Интересно ми е клетките от коя страна е по-правилно да се охлаждат? От слънчевата, или обратно? И защо водата трябва да е дестилат? Става много сложно според мен. Не може ли да циркулира вода над стъклопакета?Иначе съм правил подобен сл. колектор.
Зимата е естествено да се охлаждат от въздуха, но не знам как това може да стане.
shulio
- специалист
КПД-то започва да пада след 25* - поне така казват производителите. За вода пред клетката незнам дали няма да влоши облъчването. Не би трябвало да са успоредни равнината на водата и тази кюна панела защото светлината се пречупва под определен ъгъл във вода.
Охлаждане отзад ми се струва по добър вариант даже ако са капсулирани панелите мисля че и с пръскане с вода може да стане
Охлаждане отзад ми се струва по добър вариант даже ако са капсулирани панелите мисля че и с пръскане с вода може да стане

tgv
- специалист
Става на дума не за коя страна, а за структурно-молекулярни мащаби. Нещата се обясняват с Нива на Ферми. Имах хубави лекции точно по темата ама Троянеца ги изяде. Да не се задълбаваме. Ако искаме да летиме на високо, не трябва да допускаме температура на клетките по висока от 35гр. Иначе може и до 80-90гр, ама КПД-то е 4-5%.
Ако някой предложи течност която да не замръзва, да не поврежда клетките и да е сравнително евтина, нещата могат да станат Много Убави
Може би Етанол
Ако някой предложи течност която да не замръзва, да не поврежда клетките и да е сравнително евтина, нещата могат да станат Много Убави
Може би Етанол

Последна промяна от tgv на нед юни 03, 2012 2:03 pm, променено общо 1 път.
Тема "Фотоволтаични панели (собствено производство ако може)" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература