Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
trace74 - специалист
Банята ми е 7м2, с 5 лунички х 25W, телата са специално за баня. Естествено ,че имат насочено осветление , но са далеч по -естетично изглеждащи , както и светлината е много по - приятна от 1 лампа 100 W както беше предложил някой малко по-нагоре. Аз имам още 5 лунички на шкафа с огледалото на втори ключ така ,че ако имам нужда от повече светлина да мога да я получа, но в интерес на истината не ги ползвам изобщо. 5-те лунички са симетрично разположени в окаченият таван като 5-цата в зарчето :) Светлината е повече от достатъчна. Фаянса е светъл и това има голямо значение за това как ще изглежда светлината в банята. Задължително трансформатора да е с достъп както някой предложи. Успех.
fox_vt - майстор
Разположението е добро нищо недей променя количеството на лунички също аз съм със 4 броя на малко по малка баня и си светят идеално.За цвят избери по светъл разбира се,щом е окачен таван трафа си е на мястото няма смисъл да го бараш махаш питата и си бърникаш вече ако е гипскартон като мен ще го сложиш до отвора на някоя луничка.За бръснене нз дали знаете че се ползва лампата която е вградена в огледалното шкафче също и за оглеждане и истискване на пъпки не там за красота тая ламба.И какво като имали насочена светлина да не слага картини по стените я мн ясно че ще има сенки но това изобщо не е проблем.
velas - специалист
Разположението е добро ако използваемата част на помещението е тавана...само че не е! Използваемата част е пода и прилежащите устройства.
За най-правилно разположение на осветителните тела, помещението се разделя на функционални зони и осв. тела се разполагат симетрично в самите зони. Така насоченото осветление не предизвиква дискомфорт и поглед към тавана - "Кой идиот е сложил тая ламБа тука!?!..."

Ето примерно разположение на луничките.
Прикачен файл:
Untitled-1.jpg
Не трябва да ви притеснява, че осв. тела не са разположени симетрично на тавана като цяло. Никой не влиза в банята с рулетка и да мери.

П.П. Добре е луничките да са подвижни. Така в последствие ще може да се правят корекции според личните предпочитания за осветени зони.
hidrazin - майстор
както и светлината е много по - приятна от 1 лампа 100 W както беше предложил някой малко по-нагоре
Ако си прочел внимателно, не става въпрос за постоянно осветление, а само за проба. Една такава ламба ще освети
много по-добре от пет малки лунички. Има си и по-добри начини на осветяване. Никога не бих си позволил лукса
да проектирам осветление с лунички, ако не е с декоративна цел.
Пък нека да си направим експеримент - в тази баня с 5 лунички от по 20 вата, вкарай една подвижна лампа
от 100 вата и сравни осветеността. След това ще продължим разговора.
:partyman:
leosat varna написа:
Разположението е добро ако използваемата част на помещението е тавана...само че не е! Използваемата част е пода и прилежащите устройства.
За най-правилно разположение на осветителните тела, помещението се разделя на функционални зони и осв. тела се разполагат симетрично в самите зони. Така насоченото осветление не предизвиква дискомфорт и поглед към тавана - "Кой идиот е сложил тая ламБа тука!?!..."

Ето примерно разположение на луничките.
Прикачен файл:
Untitled-1.jpg
Не трябва да ви притеснява, че осв. тела не са разположени симетрично на тавана като цяло. Никой не влиза в банята с рулетка и да мери.

П.П. Добре е луничките да са подвижни. Така в последствие ще може да се правят корекции според личните предпочитания за осветени зони.
Като се замисля прав си.Никои няма да гледа дали луничките са симетрични при загасено осветление.Ще използвам твоето разпределение, само трябва да потърся подвижни луни за баня. :?
velas - специалист
Прикачен файл:
DSC06227.JPG
Аз съм използвал ЛЕД луни 7х1W. Дори ги захранвам с гадни, неводозащитени захранвания, но имам добра вентилация и достатъчно разстояние между двата тавана.

След като отделих зоната на мивката/огледалото, се получи квадрат с 1/4 зона на душкабината и всичко влезе в симетрия. А мивката я светя с осветление в огледалата.
Прикачен файл:
DSC06226.JPG
DSC06226.JPG (115.48 KиБ) Видяна 7669 пъти
Под подвижни луни имам в предвид да могат да се накланят. Мисля, че има и влагозащитени такива, но ако си направиш читава вентилация, без проблеми може да използваш и обикновенни. Може да сложиш розетка за вентилация над душа на ваната и над тоал.чиния. С по-мощен вентилатор за вграждане в тръба нещата заспиват. Връзките се правят с тръби за канализация ф110 и меки въздуховоди.
fox_vt - майстор
Сложи още една луничка поне 150ватов траф е голям за тия лунички при изгаряне на една се доближаваш до минимума му.За привържениците на 100ватовата ламба да сложим луксиметъра до нея а после и до петте лунички, обикновенната лампа осветява и чрез отразена от тавана светлина а луничките светят там където трябва.И точно защото не използваш тавана те са по подходящи .
leosat varna написа:
Прикачен файл:
DSC06227.JPG
Аз съм използвал ЛЕД луни 7х1W. Дори ги захранвам с гадни, неводозащитени захранвания, но имам добра вентилация и достатъчно разстояние между двата тавана.

След като отделих зоната на мивката/огледалото, се получи квадрат с 1/4 зона на душкабината и всичко влезе в симетрия. А мивката я светя с осветление в огледалата.
Прикачен файл:
DSC06226.JPG
Под подвижни луни имам в предвид да могат да се накланят. Мисля, че има и влагозащитени такива, но ако си направиш читава вентилация, без проблеми може да използваш и обикновенни. Може да сложиш розетка за вентилация над душа на ваната и над тоал.чиния. С по-мощен вентилатор за вграждане в тръба нещата заспиват. Връзките се правят с тръби за канализация ф110 и меки въздуховоди.
Първо поздравления за банята станала е супер. При мен е проблем вентилацията в апартамент съм и ще стане банята като кутия ако сложа и въздуховод на тавана.Ако може да ми кажеш достатъчно силно ли светят тези лунички, просто не съм виждал такива светещи.Вариант е да сложа и ЛЕД лунички х1W или по х3W тогава и трансформатора би могъл да е по-малък, за ватове говоря.Тогава би имало и икономия има разлика между 5х20 вата и 5х3 вата ако светлината е еднаква.
fox_vt написа:
Сложи още една луничка поне 150ватов траф е голям за тия лунички при изгаряне на една се доближаваш до минимума му.За привържениците на 100ватовата ламба да сложим луксиметъра до нея а после и до петте лунички, обикновенната лампа осветява и чрез отразена от тавана светлина а луничките светят там където трябва.И точно защото не използваш тавана те са по подходящи .
Не знаех, че трансформаторите имат минимум просто гледам да се осигуря.Имам в предвид ако ми се види тъмно да заменя някоя луна с 35 ватова.Примерно 3х35+2х20 ватова.
fox_vt - майстор
Така може щом мислиш за евентуален ъпгрейт,със лед луничките няма да ти излезе сметката нито откъм светлина нито откъм цена а и те са доста по насочени от обикновенните за които тука си мислят че и те са така.

Тема "Осветление за окачен таван в баня." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: