Банята ми е 7м2, с 5 лунички х 25W, телата са специално за баня. Естествено ,че имат насочено осветление , но са далеч по -естетично изглеждащи , както и светлината е много по - приятна от 1 лампа 100 W както беше предложил някой малко по-нагоре. Аз имам още 5 лунички на шкафа с огледалото на втори ключ така ,че ако имам нужда от повече светлина да мога да я получа, но в интерес на истината не ги ползвам изобщо. 5-те лунички са симетрично разположени в окаченият таван като 5-цата в зарчето
Светлината е повече от достатъчна. Фаянса е светъл и това има голямо значение за това как ще изглежда светлината в банята. Задължително трансформатора да е с достъп както някой предложи. Успех.
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
trace74
- специалист
48 мнения в "Осветление за окачен таван в баня."
fox_vt
- майстор
Разположението е добро нищо недей променя количеството на лунички също аз съм със 4 броя на малко по малка баня и си светят идеално.За цвят избери по светъл разбира се,щом е окачен таван трафа си е на мястото няма смисъл да го бараш махаш питата и си бърникаш вече ако е гипскартон като мен ще го сложиш до отвора на някоя луничка.За бръснене нз дали знаете че се ползва лампата която е вградена в огледалното шкафче също и за оглеждане и истискване на пъпки не там за красота тая ламба.И какво като имали насочена светлина да не слага картини по стените я мн ясно че ще има сенки но това изобщо не е проблем.
velas
- специалист
Разположението е добро ако използваемата част на помещението е тавана...само че не е! Използваемата част е пода и прилежащите устройства.
За най-правилно разположение на осветителните тела, помещението се разделя на функционални зони и осв. тела се разполагат симетрично в самите зони. Така насоченото осветление не предизвиква дискомфорт и поглед към тавана - "Кой идиот е сложил тая ламБа тука!?!..."
Ето примерно разположение на луничките.
Не трябва да ви притеснява, че осв. тела не са разположени симетрично на тавана като цяло. Никой не влиза в банята с рулетка и да мери.
П.П. Добре е луничките да са подвижни. Така в последствие ще може да се правят корекции според личните предпочитания за осветени зони.
За най-правилно разположение на осветителните тела, помещението се разделя на функционални зони и осв. тела се разполагат симетрично в самите зони. Така насоченото осветление не предизвиква дискомфорт и поглед към тавана - "Кой идиот е сложил тая ламБа тука!?!..."
Не трябва да ви притеснява, че осв. тела не са разположени симетрично на тавана като цяло. Никой не влиза в банята с рулетка и да мери.
П.П. Добре е луничките да са подвижни. Така в последствие ще може да се правят корекции според личните предпочитания за осветени зони.
hidrazin
- майстор
- На линия
както и светлината е много по - приятна от 1 лампа 100 W както беше предложил някой малко по-нагореАко си прочел внимателно, не става въпрос за постоянно осветление, а само за проба. Една такава ламба ще освети
много по-добре от пет малки лунички. Има си и по-добри начини на осветяване. Никога не бих си позволил лукса
да проектирам осветление с лунички, ако не е с декоративна цел.
Пък нека да си направим експеримент - в тази баня с 5 лунички от по 20 вата, вкарай една подвижна лампа
от 100 вата и сравни осветеността. След това ще продължим разговора.
leosat varna написа:Разположението е добро ако използваемата част на помещението е тавана...само че не е! Използваемата част е пода и прилежащите устройства.Като се замисля прав си.Никои няма да гледа дали луничките са симетрични при загасено осветление.Ще използвам твоето разпределение, само трябва да потърся подвижни луни за баня.
Не трябва да ви притеснява, че осв. тела не са разположени симетрично на тавана като цяло. Никой не влиза в банята с рулетка и да мери.Прикачен файл:Untitled-1.jpg
velas
- специалист
Аз съм използвал ЛЕД луни 7х1W. Дори ги захранвам с гадни, неводозащитени захранвания, но имам добра вентилация и достатъчно разстояние между двата тавана.
След като отделих зоната на мивката/огледалото, се получи квадрат с 1/4 зона на душкабината и всичко влезе в симетрия. А мивката я светя с осветление в огледалата.

DSC06226.JPG (115.48 KиБ) Видяна 7759 пъти
Под подвижни луни имам в предвид да могат да се накланят. Мисля, че има и влагозащитени такива, но ако си направиш читава вентилация, без проблеми може да използваш и обикновенни. Може да сложиш розетка за вентилация над душа на ваната и над тоал.чиния. С по-мощен вентилатор за вграждане в тръба нещата заспиват. Връзките се правят с тръби за канализация ф110 и меки въздуховоди.
След като отделих зоната на мивката/огледалото, се получи квадрат с 1/4 зона на душкабината и всичко влезе в симетрия. А мивката я светя с осветление в огледалата.
Прикачен файл:
DSC06226.JPG (115.48 KиБ) Видяна 7759 пъти
fox_vt
- майстор
Сложи още една луничка поне 150ватов траф е голям за тия лунички при изгаряне на една се доближаваш до минимума му.За привържениците на 100ватовата ламба да сложим луксиметъра до нея а после и до петте лунички, обикновенната лампа осветява и чрез отразена от тавана светлина а луничките светят там където трябва.И точно защото не използваш тавана те са по подходящи .
leosat varna написа:Първо поздравления за банята станала е супер. При мен е проблем вентилацията в апартамент съм и ще стане банята като кутия ако сложа и въздуховод на тавана.Ако може да ми кажеш достатъчно силно ли светят тези лунички, просто не съм виждал такива светещи.Вариант е да сложа и ЛЕД лунички х1W или по х3W тогава и трансформатора би могъл да е по-малък, за ватове говоря.Тогава би имало и икономия има разлика между 5х20 вата и 5х3 вата ако светлината е еднаква.Аз съм използвал ЛЕД луни 7х1W. Дори ги захранвам с гадни, неводозащитени захранвания, но имам добра вентилация и достатъчно разстояние между двата тавана.Прикачен файл:DSC06227.JPG
Под подвижни луни имам в предвид да могат да се накланят. Мисля, че има и влагозащитени такива, но ако си направиш читава вентилация, без проблеми може да използваш и обикновенни. Може да сложиш розетка за вентилация над душа на ваната и над тоал.чиния. С по-мощен вентилатор за вграждане в тръба нещата заспиват. Връзките се правят с тръби за канализация ф110 и меки въздуховоди.Прикачен файл:DSC06226.JPG
fox_vt написа:Сложи още една луничка поне 150ватов траф е голям за тия лунички при изгаряне на една се доближаваш до минимума му.За привържениците на 100ватовата ламба да сложим луксиметъра до нея а после и до петте лунички, обикновенната лампа осветява и чрез отразена от тавана светлина а луничките светят там където трябва.И точно защото не използваш тавана те са по подходящи .Не знаех, че трансформаторите имат минимум просто гледам да се осигуря.Имам в предвид ако ми се види тъмно да заменя някоя луна с 35 ватова.Примерно 3х35+2х20 ватова.
Тема "Осветление за окачен таван в баня." | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература