• 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 121
Съвети за начинаещи готвачи.
Mega - специалист
Аз по трудния начин разбрах, че когато филето е оваляно в обилно количество подправки, това пречи на съхненето. От 20 дни имам свински филета обилно с подправки и още не са готови. А новите телешки от 10 дни без подправки са готови. Сега изчегъртах с ножа всичко и ги сложих пак на простора. ;) Да имате предвид, като овалвате в подправки, само тънък слой.
Stefan_62 - майстор
Mega написа:
Аз по трудния начин разбрах, че когато филето е оваляно в обилно количество подправки, това пречи на съхненето. От 20 дни имам свински филета обилно с подправки и още не са готови. А новите телешки от 10 дни без подправки са готови. Сега изчегъртах с ножа всичко и ги сложих пак на простора. ;) Да имате предвид, като овалвате в подправки, само тънък слой.
Абсолютно си прав :partyman: , обилното количество подправки пречат на месото да изсъхне по-бързо /и аз съм го имал този проблем, даже понякога започват да мухлясват/. Затова последното рещих да го покрия с течни подправки по рецептата на Стоян и мисля, че ефекта ще е различен от сухите. Предните години ползвах готова подправка за кайзероване, която се разреждаше в вино и ставаха по-бързо, но по се цапаше :lol: Абе ще пробваме всичко докато се получи оптималният вариянт :lol:. Сега си водя записки за всяко направено мезе /колко е стояло в сол, с какви подправки е посипано, за колко съхне и накрая вкусови качества/ и накрая ще си направя оптималната рецепта. Ха :drinkers:
stiv1961 - майстор
gechev написа:
Повече няма да посещавам тая тема. Натдадох с три кг от посещения и след това по ровене в хладилника.То не бяха суджуци, филета, паламуди минете на нещо по постно бе засрамете се.
В момента жената ме наказва с постно :-D / докато станат мръвките де, синът ми се казва Иван/ :) Зелевата чорба с праз е супер мезе за ракийката :partyman:

Прикачен файл

070120132038.jpg
Stefan_62 - майстор
stiv1961 написа:
В момента жената ме наказва с постно :-D / докато станат мръвките де, синът ми се казва Иван/ :) Зелевата чорба с праз е супер мезе за ракийката :partyman:
Да ти е жив и здрав именика. Ако на чорбата с праза сложиш и едно начупено опукано сухо чушле /но не много люто/ за аромат, става мозък. :partyman:
stiv1961 - майстор
Стефко, за чушлето знам ама ги забравих на село. Имам два гердана червени и сушени :)
iivanov - майстор
Mega написа:
Аз по трудния начин разбрах, че когато филето е оваляно в обилно количество подправки, това пречи на съхненето.
Така е,бавно става,но чакането си заслужава.
Mega - специалист
Темата замря, но аз ставам все по-добър. Надминал съм себе си по вид и вкус. Наздраве. ;) Дебелия слой подправки пречи на съхненето, но явно за няколко дни месото поема аромати. След това остъргвам кората с ножа и пак на канапа. Днес тествах и вкуса е просто ...

... Това е по рецептата на колегата Valentor, но солта е по метода на яйцето. На сол е точно както трябва.

Прикачен файл

IMG_0546s.jpg
IMG_0546s.jpg (89.77 KиБ) Видяна 2870 пъти
EDI - майстор
Браво, Ивайло, страхотно изглежда :supz: .Това да го подкарам с една бутилка БОРДО МЕДОК направо ще му разплача връвчицата. :lol:
Stefan_62 - майстор
Браво =D> най-после станаха и изглеждат вкусни и готави за :drinkers: Моите са още мекички /трябва им още проветрение :lol: /, но се надявам другата седмица да са готови :lol:
Kumay - майстор
Страхотно на вид! =D> Вярвам, че и на вкус... Браво!
Еди, аз най си тача Асеновградския мавруд! :drinkers: В малки дози! :lol:
  • 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 121

Тема "Домашен майсторлък - месна диета :-D" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: