След дългогодишна вярна служба,се наложи да бракувам старата колица-дизеларка.Но от нея ми остана (все още в гаранция)акомулатора,който е перфектен.Автомобила,който си купих скоро пък,също си има идеален акомулатор,та се чудя какво да го правя този дето ми остана!От два месеца,само го местя напред-назад,веднъж месечно го дозареждам с зарядното(ако е паднал под 12,3волта),гледам как е нивото на течността,и все такива занимавки....Мислех да го продам,но нещо се лигавят-дават ми 50 лв,пък го купувах лани за 170 парй!Викам,ще го дам на комшията да го врътка на колата си-поне зян да не стане,ма есента си купи и той нов акомулатор!Дайте сега акъл,за какво да го ползвам....върти ми се една идея,че нямам UPS на камината,там да му намеря място,но помпата е на 220 волта!Някой,правил ли е подобно упражнение - да приспособи акомулатор,вместо UPS за печката?
- 1
- 2
Всички имаме коли, нали ?
kavi67
- специалист
18 мнения в "Читав акомулатор - за какво да се използва?"
LazarGanev
- "Велик майстор"
Ами точно на UPS му трябва акумулатор. Вземи си един UPS и го вържи към акумулатора
kavi67
- специалист
Бе,нешо не ми е ясна тая роля на UPS-а,май ще трябва да почета малко :. Не съхранява ли той някакъв заряд,че като спре тока да врътка известно време водата - 2 или 3 часа да кажем?След като и на него му е нужно аварийно захранване,каква е нуждата от поставянето му
....Ааааа,сетих се - май изправя тока,а
!Тогава един стабилизатор(токоизправител),от най-старите телевизори,няма ли да свърши работа-търкаля ми си един читав в къщи.
...ще извинявате за тъпите въпроси,ама никога не е късно човек да стане за резил

...ще извинявате за тъпите въпроси,ама никога не е късно човек да стане за резил

galin56
- специалист
kavi67 написа:Бе,нешо не ми е ясна тая роля на UPS-а,май ще трябва да почета малко :. Не съхранява ли той някакъв заряд,че като спре тока да врътка известно време водата - 2 или 3 часа да кажем?След като и на него му е нужно аварийно захранване,каква е нуждата от поставянето муЗначи той UPS-a представлява един инвертор (устройство което превръща постоянното напрежение в променливо), който можеш да управляваш програмно чрез компютър. Примерно кога да включи, колко да държи и т.н. Във всеки UPS има по 2 батерии(ама по-големички, не като за фенер) на 12В. Които съхранвят заряд и като спре тока той автоматично прехвърля консумацията на тях, а през останалото време се грижи да са заредени естествено. Те даже се водят и консуматив за UPS-а. Ама сега като не си спомням тези две батерии как бяха вързани....Ааааа,сетих се - май изправя тока,а
!Тогава един стабилизатор(токоизправител),от най-старите телевизори,няма ли да свърши работа-търкаля ми си един читав в къщи.

Последна промяна от galin56 на пон яну 14, 2013 6:22 pm, променено общо 1 път.
galin56
- специалист
http://www.ups-bg.eu/categories.php?CategoryID=1
Аз бих ти предложил нещо подобно. 150лв. е но е с правилна синусоида и може без проблем да захранва денонощно помпата, а евтините UPS-и и инвертори са със модифицирана синусоида и в описанието им пише, че не стават за роторни консуматори.
http://elektronikabg.com/product/96/inv ... izhod.html
Но пък ако не искаш да даваш повече пари можеш да си купиш евтин инвертор и през времето когато си има ток помпата си работи директно в контакта, а като спре тока прехвърляш само тогава на инвертора и за няколко часа на помпата няма да им стане нищо. Това само като идеи ти ги давам.
Аз бих ти предложил нещо подобно. 150лв. е но е с правилна синусоида и може без проблем да захранва денонощно помпата, а евтините UPS-и и инвертори са със модифицирана синусоида и в описанието им пише, че не стават за роторни консуматори.
http://elektronikabg.com/product/96/inv ... izhod.html
Но пък ако не искаш да даваш повече пари можеш да си купиш евтин инвертор и през времето когато си има ток помпата си работи директно в контакта, а като спре тока прехвърляш само тогава на инвертора и за няколко часа на помпата няма да им стане нищо. Това само като идеи ти ги давам.
kavi67
- специалист
Благодаря,че ми изяснихте кое,какво прави в цялата схема!Мислех,че ще мина без инвестиций,ама явно няма да стане.Ще я мъдря до 'свети парастас',пък ще видим дали ще останат парички за UPS!
.
radius написа:Я кажи какъв е тоя акумулатор, марка, модел, колко А, колко му е стартовия ток?Не знам къде съм забутал гаранцйонната карта,но по това което пише на акомулатора е :марка 'FIAMM',12в./74ач./640а.стартов ток........иначе що питаш,друго приложение ли му измисли-сподели да видим

- 1
- 2
Тема "Читав акомулатор - за какво да се използва?" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература